Guvernul va adopta, in aceasta saptamana, decizia finala referitoare la modificarile care vor fi aduse Codului Fiscal, urmand ca, saptamana viitoare documentul sa intre in dezbaterea Parlamentului, a anuntat, ieri, ministrul Finantelor, Sebastian Vla
Guvernul va adopta, in aceasta saptamana, decizia finala referitoare la modificarile care vor fi aduse Codului Fiscal, urmand ca, saptamana viitoare documentul sa intre in dezbaterea Parlamentului, a anuntat, ieri, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Acesta a subliniat ca spera ca modificarile sa ramana valabile pe toata perioada ciclului electroral, respectiv pana in 2008. El a precizat, insa, ca modificari vor exista in mod constant in zonele unde evaziunea fiscala e mare si foarte mare. Vladescu a reafirmat ca taxele principale, TVA si cota unica, nu se vor modifica, iar venituri suplimentare vor fi obtinute prin majorarea unor taxe secundare. Este vorba despre taxele pe proprietate, redeventele, sau taxele de mediu. "Nu cred ca este exagerat ca pentru o masina de 100.000 de euro sa se plateasca anual un impozit de 1000 de euro, iar a plati cateva mii de euro pentru o casa de milioane de euro iar nu mi se pare exagerat", a subliniat finantistul-sef.
Potrivit uneia dintre propunerilor Ministerului Finantelor, pentru casele mai mari de 150 mp, valoarea impozabila ar fi trebuit sa creasca cu cate 10% pentru fiecare 150 mp sau fractiune. Cat priveste masinile de peste 3000 cmc, impozitul propus de Finante era de 100 lei noi pentru fiecare 200 cmc, fata de o taxa de 8,6 lei noi pentru fiecare 500 cmc cat se plateste in prezent pentru autovehiculele a caror capacitate cilindrica depaseste 2000 cmc. Si pentru masinile de pana in 2000 cmc Finantele propuneau un impozit mai mare, de 7 lei noi/200 cmc, fata de 7 lei noi/500 cmc in prezent. La randul sau, senatorul liberal Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget Finante Banci din Senat a explicat ca majorarea impozitelor pe proprietaate va aduce la buget venituri suplimentare reprezentand aproximativ 0,3% - 0,5% din PIB. De asemenea, Vladescu a mentionat ca este posibil sa fie majorate si taxele de mediu in conditiile in care, in acest moment, acestea reprezinta numai 0,3% din PIB, in conditiile in care, in tarile Europei Centrale aceste impozite aduc la buget 1% din PIB, iar in Europa Occidentala peste 3% din PIB. Ministrul Finantelor a reafirmat ca de anul viitor microintreprinderile vor plati un impozit de 16% pe profit. In acest moment, companiile mentionate pot opta pentru plata unui impozit de 3% pe cifra de afaceri sau de 16% pe profit. "Introducerea regimului normal pentru microintreprinderi nu va afecta dezvoltarea economica, ci va stabili un standard comun pentru toate companiile", a mentionat Vladescu.
Cat priveste taxarea castigurilor de capital, se pare ca actualul sistem diferentiat se va mentine. In prezent, castigul din vanzarea actiunilor detinute mai mult de un an este taxat cu 1%. Prezent in cadrul aceluiasi seminar, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a solicitat Finantelor sa mentina scutirea de impozit pentru dobanzile la conturile curente care se situeaza sub nivelul BUBOR (rata medie a dobanzii pentru imprumuturile acordate pe piata interbancara).
Impozit pentru arendasi
Pe de alta parte, ministrul a reafirmat intentia de a impozita forta de munca implicata in agricultura, in conditiile in care 95% nu este salarizata in acest moment. Potrivit unor surse oficiale, Finantele propun un impozit de 2% pentru arendasii care vand en-gros produse vegetale catre unitati de colectare si depozitare. "Nu este usor sa aducem agricultura in zona impozabila, insa agricultorii trebuie convinsi ca avantajele vor fi mult mai mari decat veniturile pe care le obtin in acest moment. Pentru asta este nevoie de un proces indelungat de educatie", a aratat minstrul Finantelor. El a asigurat ca integrarea in Uniunea Europeana nu va determina disparitia firmelor mici si mijlocii decat in masura in care acestea nu indeplinesc cerinte legate de normele sanitar-venerinare, de mediu etc. In plus, ministrul Finantelor a subliniat faptul ca, in acest moment, Romania dispune si de bani si de proiecte, insa are probleme in ceea ce priveste punerea in practica a acestora. De asemenea, in opinia sefului de la Finante, o alta problema a tarii este calificarea fortei de munca, in conditiile in care invatamantul rural este, insa, intr-o stare foarte proasta. "Acestea sunt problemele Romaniei in perspectiva aderarii, si nu taxarea. Suntem foarte criticati in Europa pentru nivelul scazut de taxare", a mentionat Sebastian Vladescu. El a anuntat si faptul ca reducerea nivelului contributiilor sociale va continua si in 2007 si in 2008. In acest an, contributiile sociale au fost reduse cu 2%, insa numai pentru angajatori.
Potrivit legii, Parlamentul ar trebui sa adopte modificarile la Codul Fiscal propuse de Guvern pana la 1 iulie, pentru ca aceste masuri sa poata intra in vigoare la 1 ianuarie 2007. In acest sens, senatorul Varujan Vosganian a explicat ca, in cazul in care, dupa ce acestea trec de Senat se va considera ca nu mai este timp suficient, atunci ele vor fi inaintate Camerei Deputatilor sub forma de ordonanta de urgenta.
Vremuri grele pentru microintreprinderi
Introducerea impozitului pe profit de 16% pentru microintreprinderi nu va atrage mai multi bani la buget si va afecta in mod negativ firmele mici cu activitati economice legale, a declarat, ieri, presedintele Agentiei pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), Eugen Chirovici, citat de Mediafax. "Aceasta facilitate (n.r. - impozitarea cu 3% a cifrei de afaceri a microintreprinderilor) este vitala pentru firmele din Romania. Introducerea impozitului pe profitul microintreprinderilor nu va reduce evaziunea fiscala, ci va transforma micii intreprinzatori in someri", a spus Chirovici. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.