Cazul italianului Giani Cognossola si a modului in care a tepuit mai multi agricultori din Romania a fost prezentat de cotidianul ZIUA de Iasi in cursul anului 2004, insa reprezentantii Oficiului Judetean pentru Consultanta Agricola (OJCA) au sustinu
Cazul italianului Giani Cognossola si a modului in care a tepuit mai multi agricultori din Romania a fost prezentat de cotidianul ZIUA de Iasi in cursul anului 2004, insa reprezentantii Oficiului Judetean pentru Consultanta Agricola (OJCA) au sustinut ca acesta va fi adus la Iasi doar pentru a prezenta metoda. Nimic mai fals, deoarece institutia statului a incurajat fermierii din zona Moldovei, si nu numai, sa cumpere material genetic din Italia. Doar ca melcii adusi in Romania au murit pe capete la 50 de ferme din toata tara, ferme care au folosit tehnologia italianului. Conform contractului, Cognossola i-a obligat pe fermieri sa achizitioneze seminte din Italia la preturi foarte mari, in comparatie cu semintele autohtone, si care s-au dovedit a fi diferite fata de ceea ce s-a spus initial. Romanii au mai fost tepuiti si prin achizitionarea din Italia, tot de la Cognossola, de plasa TNT, panza de protectie a melcilor pe timp de iarna, care, desi trebuia sa aiba o garantie de patru ani de zile, surpriza, s-a rupt dupa prima iarna. Mai mult, italianul nu a oferit producatorilor nici o garantie sau un certificat de origine.
Afacerea inselatoare
Pentru a putea avea licenta de export a melcilor "Aspersa", fermierii ar fi trebuit sa cumpere de la firma "La casa della lumaca din Cognossola Giani" plasa Helitex si melci reproducatori "Helix Aspersa". Fermierii romani au insistat ca doar o parte dintre produse sa fie luate din Italia, insa Cognossola a conditionat contractele de export, de cumpararea semintelor, sustinand la randul lor ca Institutul de Helicicultura din Cherasco, Italia, il conditioneaza pe italian ca la cumpararea materialului genetic sa cumpere si produsele adiacente. In pliantele de prezentare facute cu aprobarea Oficiilor de Consultanta Agricola, date fiecarui fermier, costurile aproximative pentru infiintarea unei ferme de melci in primii doi ani, pana la livrarea primei productii, ar fi trebuit sa fie de circa 10.000 de euro, pentru cinci mii de metri patrati, si de sase mii de euro pentru o ferma de 2500 de metri patrati. In realitate, costurile au ajuns la 17.000 de euro pentru o ferma de 10.000 de metri patrati si 10.000 de euro pentru ferma de 2500 metri patrati, bani pe care fermierii i-au scos din buzunare sau din credite. In aceasta situatie se afla in acest moment 50 de firme din zona Moldovei si din toata tara.
Melcii morti
Desi italianul a garantat ca plasa furnizata va proteja melcii pana la minus 30 de grade Celsius, temperaturile din iarna 2005-2006 fiind de minus 20 pana la minus 25 de grade Celsius, mortalitatea la toate fermele a fost situata intre 70 si 90 la suta. Cei care au avut pierderi mai reduse au folosit metode traditionale, astupand pur si simplu melcii cu paie. "Exista doua mari cauze pentru aceste pierderi si care nu apartin fermierilor, ci firmei <<La casa della lumaca din Cognossola Giani>> si Instituitului de Helicicultura Cherasco, care au vandut o tehnologie neadecvata climei si conditiilor meteo din Romania. Primul este protectia gresita cu panza TNT pentru asigurarea temperaturilor necesare conditiilor de hibernare. A doua ar fi specia de melci Helix Aspersa, care nu a fost aclimatizata in Romania, desi fermierii au semnalat acest lucru chiar de la inceputul anului 2005. Si acesta este doar un exemplu ca, desi am platit bani multi pentru aceasta tehnologie, nimeni nu s-a obosit sa-l adapteze si sa il faca viabil pentru Romania", sustin reprezentantii din Moldova, Ardeal si Muntenia ai fermierilor inselati, practic, de italianul Cognossola.
Pozitia lui Cognossola
In urma unui memoriu prezentat de fermierii romani italianului Giani Cognossola, acesta a incercat sa se spele pe maini, dand vina pe conditiile climaterice din Romania. La fel a facut si Institutul de Helicicultura din Cherasco in momentul in care a aflat despre pierderile suferite de fermierii din Romania. "Institutul de Helicicultura din Cherasco nu a mai sustinut niciodata o campanie de promovare pentru cresterea melcilor in Romania.
Au facut acest lucru companiile ce achizitioneaza de la noi materiale, dar care sunt complet autonome si pentru care noi nu suntem raspunzatori in ce priveste comportamentul si activitatea lor. Dimpotriva, am comunicat oricarei persoane interesate sa fie foarte atenta si prudenta. Helicicultura in Romania, nu din vina noastra, este considerata o afacere usoara si care aduce multi bani. Aceasta nu este adevarat, deoarece este o crestere dificila si mai ales foarte lunga in timp si se pot obtine beneficii doar dupa cativa ani de activitate si experienta", sustin intr-un raspuns reprezentantii Institutului din Cherasco. Fermierii din Iasi si zonele in care italianul a intins panza afacerii cu melci intentioneaza sa il actioneze pe acesta in judecata pentru recuperarea sumelor de bani investite si mai ales pentru a demonta afacerea pusa la cale de acesta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.