Pescuitul a cinci specii de sturioni - restrictionat anterior in anumite zone ale Deltei, pentru trei ani - a fost interzis pentru inca zece ani, din cauza exploatarii masive si riscului de disparitie a unora din aceste specii, printr-un ordin comun
Pescuitul a cinci specii de sturioni - restrictionat anterior in anumite zone ale Deltei, pentru trei ani - a fost interzis pentru inca zece ani, din cauza exploatarii masive si riscului de disparitie a unora din aceste specii, printr-un ordin comun emis de Ministerul Mediului si cel al Agriculturii, precizeaza Mediafax. Ministerul Mediului si cel al Agriculturii au elaborat un ordin comun privind interzicerea pe zece ani a pescuitului pentru cinci specii de sturioni, in principal din cauza declinului populatiei de sturioni, actul normativ fiind publicat in Monitorul Oficial. Restrictiile se aplica la cinci specii de sturioni - viza, nisetrul, pastruga, cega si morunul - care sunt fie periclitate (viza fiind considerata chiar extincta ori critic periclitata), fie vulnerabile. In paralel, autoritatile centrale trebuie sa aplice programe de repopulare care sa asigure mentinerea populatiei de sturioni si mentinerea diversitatii genetice. De altfel, singurul tip de pescuit permis, in anumite conditii, este cel al reproducatorilor vii (destinat obtinerii de pui pentru repopulare). Pentru acest lucru, agentii economici trebuie sa detina insa o licenta speciala de acvacultura pentru producerea puietului de sturioni. Pescuitul in scop reproductiv poate fi practicat in limita unui anume numar de exemplare prinse (stabilit anual, pana la 15 noiembrie) si asigurand continuitatea programelor de repopulare. Actul normativ vizeaza refacerea populatiei de sturioni din regiunea de nord-vest a Marii Negre si in Dunarea inferioara, prin interzicerea temporara a pescuitului acestor specii. Surse din Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) declarau recent ca Romania a recomandat atat Bulgariei, cat si Ucrainei sau Serbiei sa ia o masura similara. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.