Locuitorii Capitalei isi doresc un oras verde, curat si frumos, dar nu manifesta un interes vizibil pentru mediu, a afirmat viceprimarul general Razvan Murgeanu, ieri, la deschiderea conferintei internationale "Bucuresti - un oras curat!". "Factorul
Locuitorii Capitalei isi doresc un oras verde, curat si frumos, dar nu manifesta un interes vizibil pentru mediu, a afirmat viceprimarul general Razvan Murgeanu, ieri, la deschiderea conferintei internationale "Bucuresti - un oras curat!". "Factorul educational are un rol deosebit. Imaginea orasului Bucuresti este practic imaginea cetatenilor, apoi a institutiilor. Curatenie se face, se aduna anual 1,2 milioane de tone de gunoi, dar orasul va avea un aspect mai civilizat doar daca locuitorii sai vor fi mai educati, iar pana atunci vor fi si aspru sanctionati atunci cand incalca legea. (...) Fara factorul educational si cel punitiv, in Bucuresti nu facem treaba", a precizat Murgeanu. El a amintit ca directivele UE au cate o componenta de mediu, dar si ca municipalitatea are ca prioritate curatenia orasului. "Toate directivele UE au o componenta care tine de mediu. Totul converge catre mediu, si noi trebuie sa facem ceva ca sa ajutam in acest sens", a spus edilul.
1,1 milioane de masini si 300 de tone de praf
Optimist, Murgeanu este de parere ca in cel mult 15 ani problemele de mediu si de salubrizare vor fi rezolvate cu cateva sute de milioane de euro, intrucat intervalul de timp va fi suficient pentru a se putea implementa proiectele municipalitatii - crearea unei centuri verzi-galbene, refacerea canalizarii, reabilitarea parcurilor si lacurilor. In privinta poluarii aerului, a apelor si a zonelor verzi, viceprimarul a recunoscut ca acestea influenteaza negativ si alte teritorii, respectiv cursurile de apa ale Dambovitei, Argesului, Dunarii, Delta si Marea Neagra. "Centura galben-verde a Bucurestiului ar trebui sa existe la 20-25 km de oras, pe circuitul Comana, Snagov si Buftea, pentru ca altfel nu vom mai putea face fata poluarii. Daca nu vom avea grija de paduri, vom avea cu totii de suferit. In ultimul timp, padurile s-au taiat necontrolat si s-au realizat deplasari masive care sunt de neacceptat. S-a ajuns pana acolo incat se construiesc case in paduri. Nu putem interveni ca municipalitate, acestea nu sunt competentele noastre, trebuie implicate si alte foruri, Ministerul Agriculturii, cei din Ilfov", a spus Murgeanu.
Edilul a amintit ca poluarea este cauzata si de cresterea numarului autoturismelor inmatriculate in ultimii ani, al caror total a ajuns la 1,1 milioane, dar si de cele 300 de tone de praf si alte cateva zeci de plumb plutesc deasupra orasului. Scaldatul in lacuri este periculos, iar aspectul aleilor si zonelor verzi din parcuri este dezolant. "Lacurile Bucurestiului sunt eutrofizate. Daca faci baie te trezesit cu o colectie de ciuperci. Situatia este ceva mai buna, dar nu foarte buna, ca inca nu se poate face baie in lacuri", a mai precizat Murgeanu.
Primarii si Sulfina
La randul lor, Neculai Ontanu si Cristian Poteras, primarii sectoarelor 2 si 6 ale Capitalei, au atras atentia ca mediul constituie o problema a Romaniei si chiar una globala, nu doar a Bucurestilor. "Toti am avea de castigat daca autoritatile locale ar intelege ca este nevoie de o colaborare si un parteneriat cu specialistii din Ministerul Mediului", a afirmat Ontanu. Sulfina Barbu, ministrul Mediului, a subscris, anuntand ca are mai multe proiecte in acest sens, dar care nu pot fi aplicate fara o implicare activa a oamenilor. "Rolul principal il joaca administratia locala, iar reusita apartine tuturor si depinde de implicarea fiecaruia dintre noi. (...) Pasul spre colectarea selectiva este punctul de plecare in gestionarea deseurilor. Proiectul de reabilitare a statiei de epurare a apelor uzate de la Glina este unul dintre proiectele foarte importante pentru protectia mediului", a amintit ministrul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.