Mai intai a fost Rusia, urmata de Venezuela, iar la inceputul acestei saptamani, Bolivia a fost cea care a anuntat ca-si nationalizeaza resursele de gaze naturale. Presedintele bolivian, Evo Morales, facea ieri un nou anunt, declarand ca intentioneaz

Mai intai a fost Rusia, urmata de Venezuela, iar la inceputul acestei saptamani, Bolivia a fost cea care a anuntat ca-si nationalizeaza resursele de gaze naturale. Presedintele bolivian, Evo Morales, facea ieri un nou anunt, declarand ca intentioneaza sa treaca sub controlul statului si alte resurse naturale ale tarii, inclusiv minele si padurile. "Si nu suntem siguri ca Bolivia reprezinta finalul acestui joc", declara pentru Associated Press analistul Larry Goldstein, presedintele Petroleum Industry Research Foundation, cu sediul la New York.
Spirala teribila a pretului energiei, sublinia intr-un comentariu Brad Foss, analistul economic al agentiei Associated Press, a fost, fara indoiala, un factor ce a stimulat valul global al nationalizarii resurselor naturale de energie, ceea ce, insa, a obligat marile companii petroliere, sa-si remodeleze politica in domeniu pentru urmatorii ani. In opinia expertilor marilor grupuri petroliere, este doar o chestiune de timp ca un alt stat in curs de dezvoltare sa-si anunte nationalizarea rezervelor de titei si gaze, dupa exemplul lui Putin sau al lui Morales.
"Daca reprezinti o companie petroliera de talie internationala si vezi cum un asemenea trend se amplifica, nu poti sa nu fii ingrijorat", declara pentru AP Yasser Elguindi, senior managing director la grupul de consultanta Medley Global Advisors, din New York.
O considerabila preocupare mai provoaca si faptul ca rezervele globale de energie s-au diminuat deja considerabil, mai ales dupa ce productia de titei a tarilor ce nu fac parte din cartelul petrolier OPEC nu si-au majorat sistematic, din 2003, extractia. Si aceasta, in ciuda faptului ca presedintele venezuelan Hugo Chavez incepuse deja sa-si extinda controlul asupra companiei Petroleos de Venezuela, iar Vladimir Putin il trimisese dupa gratii pe fostul sef al companiei Yukos, deschizand calea preluarii activelor acesteia de catre Rosneft. Ca rezultat, pietele mondiale de petrol au devenit si mai vulnerabile, mai putin capabile sa faca fata intreruperilor in aprovizionarea cu surse de energie in situatii de genul celei din Iran, din Nigeria, unde forte rebele ataca de mai multa vreme instalatiile companiilor straine ce exploateaza rezervele de titei, sau de genul celor din Irak, macinat de razboi, ori din Golful Mexican, afectat de uragane. Pretul titeiului a ajuns, in consecinta, la 75 dolari barilul, record inregistrat din nou acum doua zile.

Preturile record la titei au stimulat nationalizarile

Spirala preturilor la titei si carburanti, sublinia analistul economic al AP, a fost cea care a stimulat tarile producatoare sa treaca la masuri mai "curajoase", pana la nationalizare.
Este posibil, adauga analistul, ca recenta nationalizare decisa de Bolivia sa aiba un impact relativ mic pe pietele mondiale, dar semnificatia sa simbolica nu poate fi subestimata. La fel ca in Rusia sau Venezuela, si in Bolivia creste influenta companiilor petroliere nationale si se diminueaza oportunitatile de patrundere a companiilor straine aflate in goana la scara mondiala dupa noi resurse de energie. Daca analizam regiunile globului in care marile companii pot face afaceri petroliere, respectiv Rusia, vestul Africii, Orientul Mijlociu si America Latina, releva la randul sau analistul Bruce Lanni, intervievat de AP, constatam existenta unui element comun: ele ofera un mediu de afaceri in care este din ce in ce mai dificil sa actionezi.

Nationalizarea din Bolivia ar putea avea efectul bumerangului

Comisia Europeana a anuntat ca va studia impactul deciziei de nationalizare a Boliviei asupra investitorilor straini, avand in vedere ca, in afara companiilor braziliene Petroleo Btasiliero sau Petrobras, cei mai mari operatori in extractia de gaze naturale din Bolivia sunt grupuri din Marea Britanie, Franta si Spania. Contracte substantiale in tari latino-americane au si mari grupuri petroliere americane. Daniel Yergin, presedinte al Cambridge Energy Research Associates avertiza ca decizii de genul celei luate de Evo Morales ar putea avea, pe moment, un efect politic pozitiv, dar la fel de bine poate avea efectul bumerangului. Bolivia are nevoie de investitii pentru a eficientiza exploatarea gazelor sale naturale si, in contextul politic actual, nu-i va fi usor sa atraga investitii. Ca atare, sublinia Yergin, "indiferent de costurile mari pe termen scurt, cele pe termen lung vor fi mari".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.