Faptul ca in Romania se practica ascultarea ilegala a telefoanelor nu mai reprezinta o noutate. Numai ca, pana in prezent, presa a relatat aceste lucruri, iar serviciile secrete le-au negat cu vehementa. Dar cand un fost ofiter din cadrul Serviciului
Faptul ca in Romania se practica ascultarea ilegala a telefoanelor nu mai reprezinta o noutate. Numai ca, pana in prezent, presa a relatat aceste lucruri, iar serviciile secrete le-au negat cu vehementa. Dar cand un fost ofiter din cadrul Serviciului Roman de Informatii declara ca un bulevard intreg din Ploiesti a fost ascultat, lucrurile se schimba. Dezvaluirile presei sunt intarite si confirmate de un fost cadru SRI. Colonelul Marin Breajan a declarat, in cadrul emisiunii Talk Soc, de la N24, realizata de Doru Braia, ca Nicolae Alexandru, fostul presedinte al Comisiei de aparare din Parlament din perioada 1996-2000 a fost ascultat de SRI-ul din Prahova. El a spus ca in 1997, "din ordinul lui Corneliu Paltanea, fostul sef al SRI Prahova, in prezent arestat, o intreaga artera din Ploiesti, cuprinzand Bulevardul Republicii, era ascultata" si ca unii dintre cei carora le erau interceptate telefoanele erau ofiteri ai Serviciului Roman de Informatii. Printre cei ascultati s-a aflat si Nicolae Alexandru. De asemenea, el a relatat cum in perioada 1994, angajati ai SRI Prahova au interceptat discutiile lui Sorin Rosca Stanescu, directorul ziarului ZIUA si ale lui Dinu Patriciu, purtate la vilele Caprioara si Vanator din Cheia, legate de infiintarea cotidianului ZIUA.
Totodata, un alt cadru SRI, aflat acum in rezerva, a dezvaluit cum sotia unui ofiter de la Directia Economica din Prahova, care activeaza tot in cadrul Serviciului, a infiintat, in timpul mandatului lui Paltanea, o firma cu cetateni italieni din Cosa Nostra.
Politisti manjiti
Colonelul Breajan a dezvaluit si metodele care se practica in cadrul Serviciului pentru blocarea unei investigatii. El a relatat un caz la care a lucrat, iar in momentul in care avea probele unei infractiuni, sefii sai i-au spus sa renunte. Marin Breajan a precizat ca a avut in lucru un dosar care se referea la devalizarea unei societati din Prahova cu aproape o suta de miliarde, aceasta ajungand pe mainile unei persoane, la un pret derizoriu de cinci miliarde, prin diverse ilegalitati si fraude. Potrivit acestuia, in acest caz de frauda sunt implicate atat persoane care au activat in Serviciul Roman de Informatii, precum si oameni din cadrul IPJ Prahova, atat cadre de conducere cat si ofiteri de la Serviciul Fraude. "Am fost foarte bine documentat pe acest caz, am prezentat situatia superiorilor mei, dar la un moment dat mi s-a interzis sa mai dau materiale despre acest caz. Sefii mei din SRI mi-au interzis, mi-au spus ca nu-i intereseaza cazul. Sunt dispus si am probe care dovedesc implicarea unor ofiteri din cadrul Politiei, acestia fiind tinuti in spate si de oameni din SRI", a spus Marin Breajan in cadrul emisiunii de la N24.
Fostul colonel SRI a facut referiri si la o operatiune de contrabanda cu tigari, derulata in urma cu cativa ani, la Constanta, coordonata, potrivit acestuia, de un personaj extrem de important din cadrul Serviciului de Informatii Externe. "Am identificat 80 de containere de tigari la Constanta, o adevarata operatiune Tigareta. Au fost informatii si date ca aceasta actiune a fost coordonata de un personaj foarte important din cadrul SIE. Dupa ce mi-am informat superiorii despre operatiunea de contrabanda si le-am dat informatiile, mi s-a spus de catre seful meu direct ca nu sunt orientat, in sensul ca nu trebuia sa fac nimic, avand in vedere pozitia omului respectiv. Putea sa mi se spuna ca probatoriile si informatiile nu se confirma, dar nu sa mi se precizeze ca a deranjat extraordinar de mult raportul meu si ca nu sunt orientat in ceea ce fac", a spus Marin Breajan.
Acuzatii grave
Maiorul in rezerva Adrian Radu, care a activat in cadrul SRI Prahova, a acuzat mai multi ofiteri din cadrul Serviciului de abuz in serviciu si favorizarea infractorului. "Ii acuz pe generalul Ovidiu Soare, colonelul Sorin Cosma, seful Unitatii UM0146 Bucuresti, Directia Economica, maiorul Lucian Dumitrache, din cadrul aceleiasi unitati de abuz in sericiu si favorizarea infractorului", a declarat Adrian Radu in cadrul emisiunii Talk Soc. El a aratat ca la un moment dat, a trebuit sa faca un raport pentru a se transfera in interes de serviciu la Bucuresti, la Directia Economica. "Am facut acest raport la ordin si am fost mutat la Bucuresti, la colonelul Sorin Cosma. Aici au inceput tot felul de sicane. Exista un fond de recompensare pentru lucratorii SRI, numai ca acesta este folosit in interes personal de unii dintre sefii SRI. Anumiti ofiteri folosesc facturi fiscale false. In 2002, maiorul Lucian Dumitrache, fiind seful meu de sector, mi-a ordonat sa completez o factura fiscala in alb. I-am zis ca nu fac asa ceva, ca e in alb si e falsa. Mi-a precizat ca asa a zis colonelul Cosma, ca sunt mai multi ofiteri care fac la fel si ca banii ajung la Cosma si la generalul Ovidiu Soare. Am completat acea factura, dar la TVA am trecut o suma mult mai mare, ca sa bata la ochi. Exemplarele doi si trei de la factura si chitanta le-am extras si m-am dus la cei care se ocupa cu protectia in SRI. Cei de acolo au luat facturile, iar peste doua luni a venit un control. Am declarat adevarul, ceea ce se intamplase, iar cei care au furat banii nu au patit nimic. Nimeni nu a luat nici o masura", a spus acesta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.