Israelul a sarbatorit, ieri, Ziua Independentei. Ehud Olmert, seful partidului Kadima, castigator al ultimelor alegeri parlamentare, si-a dorit mult ca, in aceasta zi simbolica, sa anunte noul Guvern israelian. Si a reusit! Dupa tratative maratonice,
Israelul a sarbatorit, ieri, Ziua Independentei. Ehud Olmert, seful partidului Kadima, castigator al ultimelor alegeri parlamentare, si-a dorit mult ca, in aceasta zi simbolica, sa anunte noul Guvern israelian. Si a reusit! Dupa tratative maratonice, care dureaza de cateva saptamani, conducatorii celor patru partide politice care vor forma coalitia guvernamentala - Kadima, Partidul Muncii, Shas si Partidul Pensionarilor - au semnat acordul si si-au primit fiecare portia de portofolii ministeriale. Partidului Kadima ii revin 11 portofolii ministeriale, intre care cel de premier (Ehud Olmert) , Externele (Tzipi Livni), Internele (Roni Bar-On) si Economia (Avram Hirshenson). Decanul de varsta al Cabinetului, Shimon Peres, fost lider laburist, in prezent, membru al Kadima va fi ministru pentru dezvoltarea Galileei si a desertului Negev si loctiitor al premierului. Portofoliul Apararii, repartizat laburistilor va reveni liderului acestora, Amir Peretz. Un Guvern care numara 25 de ministri este prea mare pentru o tara atat de mica, vocifereaza opozitia. In urma criticilor formulate din toate directiile, Olmert si Peretz au decis ca ministrii sa renunte la toti ministrii-adjuncti. Olmert este dezamagit. Spera la o coalitie de 84 de deputati, dar a reusit sa injghebeze una doar de 67 (din 120 cat numara actualul Knesset).
Ziua Israelului
Israelul a celebrat, ieri, cea de-a 58 aniversare. Statul Israel si-a declarat independenta la 14 mai 1948, dar calendarul israelian fiind un calendar lunar, ziua aniversara nu are o data fixa, ci poate fi celebrata in aprilie sau in mai. La Bucuresti, aceasta zi a fost marcata, ieri, printr-o receptie organizata la Clubul Diplomatic, sub patronajul ambasadorului Israelului in Romania, E.S. Rodica Radian Gordon. Numeroase personalitati din toate domeniile vietii romanesti au fost incantate sa raspunda invitatiei de a participa la aceasta manifestare, care s-a constituit intr-o dovada in plus a bunei relatii bilaterale romano-israeliene. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.