Clubul Roman de Presa (CRP) a transmis ieri, un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei, multumind ziaristilor care actioneaza in spiritul responsabilitatii civice si deontologiei profesionale. CRP a atras atentia ca in acest an nu s-au ma
Clubul Roman de Presa (CRP) a transmis ieri, un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei, multumind ziaristilor care actioneaza in spiritul responsabilitatii civice si deontologiei profesionale. CRP a atras atentia ca in acest an nu s-au mai inregistrat tot atatea agresiuni fizice sau intimidari ale jurnalistilor prin tribunale, dar s-a facut vizibila incercarea de decredibilizare a presei. Prezentam in continuare integral comunicatul de presa semnat de CRP:
Ziua Mondiala a Libertatii Presei- declaratiaClubului Roman de Presa -
Anul 2005 a adus nu doar o inmultire a cazurilor de agresiune impotriva presei, ci si o sofisticare a naturii acestor agresiuni. Nu doar ziaristii morti, arestati sau agresati fizic in timpul exercitarii meseriei lor sunt eroii nostri, ci si cei care supravietuiesc in fiecare secunda la presiunile exercitate asupra lor, cei care isi depasesc propria conditie, cei care stau impotriva curentului distrugator de constiinte al autoritarismelor de orice fel, cei care inteleg sa aplice responsabil principiul informarii complete si corecte a publicului in ciuda lipsei de resurse cu care se confrunta sau cei care respecta deontologia profesionala.
In ciuda orizontorilor de libertate a presei promise in diverse declaratii politice, anul 2005 in Romania a fost un prilej de continuare a agresiunilor. Arma preferata, anul acesta, nu a mai fost agresiunea fizica, desi numerosi ziaristi sunt inca agresati fizic, si nici intimidarea prin purtarea la infinit prin tribunale, desi asta nu inseamna ca nu au fost destui ziaristi care au semnat condica de prezenta in fata judecatorilor, ci incercarea de decredibilizare a presei.
A ramas inca nerezolvata situatia serviciilor publice de televiziune si radio, depolitizarea acestora fiind doar o expresie folosita de politicieni in aparitiile lor publice si mai putin principiul dupa care s-au desfasurat dezbateriile pentru modificarea legii de functionare a institutiilor publice de televiziune si radio.
Pe de alta parte, cateva din punctele importante de pe agenda mass-media au fost incheiate, prin discutii in care au fost angajate principalele organizatii mass-media din Romania. Printre acestea, problema publicitatii publice, prin adoptarea, dupa dezbateri in cadrul unui grup larg de organizatii non-guvernamentale, institutii profesionale si institutii ale statului, a Ordinului privind achizitia de servicii de publicitate media, publicat in Monitorul Oficial in 12 aprilie, a carui implementare va duce la transparentizarea si profesionalizarea criteriilor de acordare a contractelor de acest tip. De asemenea, discutiile initiate anul trecut de Clubul Roman de Presa privind elaborarea unor norme de iautoreglementare a relatiilor dintre patronii de presa, editori si jurnalisti se apropie de momentul de adoptare a unui document comun, agreat de principalele organizatii mass-media.
Remarcam insa ca ne confruntam, ca in fiecare an, si cu interpretari gresite ale libertatii de exprimare, cu reactii pompieristice din partea presei, cu incalcari ale deontologiei profesionale si, uneori, chiar ale bunului-simt, cu greseli sau controverse editoriale. Presa loveste uneori neprovocat, transforma personaje dubioase in modele de urmat, creeaza conflicte care nu exista, se foloseste de emotiile umane si le transforma in puncte de raiting sau in tiraj. Clubul Roman de Presa a analizat multe dintre aceste situatii, a aplicat sanctiuni, a elaborat recomandari sau s-a pronuntat public in cazurile care au fost de competenta organizatiei.
Clubul Roman de Presa multumeste astazi acelor ziaristi care actioneaza in spiritul responsabilitatii civice si al deontologiei profesionale, tinand sus steagul breslei jurnalistice intr-o lume tot mai agitata si corupta.
Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa
Bucuresti 2 mai 2006


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.