Patru cetateni arabi au fost retinuti, miercuri seara, de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT), intr-un caz de evaziune fiscala in care mai multi cetateni asiatici sunt acuzati de introducere in Ro

Patru cetateni arabi au fost retinuti, miercuri seara, de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT), intr-un caz de evaziune fiscala in care mai multi cetateni asiatici sunt acuzati de introducere in Romania de marfuri contrafacute. El Haj Abdul Faitar Ahmad, Abdulah Fares, El Hamoui Mohamad Fadi Abdul Kader si El Massri Mohamad Ammar Morad au fost prezentati ieri dupa-amiaza instantei de judecata pentru emiterea unor mandate de arestare preventiva.
Procurorii DIICOT au dispus, miercuri, inceperea urmaririi penale fata de mai multi cetateni arabi si un roman - El Haj Abdul Faitar Ahmad, El Hamoui Mohamad Fadi Abdul Kader, El Massri Mohamad Ammar Morad (cetateni libanezi), Abdulah Fares (cetatean sirian), Hourani Mohamed si Tudorache Felicia Luminita - sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat sau aderare la acesta, evaziune fiscala, spalare de bani, folosire de documente falsificate la autoritatea vamala (sub forma autoratului sau a complicitatii).
Tot miercuri, in baza unei autorizatii emise de Tribunalul Bucuresti, au fost efectuate 14 perchezitii din diferite locatii din Bucuresti si Constanta de unde i-au adus pe cei sase pentru a fi audiati.
Potrivit procurorilor, din cercetari a reiesit ca gruparea actiona pe teritoriul Romaniei in mod asemanator celei in care erau implicati mai multi cetateni asiatici fata de care s-a inceput urmarirea penala la data de 31 martie a.c.

Importuri prin firme-fantoma

In fapt, acestia s-au constituit in perioada 2005 - 2006 pentru a actiona in mod coordonat in scopul comiterii de infractiuni economice printre care si cea de spalare de bani si evaziune fiscala, savarsite atat in zona importului de marfuri in sistem containerizat in Romania, cat si a desfacerii acestuia. Marfurile introduse in tara erau sustrase de la plata taxelor vamale, fie prin declararea la preturi subevaluate a marfurilor (folosind documente falsificate la autoritatea vamala), fie prin declararea altor marfuri decat cele importate (avand un pret mult mai mic decat marfurile real importate).
Gruparea efectua importuri atat pentru firmele pe care le controla direct, unele din ele fiind societati-fantoma, cat si pentru alte societati comerciale carora le presta activitati de intermediere a operatiunilor vamale, asigurandu-le plata unor taxe vamale minime, prin subevaluarea cantitativa si valorica a marfurilor importate.
Marfurile importate erau ulterior comercializate la valorile reale, cu preturi mult mai mari decat cele declarate in vama, fie in mod direct de societatea care realiza importul, fie prin intermediul unor circuite comerciale complexe si fictive in scopul majorarii pretului si ascunderii originii acestora.

175 miliarde de lei, profitul gruparii

Din aceste activitati ilegale astfel derulate erau obtinute sume mari de bani care erau schimbate in valuta si scoase ilegal din Romania de membrii gruparii, prin transferuri bancare externe.
Din investigatiile de monitorizare a acestei grupari, a reiesit ca unul din modurile de operare utilizate consta in primirea unor documente in original pentru importul de produse, in baza carora se intocmeau in fals documente pentru subevaluarea pretului, care ulterior erau folosite si prezentate in vama. In momentul in care mijloacele de transport navale sau terestre soseau in Portul Constanta, respectiv in Bucuresti, membrii gruparii erau anuntati pentru a transmite documentele necesare intocmirii declaratiei vamale, iar persoanele de legatura ale acestora intreprindeau toate demersurile pentru scoaterea marfurilor din vama. Dupa efectuarea operatiunilor de vamuire, marfa era transportata rutier catre diversi comercianti (in special spre mari centre en-gros din Bucuresti), care apoi vindeau aceasta marfa la preturile reale ale pietei.
Grupul organizat a obtinut un profit estimativ rezultat din reciclarea sumelor de bani de aproximativ 175 miliarde lei.

Reteaua chinezilor

In acest caz, procurorii DIICOT au dispus, in 31 martie, inceperea urmaririi penale fata de noua persoane (cetateni chinezi, vietnamezi si romani), respectiv Zhang Ying, Chen Xiang Yang, Tran Huy Khanh, Troung Quoc Son, Tran Viet Hung, Dao Huy Cuong, Ghencea Ion, Dragu Anghel si Cristina Cojocaru, pentru constituirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani.
Potrivit comunicatului Ministerului Public, la data de 3 aprilie, in urma monitorizarii gruparii de catre SRI si a primirii sesizarilor de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, procurori, ofiteri de la Crima Organizata si mascati au facut 21 de perchezitii in Bucuresti si Constanta, in urma carora au fost depistati mai multi cetateni chinezi si romani.
Cateva zile mai tarziu, la data de 5 aprilie, un alt membru al retelei a fost arestat de Tribunalul Bucuresti, dupa ce a fost depistat de autoritatile de frontiera, pe Aeroportul ''Henri Coanda'', in timp ce incerca sa iasa din tara.
Potrivit anchetatorilor, cetateanul vietnamez Tran Viet Hung (32 de ani) s-a prezentat la Aeroportul ''Henri Coanda'', intentionand sa calatoreasca cu o cursa pe ruta Bucuresti - Paris - Vietnam. In timpul efectuarii formalitatilor pentru iesirea din tara, politistii de frontiera au constatat ca cetateanul vietnamez avea interdictie de a parasi Romania, fiind urmarit pentru constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani.
Acesta a recunoscut ca intentiona sa plece din Romania, asupra sa fiind descoperiti si zece mii de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.