Omul de afaceri sirian Omar Hayssam a parasit Penitenciarul Rahova, ieri, la o zi dupa ce magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis sa admita revocarea mandatului de arestare preventiva emis pe numele sau si sa inlocuiasca aceasta masura cu inter
Omul de afaceri sirian Omar Hayssam a parasit Penitenciarul Rahova, ieri, la o zi dupa ce magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis sa admita revocarea mandatului de arestare preventiva emis pe numele sau si sa inlocuiasca aceasta masura cu interdictia de a parasi tara. Din motive procedurale, Hayssam nu a putut fi eliberat in urma cu doua zile, atunci cand i-a fost revocat mandatul. Cu putin timp inaintea orei 17.00, sirianul a iesit pe poarta inchisorii, fiind asteptat la intrare de catre cei doi aparatori, avocatii Aurel Ciobanu si Alice Draghici, de sotia si trei dintre cei sapte copii ai sai, si de rude. Omul de afaceri era vizibil slabit, iar pentru a se putea tine pe picioare a fost sustinut de doi dintre apropiatii care il asteptau. De altfel, potrivit aparatorilor sai, chiar inainte de a iesi din penitenciar i-au fost administrate calmante.
Cu toate acestea, Omar a stat de vorba cu presa, pe drumul catre ambulanta care il astepta de mai bine de doua ore in curtea penitenciarului. Cu o voce foarte slabita, Hayssam a facut o scurta declaratie jurnalistilor. Intrebat daca are un mesaj pentru cei trei ziaristi de a caror rapire este acuzat, omul de afaceri a declarat ca acestia pot sa stea linistiti in ceea ce il priveste, si a mentionat ca viitorul va aduce o clarificare in acest caz. De asemenea, sirianul a adaugat ca, in primul moment de libertate, s-a gandit daca mai are sanse de viata, data fiind starea lui de sanatate, multumind totodata Justitiei pentru ca a acceptat sa fie eliberat. Alaturi de Hayssam in ambulanta care a demarat in tromba imediat dupa ora 17.00 a urcat si sotia lui.
Avocatul Aurel Ciobanu a reafirmat, in fata presei, ca familia il va duce acasa pe Hayssam, urmand ca acesta sa fie internat la Institutul Oncologic. Ciobanu a mai spus ca, in situatia in care instanta isi va da acordul, este posibil ca familia sa incerce sa il duca pe sirian la tratament intr-o clinica de specialitate din strainatate.
Plangere la CEDO
Boala de care sufera Hayssam este una catalogata de specialistii din lumea medicala ca fiind una extrem de grava. Mai ingrijorator este insa faptul ca aceasta afectiune a fost agravata de incapatanarea autoritatilor de a ii mentine sirianului starea de arest preventiv. Asta in ciuda nenumaratelor cereri de eliberare pe care acesta le-a facut si in ciuda unei expertize medico-legale realizate de renumiti specialisti oncologi, care atesta clar ca Omar nu suporta regimul de detentie si boala sa nu poate fi tratata in cadrul ANP. Astfel, din pacate, exista pericolul ca, din cauza unui sistem juridic prea putin pus la punct si a unei legislatii incoerente, pentru Hayssam eliberarea sa fi venit prea tarziu. Prin urmare, statul roman, care se "bucura" de un astfel de sistem judiciar, poate fi tras la raspundere de cetateni ai caror drepturi au fost incalcate, asa cum se considera a fi si Omar Hayssam. De altfel, acesta, prin intermediul aparatorilor sai, a depus deja o plangere impotriva statului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, in care reclama incalcarea articolului 3 din Conventia Drepturilor Omului. In acest sens, unul dintre aparatorii lui Hayssam, avocatul Gheorghita Mateut, ne-a declarat ca statul este "cu certitudine culpabil" in acest caz. Mai mult, Mateut a explicat ca Omar Hayssam trebuia sa fie eliberat dupa prima cerere facuta in acest sens, cu atat mai mult cu cat boala era stabilita, iar diagnosticul era foarte grav. In final, avocatul Mateut si-a exprimat bucuria ca "totusi pana la urma" clientul sau a fost pus in libertate.
ANP a negat expertiza medico-legala
Imediat dupa diagnosticarea bolii sale, Hayssam a solicitat instantelor de judecata, prin intermediul aparatorilor sai, o expertiza medico-legala care sa ateste daca poate sau nu sa fie tratat in reteaua sanitara a penitenciarelor. Dupa ce expertiza a fost admisa de Curtea de Apel Bucuresti, noua dintre cei mai mari specialisti in oncologie au consemnat in raportul lor ca boala de care sufera Hayssam nu poate fi tratata in regim de detentie si mai ales in starea in care se afla sistemul sanitar din cadrul ANP. In mod firesc, sirianul ar fi trebuit ca, din acel moment, sa fie lasat in libertate.
Cu toate acestea, in cadrul raportului exista o opinie separata, a medicului George Enculesei, reprezentantul ANP. Acesta sustinea in fata instantei Curtii de Apel Bucuresti, unde a fost audiat ca martor, ca Hayssam poate fi tratat fara nici o problema in penitenciar. Enculesei a precizat ca a ajuns la aceasta concluzie dupa ce s-a consultat cu alti medici ai Directiei Sanitare a Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP). Acesta a subliniat ca decizia a fost una colectiva, si de aceea a semnat raportul. Potrivit actelor medicale prezentate de Enculesei, Omar Hayssam nu avea o afectiune hepatica si cancerul nu era in faza de metastaza, fiind localizat doar la nivelul unui segment din colon. Pe de alta parte, tot Enculesei a fost cel care a sustinut ca nu exista riscul unei recidive a bolii sirianului decat daca tratamentul nu este urmat complet si riguros. Instanta a luat in calcul, pana in ultimul moment, opinia medicului Enculesei, refuzand sa il elibereze pe Hayssam din arest. In scurt timp, insa, teoriile optimiste ale medicului Enculesei s-au dovedit a fi fara temei, iar boala sirianului s-a agravat. In final, sistemul juridic din Romania a decis sa isi indrepte greseala. Daca nu e prea tarziu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.