De curand a avut loc la Berlin lansarea a doua volume semnate de fosti ofiteri ai politiei politice est-germane, Stasi. Este vorba despre volumul "Besuchszeit. Westdiplomaten in besonderer Mission" - "La vorbitor. Diplomati occidentali in misiune spe
De curand a avut loc la Berlin lansarea a doua volume semnate de fosti ofiteri ai politiei politice est-germane, Stasi. Este vorba despre volumul "Besuchszeit. Westdiplomaten in besonderer Mission" - "La vorbitor. Diplomati occidentali in misiune speciala" (Edition Ost, Berlin, 2006), semnat de Peter Pfutze, si de cartea "Der Botschaftsfluchtling und andere Agentengeschichten" - "Azil intr-o ambasada si alte povestiri despre agenti" (Edition Ost, Berlin, 2006), semnata de Gotthold Schramm. Mesajul si scopul scrierii celor doua carti sunt identice. In esenta, autorii incearca sa acrediteze ideea ca Stasi nu a fost nimic altceva decat un serviciu secret normal, care in nici un caz nu poate fi acuzat de comiterea unor ilegalitati. Detinutii din inchisorile politice est-germane, sustine Peter Pfutze, ar fi fost tratati in conformitate cu standardele internationale si nu ar fi fost suspusi unui tratament inuman.
Aceasta polemica securista impotriva victimelor regimului dictatorial est-german urmareste, in esenta, nimic altceva decat o reabilitare a aparatului represiv comunist.
Ofensiva propagandistica
In ultimul timp, se poate observa o adevarata ofensiva propagandistica a unor fosti ofiteri Stasi, ceea ce a starnit nu numai protestele victimelor, ci si pe cele ale societatii civile.
Directoarea Oficiului pentru administrarea dosarelor Stasi, Marianne Birthler, a calificat actiunile concertate ale fostilor ofiteri drept o incercare grosolana de manipulare a opiniei publice. Intr-un amplu interviu acordat postului national de radio "Deutschlandfunk" (pe data de 25 aprilie), Marianne Birthler a subliniat faptul ca lucratorii fostei Securitati incearca sa infrumuseteze rolul adevarat al politiei secrete Stasi, iar pe de alta parte sa prezinte fosta RDG intr-o lumina roza si neveridica. Atat politicienii, cat si victimele fostului aparat de represiune, a mai spus sefa Oficiului, trebuie sa contracareze si sa impiedice aceasta ampla operatiune de jignire. Birthler a mai atras atentia si asupra faptului ca fostii ofiteri incearca sa intimideze anumite institutii, trimitand, de pilda, scrisori unor directori de scoala, cerandu-le acestora sa nu admita ca elevii sa viziteze memoriale dedicate victimelor represiunii comuniste, pentru ca acolo istoria RDG-ului, chipurile, s-ar falsifica: "Trebuie sa raspandim informatii obiective, pentru a contracara incercarea (ofiterilor) de a jigni victimele, ceea ce consider ca este ceva insuportabil. De aceea cred ca mai trebuie sa intervenim si pe langa parlamentarii din Bundestag si pe langa reprezentantii partidelor politice, pentru ca acestia sa actioneze si sa se pronunte fara ocolisuri".
Solidaritate cu victimele
Pe de alta parte, Marianne Birthler a salutat manifestatia de solidarizare cu victimele Stasi ce s-a desfasurat in sala Parlamentului local al landului federal Berlin, pe data de 3 aprilie. La acesta manifestatie, initiata de presedintele Camerei Deputatilor, social-democratul Walter Momper, fost primar-guvernator al Berlinului, au participat numerosi fosti detinuti politici, scriitori, publicisti si muzicieni din fosta RDG, care au relatat in fata publicului despre experientele personale avute cu fosta Stasi.
In invitatia lansata cu prilejul organizarii acestei intalniri s-a precizat: "Prezenta masiva a unor fosti lucratori ai Ministerului Securitatii Statului din fosta RDG cu ocazia unei reuniuni publice ce s-a desfasurat in cartierul Lichtenberg, pe data de 14 martie 2006, a fost urmarita cu revolta si consternare de catre fractiunile Camerei Deputatilor din Berlin. Persoane cu functii de raspundere din fostul aparat Stasi au incercat cu acest prilej sa bagatelizeze intr-un mod insuportabil crimele Securitatii, blamand victimele si discreditand activitatea memorialului din fostul penitenciar din Berlin-Hohenschonhausen. La aceasta actiune infama de jignire profunda si de defaimare a victimelor persecutiilor Stasi, deputatii au hotarat sa reactioneze limpede si raspicat. Este inadmisibil ca fostii tortionari si colaboratori ai Stasi sa-si prezinte propria interpretare a istoriei falsificate fara ca cineva sa li se opuna".
In cursul intalnirii, participantii si-au exprimat protestul fata de incercarile unor ofiteri ai politiei politice comuniste de a rescrie istoria recenta a Germaniei rasaritene.
Conflictul dintre punctele de vedere exprimate de securisti si fostii disidenti a atins un punct culminant pe data de 14 martie. Istoricii autoproclamati ai securitatii au jignit atunci in public victimele Stasi si au sustinut ca memorialul din fostul penitenciar politic Berlin Hohenschonhausen ar falsifica realitatea. Directorul memorialului din fosta puscarie, istoricul Hubertus Knabe, a respins cu vehementa tezele ofiterilor Stasi potrivit carora fostii detinuti politici nu ar fi fost nimic altceva decat niste "infractori" sau "elemente subversive".
Clubul tortionarilor
Presa a mai relatat si in trecut despre prezenta zgomotoasa in spatiul public a unor fosti ofiteri Stasi. Acestia au infiintat imediat dupa unficarea Germaniei cel putin doua asociatii care si-au propus sa-si prezinte istoria organizatiei dintr-o perspectiva tributara vechilor interpretari securiste. Astfel, asa-numitul Comitet al insider-ilor pentru promovarea critica a istoriei Stasi (Insiderkomitee zur Forderung der kritischen Aneignung der Geschichte des MfS), infiintat in 1992, sustine ca istoriografia si publicistica ar prezenta o imagine deformata a securitatii est-germane. Ofiterii superiori care au infiintat organizatia amintita se intalnesc in conditii de semiclandestinitate la Berlin, in cladirea redactiei fostului organ central al partidului, ziarul "Neues Deutschland". In acest club al tortionarilor politiei politice se pune la cale strategia de rectificare a prezentarii negative a imaginii fostei Stasi de catre mass-media si istoriografia actuala. Pentru a influenta opinia publica germana Comitetul insider-ilor utilizeaza in primul rand Internetul. Totodata, scoate si o publicatie proprie si se foloseste cu succes de anumite ziare est-germane ca, de exemplu, "Junge Welt", un soi de "Scanteia tineretului". Ofiterii Stasi au publicat si cateve lucrari colective (de pilda, "Securitatea. Despre munca operativa a Ministerului Securitatii Statului" - "Die Sicherheit. Zur Abwehrarbeit des MfS", 2002) in care si-au prezentat opiniile tributare tendintei de relativizare si bagatelizare a actiunilor politiei secrete din RDG.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.