Volumul masiv al importului de forta de munca ieftina a provocat, anul trecut, dublarea numarului companiilor din Uniunea Europeana care au angajat lucratori din Europa de Est. In 2005 se estima ca in UE activau temporar mult peste un milion de munci

Volumul masiv al importului de forta de munca ieftina a provocat, anul trecut, dublarea numarului companiilor din Uniunea Europeana care au angajat lucratori din Europa de Est. In 2005 se estima ca in UE activau temporar mult peste un milion de muncitori romani. La acesta, daca adaugam diaspora, segment ce bate tot la peste un million de romani, obtinem o cifra impresionanta. Nu poate fi ignorat faptul ca in strainatate muncesc romani si in conditii nelegale. La modul general, numarul muncitorilor importati de UE s-a ridicat la 12 procente din totalul lucratorilor din tarile membre. Restaurantele si hotelurile se plaseaza pe primul loc in acest top, cu o pondere de 28%, potrivit unui studiu realizat de firma de recrutare Manpower, citat de Financial Times. Pozitia a doua a fost ocupata de companiile de constructii, cu o pondere de 12%, urmate de sectorul agricol, de firmele din industria prelucratoare si cele din domeniul serviciilor financiare si de afaceri.

Cei mai multi angajati straini, in companiile mici

Cel mai important aflux de angajati est-europeni a fost observat in cadrul companiilor mici, 19% dintre acestea orientandu-se catre statele care au aderat la UE in mai 2004, fata de 10% in anul anterior. "Multi angajatori realizeaza rolul pe care l-ar putea avea acesti salariati in cadrul companiei", a declarat Mark Cahill, director la Manpower, Marea Britanie. De la extinderea UE in 2004, peste 300.000 de persoane din Europa de Est, mai mult de jumatate din Polonia, au obtinut locuri de munca in Marea Britanie. Pana in prezent, doar Marea Britanie, Irlanda si Suedia au liberalizat piata muncii. Cele 15 state care faceau parte din UE inainte de valul de extindere din mai 2004 au decis sa impuna o perioada de tranzitie de sapte ani in care muncitorii din cele 10 tari care s-au integrat in 2004 sa nu aiba dreptul de a lucra pe oricare piata din interiorul gruparii. Cele mai reticente sunt Germania, afectata de o rata ridicata a somajului, si Austria, care a preluat la inceputul anului presedintia prin rotatie a blocului comunitar.

Contributii insemnate la cresterea economica a UE

Potrivit unui studiu recent al Ernst&Young Item Club, afluxul de muncitori din estul Europei a avut un impact pozitiv asupra economiei Marii Britanii si a determinat mentinerea ratei dobanzii la un nivel redus, prin limitarea cresterii salariale. Analistii sustin ca rata dobanzii este mai redusa cu jumatate de punct procentual, iar activitatea muncitorilor straini va avea in acest an un aport de 0,2% la cresterea economica a Marii Britanii si de 0,4% in 2007. Studiul Manpower a fost realizat pe baza raspunsurilor a peste 2.000 de angajatori.

Englezii, ingrijorati de posibila invazie a romanilor si bulgarilor

Pe masura ce aderarea Romaniei si Bulgariei la termen devine din ce in ce mai sigura, chestiunea migratiilor a inceput sa produca ingrijorari la Londra, comenteaza publicatia Daily Mail. Cele 30 de milioane de cetateni ale celor 2 state au o medie a veniturilor de 10 ori mai mica decat cea a britanicilor si multi dintre tinerii din aceste zone se vor indrepta spre Vest pentru a munci. Ei vor urma aproximativ aceeasi schema ca si imigrantii veniti din Polonia sau din celelalte state est-europene care au aderat la UE la 1 mai 2004. La vremea aderarii celor 10 state la 1 mai 2004, Guvernul Marii Britanii a estimat o cifra de 13.000 de muncitori pentru primul an, insa numarul a fost cu mult depasit, inregistrandu-se 300.000 de imigranti in primele 17 luni si multi altii care nu si-au semnalat prezenta. Romania are o medie de venit de 1,678 lire pe an, iar Bulgaria are o medie de 1,575 lire pe an, in timp ce media pentru Anglia este de 19,505 pe an, conform cifrelor furnizate de Banca Mondiala. Aceste cifre indica posibilitatea ca muncitorii din cele 2 state s-ar putea indrepta spre Vest intr-o mai mare masura.

Ramane de vazut

Astfel Tony Blair, Charles Clarke, ministrul pentru Afaceri Interne, si Jack Straw, ministrul pentru Politica externa, vor trebui sa stabileasca masuri prin care vor permite accesul pe piata muncii pentru imigrantii din aceste state, spune Daily Mail.
Masurile vizate vor decide daca piata muncii engleze va fi total deschisa muncitorilor est-europeni, daca le va fi inchisa sau daca va fi utilizata o schema de inregistrare a acestor muncitori. Andrew Green, membru al Oficiului pentru migratii, a sfatuit ministrii sa analizeze ceea ce fac si celelalte state UE in aceasta privinta, pentru ca in acest moment Anglia, Irlanda si Suedia sunt singurele state care au permis accesul total la piata muncii imigrantilor din Est.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.