Viitoarea cladire Cathedral Plaza mi se pare disproportionala in raport cu cladirile din zona si cu cea a Catedralei. Acesta este punctul de vedere personal al ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, exprimat, ieri, in cadrul unei confer
Viitoarea cladire Cathedral Plaza mi se pare disproportionala in raport cu cladirile din zona si cu cea a Catedralei. Acesta este punctul de vedere personal al ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, exprimat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa in cadrul careia a incercat sa explice implicarea MCC in realizarea controversatului proiect. "Ca om de cultura, nu gust aceasta alaturare", a marturisit Iorgulescu. Desi considera ca, in ceea ce priveste legalitatea acordarii avizului de catre MCC, institutia pe care o conduce "nu are ce sa isi reproseze", Iorgulescu a admis ca ar fi cat se poate de retinut, in cazul in care Ministerul Culturii ar trebui, in acest moment, sa emita un nou aviz. "Daca astazi s-ar pune problema, iar eu as fi intrebat sau as fi membru al Comisiei, v-as spune ca nu as da acest aviz". Aratand ca avizul de principiu, din 29 februarie 1999, "s-a dat destul de greu", in perioda in care la sefia MCC se afla Ion Caramitru, Iorgulescu a mentionat ca aprobarea data de acesta "a fost ulterioara unui aviz dat de Arhiepiscopul Ioan Robu de a se construi aceasta cladire". Cat priveste avizul emis de MCC la 17 iulie 2001, acesta - sustine ministrul Culturii - a cuprins conditii menite sa asigure punerea in valoare si integritatea catderalei Sfantul Iosif. Conditiile se refereau la calitatea pietei propuse prin proiect, precum si la necesitatea expertizarii Catedralei pentru monitorizarea structurii de rezistenta, pe durata santierului. Ministrul Culturii a incercat sa justifice si viziunea arhitectilor implicati in proiect. "S-a dorit crearea unui efect de campanila (clopotnita). Intrucat Catedrala nu avea o clopotnita, aceasta cladire inalta venea sa sugereze existenta unei clopotnite". Mai mult, potrivit lui Iorgulescu, arhitectii s-au confruntat cu o dilema: aceea de a alege intre o cladire "latita, de tip placinta", sau inalta, "de tip carnat". "S-a ales varianta carnat pentru ca permitea un mai mare loc de desfasurare in jurul zonei respective si pentru ca asigura efectul de campanila", a explicat ministrul Culturii. El a mai precizat ca institutiile care ar putea bloca acum controversatul proiect sunt Inspectoratul Constructiilor si Primaria Sectorului 1, in timp ce MCC nu se poate implica "decat daca lucrarile afecteaza structura cladirii".
Iorgulescu invoca "intelegeri mai culte, mai oculte"
Referindu-se la proiectul de reconfigurare a Pietei Revolutiei, initiat de Primaria Capitalei, Iorgulescu a anticipat ca, si in acest caz "vor fi probleme teribile" si a anuntat ca MCC intentioneaza sa organizeze o dezbatere pe aceasta tema, la care va invita atat specialisti in urbanism, cat si reprezentanti ai opiniei publice si ai presei. Primaria Municipiului Bucuresti are in vedere constructia unor cladiri si a unor parcari subterane in Piata Revolutiei chiar pe locul in care acum se gasesc monumentele realizate de Alexandru Ghildus si Mircea Spataru, dedicate Revolutiei, respectiv lui Iuliu Maniu. "Am vazut macheta viitorului centru civico-cultural al Bucurestiului. "Daca avem probleme cu aceasta alaturare (n.r - a Catderalei Sf Iosif cu Cathedral Plaza), ganditi-va ce comentarii va isca remodelarea intregii zone a Pietei Revolutiei. Voi solicita sa avem machetele, pentru ca Ministerul Culturii trebuie sa dea avizele. Acolo este Ateneul Roman, Muzeul National de Arta, Biblioteca Universitara, este o zona de protectie totala. Mi se pare normal ca o astfel de decizie sa nu se ia la mica ciupeala, pe baza unor intelegeri mai culte, mai oculte", a concluzionat ministrul Culturii. (Luciana POP)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.