Executivul a aprobat ieri modificarea strategiei de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), statul urmand sa vanda un pachet de 69,9% din actiuni unei institutii financiar-bancare internationale, a anuntat purtatorul de cuvant al Guve
Executivul a aprobat ieri modificarea strategiei de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), statul urmand sa vanda un pachet de 69,9% din actiuni unei institutii financiar-bancare internationale, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Participatia majoritara a CEC va putea fi preluata si de un consortiu din care face parte cel putin o institutie financiar-bancara internationala, a precizat Marinescu. Autoritatile au anuntat, initial, ca vor scoate la vanzare 75% din actiunile CEC, ultima banca comerciala ramasa in proprietatea statului. La inceputul lunii martie, membrii comisiei de privatizare a bancii au propus vanzarea unei participatii de 85%. Ultima modificare a strategiei, care prevede transferul in proprietate privata a 69,9% din capitalul CEC, a fost anuntata de Guvern la 12 martie, dupa analiza unei note elaborate de Ministerul Finantelor Publice, unicul actionar al CEC. Statul va transfera contravaloarea unui pachet de 9,9% din actiuni catre Fondul Proprietatea, creat pentru despagubirea proprietarilor de imobile deposedati abuziv in timpul regimului comunist, care nu isi mai pot primi bunurile in natura. Angajatii si fostii salariati ai CEC vor putea cumpara actiuni reprezentand 5% din numarul total. Membrii Consiliului de Administratie al institutiei nu vor avea dreptul sa cumpere actiuni din pachetul reprezentand 5% din numarul total care va fi vandut angajatilor si pensionarilor CEC, daca nu se inscriu in aceasta categorie.
6 banci in cursa
Guvernul nu a decis inca ce va face cu restul actiunilor, care ar putea fi vandute prin oferta publica, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului. "Restul titlurilor ar putea fi vandute partial sau in intregime, prin oferta publica de vanzare pe piata interna sau externa, deci raman la dispozitia statului care va decide ulterior ce va face cu ele", a spus Marinescu. Ea a mentionat ca procedura de privatizare va cuprinde trei etape, ca si in cazul Bancii Comerciale Romane. Prima etapa, care s-a desfasurat deja, a constat in depunerea ofertelor finale neangajante. Cele sapte banci care au depus, in luna octombrie a anului trecut, oferte neangajante pentru CEC sunt National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank, Raiffeisen si Erste Bank, aceasta din urma retragandu-se ulterior din competitie. In cea de-a doua etapa vor fi depuse oferte finale angajante, iar in ultima etapa, cea a ofertelor financiare angajante imbunatatite, investitorii vor avea posibilitatea sa depuna oferte prin care sa fie maximizat pretul de vanzare. Comisia de privatizare va putea insa solicita si ofertantului clasat pe al treilea loc sa prezinte oferta financiara finala imbunatatita, daca diferenta dintre ofertele clasate pe primul si al treilea loc este de 10% sau mai putin, raportat la oferta clasata pe primul loc. Potrivit lui Marinescu, pretul va avea o pondere "foarte importanta" in criteriile de vanzare a pachetului majoritar la CEC.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.