"Decat sa vezi paiul din ochiul altuia, mai bine vezi barna din ochiul tau", spune o vorba din popor. Proverbul s-ar putea aplica si ministrului Justitiei, Monica Macovei, avand in vedere ca, desi a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa anuleze pensia de

"Decat sa vezi paiul din ochiul altuia, mai bine vezi barna din ochiul tau", spune o vorba din popor. Proverbul s-ar putea aplica si ministrului Justitiei, Monica Macovei, avand in vedere ca, desi a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa anuleze pensia de magistrat a Rodicai Stanoiu, motivandu-si gestul prin neindeplinirea de catre aceasta a conditiilor legale pentru a o obtine, ea insasi primeste un salariu de 32 milioane de lei vechi de la Consiliul Superior al Magistraturii. Si asta in ciuda faptului ca anul acesta a participat doar la trei sedinte dintre cele 15 ale Plenului...
Absentele repetate ale ministrului Justitiei de la sedintele CSM, desi este membru cu drepturi depline, nu mai sunt de mult o noutate. Ceea ce nu se cunoaste insa sunt veniturile sale, estimate la 319.050.000 lei vechi pentru anul trecut si... 93.490.000 lei vechi in primele trei luni ale anului in curs.
Monica Macovei nu numai ca are o indemnizatie lunara de la CSM, dar aceasta i-a si fost majorata de trei ori in cele 15 luni, de cand este membru de drept al CSM. Incadrata in ianuarie 2005 cu suma de 2.579 lei noi, ministrul Justitiei a beneficiat de o prima majorare in luna iulie (e adevarat ca nesemnificativa avand in vedere ca era vorba de doar o suta de mii de lei vechi), de a doua in luna octombrie - ajungand la indemnizatia de 2.897 lei noi, iar a treia in urma cu doua luni - salariul sau fiind de 3.226 lei noi. Un simplu calcul arata ca veniturile sale obtinute numai de la CSM, in 15 luni, se ridica la suma de 41.254 lei noi (echivalentul a 412,54 milioane de lei vechi). S-ar putea spune ca nu-i nimic anormal pana aici, daca nu luam in calcul si "prezenta" ministrului la dezbaterile membrilor CSM pe care-i acuza insa de ineficienta...
Potrivit unor surse din cadrul Consiliului, anul trecut, Monica Macovei a participat la numai 19 sedinte din cele 35 ale Plenului, iar la doua sedinte a fost prezenta partial. Anul acesta a fost insa mult mai rau: ministrul a considerat necesara prezenta sa la numai trei sedinte ale Plenului, dintre cele 15 care au avut loc.

Prezenta la o sedinta din 13

In ceea ce priveste participarea domniei sale la sedintele Sectiilor pentru judecatori si procurori, situatia se prezinta in felul urmator: dintre cele 13 dezbateri care au avut loc anul acesta la Sectia pentru procurori, Monica Macovei a lipsit la 12, participand doar la dezbaterile legate de numirea lui Vasile Doana si a lui Dan Voinea in functiile de procuror militar sef, respectiv adjunct al Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Ministerului Public.
Din pacate, participarea la sedinta din data de 23 martie a.c. nu i-a folosit prea mult. Membrii CSM au avizat nefavorabil, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justitiei de numire in functie a lui Vasile Doana, avizand-o insa favorabil pe cea referitoare la numirea in functia de adjunct a lui Dan Voinea.
Situatia este absolut identica si in privinta prezentei ministrului la sedintele Sectiilor pentru judecatori, domnia sa participand numai la cea prezidata de presedintele CSM, Iulian Gilca, in data de 18 ianuarie 2006. Adica anterior sedintei prin care s-a dat aviz favorabil cererii de pensionare a Mariei Huza...

"Moralitatea" incasarii indemnizatiei, dezbatuta de Comisia de abuzuri din Senat

Indemnizatia primita de Monica Macovei de la Consiliul Superior al Magistraturii a facut, de fapt, si obiectul unei sesizari inaintate Comisiei de abuzuri din Senat de catre senatorul PRM, Gheorghe Funar.
In document, discutat la inceputul lunii martie, semnatarul ii cerea ministrului sa inapoieze cele peste 280 de milioane de lei incasate de la CSM, pe motiv ca din 106 sedinte, Macovei a venit doar la 54.
Subiectul a facut valva atat printre senatori, cat si in presa centrala. Potrivit acesteia din urma, la intrebarea liberalului Ion Basgan (secretarul comisiei) daca "e moral" sa incaseze acesti bani, Macovei a raspuns ca "va reflecta".
Ministrului Justitiei i s-a mai reprosat, in cadrul aceleiasi sedinte, ca magistratii au pensii foarte mari fata de alte categorii sociale si ca si-a "votat privilegii" cu care senatorii au fost de acord. In replica, Macovei a spus atunci ca pensiile magistratilor survin dupa 25 de ani de munca, nu dupa patru ani de mandat, ceea ce i-a determinat pe senatori s-o avertizeze ca daca vrea razboi cu Parlamentul il va avea.
"Razboiul cu presa e un razboi pierdut. Nici razboiul cu Parlamentul nu duce la altceva! Nu neglijati Parlamentul, ca o sa va para rau!", i s-a spus Monicai Macovei.

Rodica Stanoiu, data in judecata pentru anularea pensiei

Merita sa amintim ca, in luna octombrie a anului trecut, Monica Macovei a facut cateva declaratii legate de actiunile sale privind pensia de magistrat obtinuta de Rodica Stanoiu, actuala presedinta a Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din Senat.
Astfel, ministrul Justitiei a afirmat ca institutia pe care o conduce a dat-o in judecata pe Rodica Stanoiu, fost ministru PSD, pentru a se cere constatarea nulitatii si anularea documentelor in baza carora a obtinut decizia de pensionare.
"Am formulat o cerere, pe care am transmis-o ieri, 4 octombrie, Curtii de Apel Bucuresti, prin care am solicitat sa se constate nulitatea absoluta a adeverintei emise de minister, pe baza careia a fost emisa decizia privind acordarea pensiei de serviciu. Pe cale de consecinta, am solicitat sa se constate si nulitatea deciziei Directiei de Munca si Protectie Sociala - Oficiul de pensii, de pe urma careia doamna Stanoiu beneficiaza de pensie de serviciu de cativa ani buni. Actele pe care le detinem ne-au facut sa apreciem ca doamna Stanoiu nu indeplinea conditiile legale pentru a obtine pensie de serviciu, nefiind magistrat la data pensionarii, asa cum prevedea legea in vigoare la acea data", a declarat atunci Monica Macovei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.