Unele dintre bancile care activeaza pe piata romaneasca au majorat dobanzile la creditele in lei. Printre acestea se numara si HVB Bank, aceasta majorand dobanzile la creditele in sold (acordate inainte de luna martie). "In martie 2006, HVB Bank a re
Unele dintre bancile care activeaza pe piata romaneasca au majorat dobanzile la creditele in lei. Printre acestea se numara si HVB Bank, aceasta majorand dobanzile la creditele in sold (acordate inainte de luna martie). "In martie 2006, HVB Bank a revizuit oferta de produse de creditare lansand o serie de produse in RON cu dobanzi de 7,95% pentru creditele personale si 6,95% pentru creditele cu garantie imobiliara. Aceste produse noi se diferentiaza net de cele anterioare, atat prin conditii de eligibilitate (mai putin restrictive), cat si prin existenta unui comision de administrare lunar aplicat la soldul contului de credit", a declarat Adrian Chira, director adjunct al Diviziei de Retail Banking al HVB. El a completat ca dobanzile la credite practicate de HVB Bank sunt stabilite in functie de diversi indicatori, cum ar fi rata EURIBOR, LIBOR, BUBOR sau BUBID. De exemplu, pentru creditele ipotecare in euro se ia ca referinta rata EURIBOR la 6 luni. Pentru creditele personale si cele pentru locuinta in RON, referinta este rata BUBOR la o luna, iar pentru creditul ipotecar in RON, referinta este reprezentata de jumatatea sumei ratelor BUBOR si BUBID la 6 luni si este specificata ca atare in contract. BUBOR este rata medie a dobanzii pentru imprumuturile acordate pe piata interbancara. De obicei, rata dobanzii percepute de o banca pentru creditele acordate este mai mare decat BUBOR, intrucat din suma incasata banca trebuie sa acopere costul resurselor obtinute din credite pe piata interbancara. BUBID este rata medie a dobanzii la depozite pe piata interbancara. Rata dobanzii acordata de o banca pentru depozitele constituite la ea este mai mica decat BUBID, banca asigurandu-si un profit din diferenta.
"In ultima perioada suntem martorii unor cresteri succesive ale acestor rate de referinta. De exemplu, in 7 octombrie 2005, rata BUBOR la o luna era 5,59%, iar acum a atins 8,51%. Cu toate ca diferenta este de aproape trei procente, HVB a hotarat sa majoreze dobanzile cu 2,5% pentru creditele existente. Chiar daca rata de referinta a inceput sa creasca de la sfarsitul anului 2005, la acel moment HVB Bank a decis sa suporte aceasta crestere pe o perioada limitata de timp. Iar pentru acest motiv nu s-au operat modificari ale ratelor dobanzilor la credite imediat, ci doar dupa cateva luni, decizia fiind in favoarea clientilor HVB", a mai spus Adrian Chira. El a completat ca, la acelasi produs, HVB Bank aplica aceleasi dobanzi, atat la creditele noi, cat si la cele in sold.
De fapt, atat creditele vechi (care au acum o dobanda de circa 12%), cat si cele noi (care au o dobanda de aproximativ 7%) costa la fel. Mai exact, costul creditului este acelasi, pentru ca, la creditele cu dobanzi mici au crescut comisioanele bancare, ceea ce inseamna ca "omul" scoate din buzunar tot atatia bani. Reamintim, Banca Nationala a hotarat ca rata lunara pe care o poate plati o persoana nu poate depasi 40% din venit. Iar bancile au scazut dobanzile (pentru ca ratele luate in calcul de BNR sa fie mici) si au crescut, in schimb, comisioanele (necontorizate de BNR). Mai mult, banile au ajuns, practic, sa "inventeze" noi comisioane pentru a-si mentine profitabilitatea. Astfel, a aparut pe piata comisionul lunar platibil la sold si comisionul pentru rezerva minima obligatorie pentru creditele in valuta.
O alta banca ce a majorat, la randul ei, dobanzile la creditele in lei, care au valori cuprinse intre 11 si 17,5%, este BCR. Pe de alta parte, Volksbank, Raiffeisen, BRD, BancPost, Banca Romaneasca, Romexterra, Carpatica, Unicredit, ABN Amro nu au modificat dobanzile la imprumuturile in lei, ba unele chiar le-au diminuat. In prezent, aceste banci practica dobanzi la creditele in moneda nationala cuprinse intre circa 8 si 14%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.