Société Générale, a doua mare banca franceza listata la Bursa, a convenit in cele din urma achizitionarea Splitska Banka, a cincea mare banca din Croatia, pentru suma de un miliard de euro (1,2 miliarde dolari), de la grupul italian UniCredito. "
Société Générale, a doua mare banca franceza listata la Bursa, a convenit in cele din urma achizitionarea Splitska Banka, a cincea mare banca din Croatia, pentru suma de un miliard de euro (1,2 miliarde dolari), de la grupul italian UniCredito. "Preluarea Splitska Banka este conforma cu strategia Société Générale de a-si extinde reteaua de retail bancar pe pietele europene atractive, cu ritm rapid de dezvoltare", a declarat directorul executiv adjunct Philippe Citerne, care a precizat ca banca croata este o institutie financiara bine administrata. Initial, pentru Splitska Banka depusesera oferte neangajante Hrvatska Postanska Banka din Croatia, PKO Bank Polski, KBC din Belgia, OTP din Ungaria, Banco Comercial Portugues, National Bank of Greece si GE Capital.
"Preluarea de catre noi a Splitska Banka este conforma cu strategia Société Générale de a-si extinde reteaua de retail bancar pe pietele europene atractive, cu ritm rapid de dezvoltare", a declarat directorul executiv adjunct Philippe Citerne, care a precizat ca banca croata este o institutie financiara bine administrata. Potrivit analistilor Reuters, sectorul bancar croat este considerat atractiv datorita stabilitatii economiei acestei tari, favorizata de dezvoltarea turismului si a sperantelor de aderare la Uniunea Europeana. Potrivit aceleiasi surse, Bank Austria Creditanstalt, divizia din Europa Centrala a UniCredito, obtine in urma acestei tranzactii un castig de circa 700 de milioane de euro. Pretul de achizitie este de 4,4 ori mai mare decat valoarea activului net contabil al Splitska, ceea ce semnaleaza ca bancile europene sunt pregatite sa plateasca mai mult pentru a-si majora cota de piata in statele emergente cu potential ridicat de dezvoltare. Banci franceze precum Société Générale si BNP Paribas au urmarit oportunitatile de preluari pe pietele est-europene, pentru a compensa marjele reduse si concurenta intensa de pe piata interna. In cursul anului trecut, Société Générale a achizitionat DeltaCredit Bank din Rusia, Podgoricka Banka din Muntenegru si grupul financiar ungar Oster Lizing. Dupa cum se stie, grupul francez mai desfasoara activitati in Romania, Bulgaria, Cehia si Slovenia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.