Evaluatorii autorizati care stabilesc cuantumul despagubirilor acordate fostilor proprietari in schimbul imobilelor confiscate abuziv in perioada regimului comunist vor incasa un onorariu de pana la 400 euro. Banii se vor acorda pentru fiecare propri
Evaluatorii autorizati care stabilesc cuantumul despagubirilor acordate fostilor proprietari in schimbul imobilelor confiscate abuziv in perioada regimului comunist vor incasa un onorariu de pana la 400 euro. Banii se vor acorda pentru fiecare proprietate evaluata, in functie de caracteristicile imobilului, costurile evaluarilor urmand sa fie suportate din bugetul Cancelariei premierului.
Astfel, pentru evaluarea unui teren intravilan de pana la 500 metri patrati, onorariul maxim platit evaluatorului se va ridica la 150 euro, similar celui pentru evaluarea unui teren forestier sau agricol. Pentru o constructie cu sau fara teren aferent, evaluatorul va incasa un onorariu maxim de 250 euro, iar pentru evaluarea unui apartament va fi platit cel mult 150 euro. Pentru obiectivele comerciale sau industriale, limita maxima a onorariului acordat pentru evaluare a fost stabilita la 200 euro. Mai mult, pentru suprafetele desfasurate pe mai mult de 500 metri patrati, onorariile vor fi suplimentate cu 50 euro pentru fiecare depasire a unui multiplu de 500 metri patrati, dar nu mai mult de 400 euro ca valoare totala a onorariului.
Conform legii, fostii proprietari ale caror imobile confiscate in regimul comunist nu pot fi retrocedate in natura primesc despagubiri calculate in functie de valoarea de piata a imobilului, valoarea acestuia urmand sa fie stabilita de catre evaluatori sau societatile de evaluare autorizate.
Astfel, fostii proprietari vor primi, in schimbul imobilelor confiscate abuziv, despagubiri sub forma unor titluri de valoare la "Fondul Proprietatea" care pot fi convertite in bani. Procesul se anunta a fi destul de greoi, in conditiile in care in prezent sunt pe rol peste doua milioane de procese pentru redobandirea proprietatilor confiscate de catre statul comunist. Despagubirea efectiva a fostilor proprietari se va face prin valorificarea actiunilor obtinute, fie prin vanzarea acestora, fie prin obtinerea de dividende anuale rezultate din activitatea desfasurata de Fondul Proprietatea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.