Directiile de Sanatate Publica din judetele afectate de inundatii nu-si vor intrerupe activitatea pe perioada Sarbatorilor de Pasti.
Ministerul Sanatatii (MS) a transmis, ieri, o circulara de atentionare catre Directiile de Sanatate Publica (D
Directiile de Sanatate Publica din judetele afectate de inundatii nu-si vor intrerupe activitatea pe perioada Sarbatorilor de Pasti.
Ministerul Sanatatii (MS) a transmis, ieri, o circulara de atentionare catre Directiile de Sanatate Publica (DSP) din judetele Braila, Calarasi, Dolj, Mehedinti, Tulcea, Caras-Severin, Teleorman, Vaslui, Galati, Ialomita, Constanta si Giurgiu.
''Avand in vedere contextul epidemiologic datorat inundatiilor ce au afectat mai multe localitati si a numarului insemnat de persoane evacuate, am cerut conducerii Directiei de Sanatate Publica din MS sa reaminteasca inca o data Directiilor de Sanatate Publica masurile din Planul de interventii de urgenta in caz de situatii de urgenta care trebuie respectate in aceste zile. Vrem sa trecem astfel si peste aceste inundatii fara epidemii sau situatii deosebite asa cum am reusit si anul trecut'', a declarat ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu.
Astfel, DSP-urile sunt obligate sa asigure permanenta in zonele afectate si sa coordoneze intreaga activitate din punct de vedere medical la nivelul judetelor.
Pentru prevenirea aparitiei imbolnavirilor in randul populatiei, DSP-urile trebuie sa desfasoare, la nivel local, printre altele, si actiuni de supraveghere epidemiologica a zonelor afectate si izolate.
In acest sens personalul de specialitate din DSP-uri se va deplasa in teren impreuna cu medicii din dispensarele teritoriale.
Orice caz de holera, febra tifoida, tetanos, boli diareice nespecifice, hepatita acuta virala de tip A, dizenterie, tuberculoza, rujeola, rubeola, oreion, varicela va fi raportat imediat.
Pentru situatiile speciale vor fi scoase din rezerva MS medicamentele si materialele sanitare necesare.
Totodata, specialistii DSP-urilor vor informa permanent populatia cu privire la masurile ce trebuie luate pentru prevenirea imbolnavirilor - consumul de apa imbuteliata sau fiarta si racita, pastrarea igienei individuale si a conditiilor igienice de depozitare, preparare si consum a alimentelor, evitarea automedicatiei in situatia aparitiei unor simptome de boala diareica sau alte boli, prezentarea imediat pentru consult de specialitate la medicul de familie.
In zonele afectate de inundatii, cadrele medicale vor asigura non-stop asistenta medicala. In orice moment, ambulantele trebuie sa fie pregatite pentru transportul bolnavilor din zonele inundate catre spitalele orasenesti sau judetene. In acelasi timp, cadrele medicale din aceste zone vor supraveghea gravidele si bolnavii cu afectiuni cronice.
Pe de alta parte, DSP-urile vor participa la actiuni de: asanare si dezinfectare a fantanilor, asigurare a conditiilor pentru colectarea si indepartarea deseurilor menajere sau igienizare a zonelor prin indepartarea rapida a cadavrelor si efectuarea dezinfectiei impotriva tantarilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.