Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va propune Guvernului construirea simultana a reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, se arata intr-un comunicat de presa. Studiul de fezabilitate derulat in acest sens a relevat dr
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va propune Guvernului construirea simultana a reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, se arata intr-un comunicat de presa. Studiul de fezabilitate derulat in acest sens a relevat drept varianta optima realizarea in paralel a celor doua unitati, atat din punct de vedere al investitiilor, cat si al rentabilitatii economice.
Costurile estimate se ridica la 2,2 miliarde de euro (inclusiv costurile de decomisionare a deseurilor nucleare), iar costul energiei electrice produse de cele doua noi unitati se estimeaza sa fie cuprins intre 30 si 35 dolari/MWh, avand o rentabilitate intre 9 si 11%. Costurile anuale de operare pentru reactoarele 3 si 4 sunt estimate la 100 de milioane de euro. Potrivit studiului de fezabilitate, pentru construirea celor doua reactoare nucleare se va constitui o societate comerciala mixta cu capital privat (companie de proiect), se mai arata in comunicat. Aportul Societatii Nationale Nuclearelectrica (SNN), operatorul Unitatii 1 de la Cernavoda, ar consta in activele existente pe locatia centralei. Totodata, SNN ar urma sa fie si operatorul Unitatilor 3 si 4. Pentru finantarea lucrarilor, MEC va initia in perioada urmatoare procedurile de atragere a investitorilor. Graficul de realizare a lucrarilor se intinde pe o perioada de pana la 76 de luni din momentul constituirii companiei de proiect. Reamintim, pentru construirea Unitatii 3 de la Cernavoda, la sfarsitul anului 2004 au fost selectate firmele LNM Holding, Enel si Ansaldo - Italia, AECL -Canada, Hidro Nuclear & Power - Coreea de Sud, Grupul Tender - Romania si AEFM, dupa ce MEC a primit 12 scrisori de interes pentru acest proiect.
De asemenea, Electrica este interesata sa investeasca banii din privatizarea filialelor in centrala de la Cernavoda. Centrala nucleara a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare. In prezent, centrala functioneaza cu un singur reactor, care asigura circa 10% din consumul national de energie electrica. Cel de-al doilea reactor este programat sa intre in exploatare comerciala in luna martie 2007. Dupa punerea in functiune a Unitatii 2, centrala va furniza aproximativ 18% din productia nationala de electricitate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.