"O zi din viata unei comunitati eneolitice" este denumirea proiectului multimedia de arheologie pentru copii si tineri lansat de catre Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR). "Este pentru prima data in Romania cand o cercetare arheologica este
"O zi din viata unei comunitati eneolitice" este denumirea proiectului multimedia de arheologie pentru copii si tineri lansat de catre Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR). "Este pentru prima data in Romania cand o cercetare arheologica este transpusa in produse accesibile copiilor si tinerilor interesati de acest domeniu", precizeaza Catalin Bem, coordonatorul programului. Structurat pe trei etape, proiectul va genera mai intai un DVD - in care va fi prezentata viata de zi cu zi a populatiei unei asezari eneolitice de acum sase mii de ani: obiceiuri si ocupatii, tehnici de constructie, ritualuri etc; urmeaza apoi un documentar - care va reconstitui aspecte esentiale ale traiului cotidian gumelnitean (pentru comunitatea locala a zonei se va initia o campanie de sapaturi arheologice realizata impreuna cu elevi din scolile locale din zona Bucsani); in fine, momentul culminant va fi reconstituirea unei case in conformitate cu tehnica vremii, prin care copiii vor intelege modalitatile constructive eneolitice si persistenta unor tehnici in arhitectura rurala romaneasca. Proiectul se deruleaza in perioada aprilie-noiembrie si are drept scop atragerea publicului catre arheologie prin realizarea unor actiuni de valorificare a cercetarilor si descoperirilor realizate in zona Bucsani (Giurgiu) privind cultura Gumelnita.
Sapatura si cercetarea arheologica in Bucsani a inceput in 1998 sub coordonarea lui Catalin Bem si au fost concretizate prin studii pluridisciplinare (arheologice, arheozoologice, geomorfologice, sedimentologice etc.). Derularea "Unei zile din viata unei comunitati eneolitice" este posibila datorita Administratiei Fondului Cultural National, parteneriatului MNIR cu Muzeul Judetean "Teohari Antonescu" Giurgiu, cu Muzeul Judetean Ialomita, cu Primaria comunei Bucsani, cu Asociatia Romana de Arheologie, cu Scoala cu clasele I-VIII Bucsani. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.