Danone continua programul de sprijinire a fermelor, pentru ca acestea sa ajunga la nivelul standardelor din Uniunea Europeana. Si, pentru ca 80% din totalul laptelui procesat in Romania provine de la fermieri care detin in medie 2 vaci, programul "Sp

Danone continua programul de sprijinire a fermelor, pentru ca acestea sa ajunga la nivelul standardelor din Uniunea Europeana. Si, pentru ca 80% din totalul laptelui procesat in Romania provine de la fermieri care detin in medie 2 vaci, programul "Spre Vest" este destinat in principal fermelor familiale. Pentru acestea, utilajele moderne de muls nu sunt accesibile si nici rentabile, astfel ca o calitate a laptelui la nivelul normele europene este dificil de atins.
Proiectul companiei se inscrie in tendinta de integrare verticala adoptata de un numar important de companii, prin care intreg procesul de productie apartine unei singure companii. Un exemplu similar este cel al companiei Comtim, cumparata in toamna anului trecut de Smithfield Foods din Statele Unite. Compania americana vrea sa creeze in Romania aproximativ 200 de ferme de crestere a porcilor, pe care sa le utilizeze ca baza pentru inceperea productiei.
Initiat in aprilie 2005, programul "Spre Vest" are doua obiective. Pe de o parte, cresterea cantitatii de lapte, prin cumpararea de juninci cu un potential genetic superior, iar pe de alta parte, este vorba despre imbunatatirea calitatii laptelui prin investitii in masini si instalatii moderne de muls, care permit scaderea numarului de germeni la 50.000/ml, chiar daca standardele europene cer cel mult 100.000 germeni/ml. Pana acum, compania s-a implicat in dezvoltarea a 107 ferme de mici dimensiuni.

Management mai eficient

Pentru acestea, Danone faciliteaza accesul fermierilor la credite si acorda consultanta tehnica pentru investitii. Implementarea acestui program, spun reprezentantii companiei, creste capacitatea de absorbtie a fondurilor SAPARD si este complementar cu programele initiate de Ministerul Agriculturii.
Compania Danone Romania face parte din Grupul Danone, numarul unu mondial pe piata produselor lactate proaspete. Inca de la inceputul activitatii sale in Romania, Danone a realizat investitii de 30 de milioane de euro in capacitati de productie si distributie moderne. In anul 2005, Danone a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 70 milioane euro, o crestere cu 45% fata de anul precedent.

Afacere de succes

Ferma Dragoesti si-a inceput activitatea in anul 1998, in satul Mariuta, cu un efectiv de 10 vaci. A activat in aceasta locatie pana in anul 2005, cind a ajuns la un efectiv de 98 de vaci. In anul 2001, cu o productie zilnica de 140 litri si o calitate buna a laptelui colectat, a inceput colaborarea cu Danone. In septembrie 2005, proprietarul fermei, Nicusor Serban, a cumparat, prin licitatie, de la Consiliul Local Dragoesti, ferma actuala.
Prin programul "Spre Vest" ferma a achizitionat 35 de juninci din Olanda, a beneficiat de consultanta si sprijin financiar permanent, ajungand astazi la o productie de 1500 de litri lapte/zi. Conform contractului, in luna martie, ferma Dragoesti a livrat catre Danone 50.901 litri lapte. "Contractul ferm pe 5 ani, platile onorate la timp, specialistii companiei mereu alaturi de noi oferindu-ne consultanta in tehnici de crestere si ingrijire a animalelor, in identificarea tehnologiei de care avem nevoie, ne-au permis sa ne dezvoltam constant".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.