Il capo di tutti capi al Mafiei siciliene, Bernardo Provenzano, comunica prin intermediul biletelelor cu familia si complicii sai, au explicat anchetatorii italieni, care au stabilit, de asemenea, ca biletelele, denumite "pizzini", erau codate, relat
Il capo di tutti capi al Mafiei siciliene, Bernardo Provenzano, comunica prin intermediul biletelelor cu familia si complicii sai, au explicat anchetatorii italieni, care au stabilit, de asemenea, ca biletelele, denumite "pizzini", erau codate, relateaza Discovery Channel.
Se pare ca Provenzano utiliza o schema de criptare veche de doua mii de ani, asemanatoare celei utilizate de Iulius Cezar. Aceste dezvaluiri au fost facute in biografia celui mai cautat fugar din Italia.
Biografia, scrisa de jurnalistii Salvo Palazzolo si Ernesto Oliva, este publicata pe site-ul italian www.bernardoprovenzano.net, unul dintre cele mai exhaustive website-uri care il au ca subiect pe faimosul mafiot.
Acuzat de numeroase crime, inclusiv de asasinarea, in 1992, a doi judecatori, Il Supremo a fost condamnat - in lipsa - la inchisoare pe viata. Cu toate acestea, Provenzano, acum in varsta de 73 de ani, a fost arestat saptamana trecuta in ascunzatoarea sa din satul sicilian Corleone (locatie devenita faimoasa dupa trilogia Nasul).
Cunoscut ca "Binnu u tratturi" (Binnu tractorul) din cauza "tehnicilor" sale de indepartare a adversarilor in tinerete, Provenzano a fost fugar mai mult de 40 de ani, timp in care el nu a folosit niciodata telefoanele mobile (pentru a nu fi interceptat) ci biletele cu diverse indicatii pentru apropiati, care - in dialect sicilian - se numesc pizzini.
In momentul arestarii lui Provenzano, politia italiana a gasit in ascunzatoarea sa nu mai putin de 350 de astfel de pizzini.
Cateva zeci de biletele contineau o serie de cereri pentru familia sa (cum ar fi lasagna de Paste), dar celelalte, care contineau ordine si indicatii pentru locotenentii sai erau criptate. Anchetatorii care au studiat aceste hartii au constatat ca acestea contineau o serie de cifre care ascundeau - cel mai probabil - nume ale oamenilor de legatura sau ale complicilor.
Cifrul lui Cezar
Cel putin unul dintre aceste pizzini este creat cu ajutorul codului lui Cezar, care este o schema de criptare folosita de acesta pentru a proteja mesajele cu continut militar ultrasecret.
Biletul descoperit in Corleone era scris in ianuarie 2001 de Angelo Provenzano tatalui sau si a fost descoperit impreuna cu alte documente in momentul in care unul dintre oamenii lui Provenzano, Nicola La Barbera, a fost arestat.
"...M-am intalnit cu 512151522 191212154 si am cazut de acord sa ne vedem dupa sarbatori" spunea scrisoarea, care mai continea si alte criptograme.
"Codul lui Binnu nu este ceva nou si este extrem de simplu: fiecare numar corespunde unei litere din alfabet. <<A>> e 4, <> e 5, <<C>> e 6 si tot asa pana la <<Z>>, care corespunde cifrei 24", au explicat Palazzolo si Oliva.
In timp ce clasicul cifru al lui Cezar "muta contextul" cu trei litere (adica A devine D, B este E etc.), in codul lui Provenzano fiecare numar corespunde unei litere + 3. Astfel, <<A>> devine 4 (1+3), <> este 5 (2+3), <<C>> este 6 (3+3) etc.
"In codul lui Provenzano, cheia este +3", a explicat matematicianul Alessandro Martignago.
Daca acest cod este descifrat, acel ansamblu de cifre din bilet <<512151522 191212154>> este de fapt "Binnu Riina". Acest nume se refera cel mai probabil la Bernardo Riina, care a fost si el arestat fiind suspectat ca l-ar fi ajutat pe Provenzano pe cand acesta era fugar.
Potrivit matematicianului Martignago, codul lui Provenzano ar fi fost mai sigur daca s-ar fi schimbat cheia <<+3>> cu alte caractere ( +5, +7, +8, etc.) din timp in timp.
"Mi se pare ca este totusi criptografie de gradinita. Poate ca fiica surorii lui nu ar fi putut citi aceste mesaje, dar categoric acest cod nu ar fi reprezentat absolut nimic pentru anchetatori. Insa la ce te poti astepta de la o persoana care habar nu are ce inseamna un computer" este de parere un expert de renume mondial in domeniul securitatii, Bruce Schneier, autor al catorva carti despre criptografie.
Adeptul masinii de scris
Este adevarat, tehnologia de ultima ora nu prea a prins in Mafie sub conducerea lui Provenzano, care isi scria hartiile si pizzini cu o masina de scris Olivetti Lettera 32, din anii <<70, care apoi erau distribuite de un lant de mesageri.
Simplitatea codului lui Provenzano poate fi explicata prin lipsa de educatie a boss-ului, care a renuntat la scoala se pare cand avea doar opt ani.
Anna Petrozzi, editor la revista "Antimafia 2000", (o revista pe care si Provenzano o citea in ascunzatoarea sa, avand in vedere ca la perchezitie s-au descoperit astfel de exemplare) a declarat ca "politia s-a mai intalnit cu astfel de mesaje codate. Cand l-au arestat in 2002 pe Antonio Giuffre, unul dintre locotenentii lui Provenzano, au descoperit si asupra lui astfel de pizzini".
Aceste biletele sunt extrem de importante in acest caz pentru ca, dupa ce vor fi decodate, cercul de apropiati al lui Il Supremo va fi foarte rapid identificat si dovedit. "Acum lucram la noile pizzini pe care le-am gasit in Corleone si care sunt codate. Avem codul inca din 2002 asa ca nu vom intampina greutati", a declarat la randul sau asistentul procurorului Giuseppe Pignatone.
In ceea ce priveste procesul lui Provenzano, el va comparea la 2 mai in procesul ce i-a fost intentat la Palermo prin intermediul unor camere de luat vederi cu circuit inchis. In prezent, el se afla sub paza stricta in inchisoarea Terni, din Umbria, in centrul Italiei si nu poate fi contactat decat de avocatul sau. I-au fost interzise si pachetele de Pasti si chiar Biblia personala, fiindu-i inmanata o alta carte de rugaciuni. In momentul arestarii sale, pe langa celelalte documente au fost descoperite si trei Biblii adnotate, supuse acum unei atente investigatii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.