Pentagonul analiza inca din perioada 2002-2003 scenariul unui razboi de amploare cu Iranul, insa Administratia George W. Bush a respins, sistematic, materialele aparute in presa privind pregatirea unui atac militar impotriva regimului de la Teheran,
Pentagonul analiza inca din perioada 2002-2003 scenariul unui razboi de amploare cu Iranul, insa Administratia George W. Bush a respins, sistematic, materialele aparute in presa privind pregatirea unui atac militar impotriva regimului de la Teheran, comenteaza expertul William M. Arkin, in prestigiosul cotidian american The Washington Post. Desi fortele americane se pregateau de interventia impotriva regimului irakian al lui Saddam Hussein, Pentagonul a realizat, la inceputul anului 2003, o evaluare intitulata TIRANNT (Theater Iran Near Term - scenariu Iran in viitorul apropiat), care includea planul unei eventuale invazii a trupelor Marinei si o simulare a unui atac iranian, cu rachete. Elaborarea proiectului a coincis cu decizia strategilor americani si britanici de organizare a unor manevre militare in Marea Caspica. In plus, George W. Bush a ordonat Comandamentului Strategic american sa pregateasca un plan de atac impotriva armelor de distrugere in masa iraniene. Toate aceste actiuni au fost incluse intr-un nou plan "al unor operatiuni majore" impotriva Iranului, plan a carui existenta a fost confirmata recent de surse de la Pentagon.
TIRANNT contra Teheran
Potrivit lui Arkin, in cadrul proiectului TIRANNT, armata si Comandamentul Central american (CENTCOM) au examinat scenarii ale unei confruntari cu Teheranul, in perspectiva unor operatiuni militare majore - de la mobilizarea si desfasurarea trupelor, pana la proceduri de stabilizare postconflict. Ulterior s-a procedat la o actualizare a proiectului, in baza experientei razboiului din Irak. Potrivit unor surse militare, citate de Mediafax, mandatul pregatirii posibilelor operatiuni militare anti-Iran i-a fost incredintat, inca din 2002 generalului John Abizaid, in prezent comandant al CENTCOM. Doi fosti specialisti din Consiliul de Securitate al Statelor Unite, Richard Clarke si Stevens Simon, avertizeaza ca o interventie militara impotriva Iranului ar dauna intereselor americane mult mai mult decat razboiul din Irak. Cei doi apreciaza ca Iranul ar putea, initial, sa atace instalatiile si rezervele petroliere din zona, ceea ce ar conduce la cresterea pretului petrolului peste 80 de dolari barilul. Si mai probabil, in opinia expertilor, Teheranul ar putea sa isi utilizeze reteaua terorista pentru a ataca tinte americane din toata lumea, inclusiv de pe teritoriul Statelor Unite. "Iranul dispune de forte de departe superioare celor ale retelei Al-Qaeda", considera cei doi experti. "Organizatia terorista libaneza Hezbollah are o dimensiune mondiala si a fost, in trecut, un instrument al Iranului", adauga acestia. (Ileana CORNEA)
Schimbari diplomatice masive in Iran
Teheranul isi inlocuieste 60 de ambasadori, respectiv, jumatate din numarul total al acestora, informeaza diplomatia de la Teheran, sustinand ca nu este vorba de o epurare din partea ultraconservatorilor aflati la putere. Ca urmare a alegerii presedintelui ultraconservator Mahmud Ahmadinejad, in iunie 2005, responsabilii iranieni au anuntat ca zeci de inalti diplomatin aflati la posturi in strainatate, vor fi inlocuiti. Multi dintre diplomatii afectati de decizie au fost etichetati ca apropiati ai fostului Guvern reformator sau ca promotori ai unei ideologii prea moderate in comparatie cu cea a conservatorilor ajunsi la putere. In aceste conditii, s-a creat opinia ca aceasta operatiune de inlocuire masiva este, de fapt, o epurare politica. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.