Dupa nici un an istoria se repeta. Romania este lovita din nou de inundatii. De aceasta data zonele cele mai afectate sunt cele situate in sudul si sud-vestul tarii, insa bilantul este si de aceasta data tragic.
Apele Dunarii nu au facut inca

Dupa nici un an istoria se repeta. Romania este lovita din nou de inundatii. De aceasta data zonele cele mai afectate sunt cele situate in sudul si sud-vestul tarii, insa bilantul este si de aceasta data tragic.
Apele Dunarii nu au facut inca victime umane, dar au lasat deja fara case 624 de locuitori din 12 judete ale tarii.
Conform bilantului transmis de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Dunarea a "maturat" in calea ei cinci sute de case si 2.541 de anexe gospodaresti, 144 poduri si podete. Peste 26.000 de ha de teren arabil si 4.457 de hectare de pasune si padure se afla sub ape.
Sambata dimineata debitul Dunarii a atins valoarea record de 15.600 de metri cubi pe secunda. La Gruia apele Dunarii au depasit cota de pericol cu 94 de centimetri. Ca urmare a acestei situatii au fost afectate 954 de kilometri de drumuri, iar 21 de agenti economici au avut pierderi financiare.
La actiunile de salvare si evacuare a sinistratilor, la consolidarea digurilor au fost mobilizati 377 pompieri si specialisti de protectie civila, 444 politisti, jandarmi, politisti de frontiera, 320 militari din unitatile MApN, 168 de specialisti de la alte institutii abilitate sa intervina si 1.684 voluntari.
In incercarea de a preveni pierderea de vieti omenesti si producerea altor pagube materiale, autoritatile au decis, la sfarstitul saptamanii trecute, sa inunde controlat 92.000 hectare teren in zonele Ghidici - Rast - Bistret si Bistret - Nedeea Jiu din judetul Dolj, zona Gostinu - Greaca - Arges din judetul Arges si zona Borcea de Jos din judetul Ialomita.
Ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu a vizitat zonele nelocuite aflate de-a lungul Dunarii care urmeaza sa fie inundate controlat.

Autoritatile locale incearca sa faca fata apelor

In judetul Caras Severin, aproape 300 de case si 1.475 anexe gospodaresti, 81 poduri si podete au fost distruse partial sau total. Peste 4.000 ha de teren arabil din 39 de localitati se afla sub ape. Numarul sinistratilor din acest judet se ridica la aproape patru sute.
Autoritatile au interzis si circulatia pe digurile de aparare si pasunatul animalelor pe toate digurile aferente fluviului.
In judetul Calarasi au fost afectate opt localitati. Apele au inundat patru case si 154 anexe gospodaresti, fiind nevoie ca sase persoane sa fie evacuate. Si in acest judet, peste 1.000 ha terenuri agricole au fost inundate.
In judetul Ialomita, digurile nu au mai facut fata apelor Dunarii. Astfel, in municipiul Fetesti, fluviul a trecut de primul si al doilea dig de aparare din zonele Buliga si Parcul Trandafirilor. In urma deversarii, au fost inundate 500 ha islaz si 80 ha teren arabil, din care 30 ha de livada.
Ca urmare a trecerii apelor peste cele doua diguri, autoritatile ialomitene au decis ca, in municipiul Fetesti, sa realizeze un dig de protectie a locuintelor si sa consolideze celalalt dig de protectie cu ajutorul sacilor de pamant, acesta avand deja o inaltime de 80 de metri. Totodata, se continua realizarea digului perpendicular pe cel de-al doilea dig de aparare, pe o lungime de circa 700 m si montarea pe acesta a foliei de protectie in zona Fetesti Sat.
In judetul Constanta a fost consolidat, in zonele erodate de valuri, drumul judetean 223, care face legatura cu satul Dunarea.
Autoritatile au dispus debransarea de la alimentarea cu energie electrica a locuintelor afectate de inundatii.
Un numar de 39 de familii din trei localitati constantene au fost evacuate. Ieri, se lucra la suprainaltarea digurilor din localitatile Oltina, Aliman si Rasova, folosindu-se deja 115.000 saci cu pamant.
In noaptea de sambata spre duminica, din localitatea doljeana Rast, au fost evacuate 107 persoane din 34 de gospodarii situate in zona cu risc ridicat de inundare. Tot in aceasta localitate este posibil ca in urmatoarele zile sa fie necesara evacuarea a altor 600 de localnici.
Autoritatile sunt pregatite sa-i cazeze pe acestia in doua licee, un spital si un camin cultural.
Si in localitatea Negoi, autoritatile au in vedere evacuarea a 250 de persoane din 80 de case.
La Calafat, nivelul Dunarii este cu 171 centimetri peste cota de pericol. Astfel, din localitatea tulceana Smardan, autoritatile locale au evacuat 13 persoane care deja s-au mutat la rude.
Digul din localitatea Patlageanca a fost consolidat cu saci de pamant. Cotele apelor Dunarii sunt in continuare monitorizate, autoritatile pregatind si spatii de cazare pentru 200 persoane la Internatul Liceului Alimentar din orasul Tulcea. Pana ieri in judetul Hunedoara a fost inregistrat un numar de 11 localitati afectate si opt case avariate, iar in judetul Botosani au fost inundate cinci localitati.
Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, sustine ca incepand de astazi, apele Dunarii vor scadea. "De astazi se inregistreaza o descrestere usoara de 15.700 metri cubi si de 15.600 in ziua de marti. Nu vom avea precipitatii in sud si sud-vest, iar raurile interioare sunt in descrestere", a precizat ministrul Mediului, Sulfina Barbu, citata de Mediafax. Aceasta a adaugat ca efectele deversarilor controlate au dus la scaderea "nu prea spectaculoasa" a debitului.

O noua inundare controlata pe Bratul Borcea?!

Autoritatile au luat in calcul, ieri, posibilitatea executarii unei noi inundari controlate, in aval de municipiul Calarasi, apa urmand sa fie dirijata intr-o zona nelocuita, dintre Bratul Borcea si Dunare, informeaza surse din cadrul Apelor Romane.
Deversarea controlata ar urma sa fie facuta pe Bratul Borcea, operatiunea neimplicand pierderi in zona inundata.
Zona in care ar urma sa fie dirijata apa are o capacitate de stocare de 200 de milioane de metri cubi. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a precizat ca decizia practicarii unei deversari controlate, in aval de Calarasi, va fi luata strict de catre ministrii Sulfina Barbu si Vasile Blaga, care vor participa la sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.
Ministrul Mediului a afirmat ca prognoza meteo nu indica precipitatii in urmatoarele zile, iar raurile interioare sunt in descrestere. Incinta de la Bistret, in judetul Dolj, unde a fost realizata deja o inundare controlata, are o capacitate de stocare de pana la 300 de milioane de metri cubi de apa.
Sulfina Barbu a adaugat ca, in cazul in care se vor inregistra puncte critice, prefectii pot solicita ministerului acordul pentru deschiderea celorlalte incinte pentru inundari controlate, localizate in Giurgiu, Ialomita si Insula Mare a Brailei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.