O tanara apatrida care traieste de peste patru ani in Centrul de Tranzit de la Aeroportul International "Henri Coanda" , impreuna cu familia sa, a ajuns, sambata, la spital dupa ce a incercat sa se sinucida. Dorina M. a fost internata la Spitalul Cli
O tanara apatrida care traieste de peste patru ani in Centrul de Tranzit de la Aeroportul International "Henri Coanda" , impreuna cu familia sa, a ajuns, sambata, la spital dupa ce a incercat sa se sinucida. Dorina M. a fost internata la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca din Capitala, in urma unei supradoze de medicamente, ulterior fiind transportata la Spitalul "Alexandru Obregia" unde medicii i-au recomandat sa urmeze un tratament psihiatric, insa mama acesteia, care a insotit-o permanent, a refuzat ca fiica ei sa ramana in spital. Femeia locuieste in Centrul de Tranzit de la Otopeni din martie 2002, impreuna cu familia sa - mama, tata, o sora si un frate, de cand au fost returnati din Germania. In urma cu aproximativ o luna, tanara a vrut sa intre in Romania, deoarece vrea sa se casatoreasca cu un barbat aflat in Germania, unde a mai ramas si o parte din rudele sale, insa familia fetei nu este de acord ca aceasta sa paraseasca Centrul.
Familia Dorinei a fost implicata in incidentul care a avut loc in aprilie 2002, reclamand statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).
Reclamatie la CEDO
Reclamantii au invocat in fata CEDO incalcarea, de catre autoritatile romane, a dreptului de a nu fi supus la tratamente inumane sau degradante (articolul 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului), a dreptului la libertate si siguranta (articolul 5), a dreptului la libera circulatie (articolul 2 din Protocolul 4 aditional la Conventie), a dreptului de a nu fi supus unui tratament discriminatoriu (articolul 14 din Conventie), precum si a dreptului la un recurs individual (articolul 34 din Conventie). In 6 mai 2004, instanta europeana a declarat inadmisibila cererea referitoare la incalcarea drepturilor la libertate si siguranta, la libera circulatie si a dreptului de a nu fi supus unui tratament discriminatoriu, iar la sfarsitul anului trecut CEDO a respins si ultimul capat de cerere care ramasese nesolutionat, referitor la incalcarea dreptului de a nu fi supus la tratamente inumane sau degradante. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.