Saptamana trecuta, pretul aurului a depasit pragul de 600 de dolari uncia, pentru prima data, dupa decembrie 1980, dupa ce la finele deceniului trecut coborase sub pragul de 300 dolari.
In patru luni, pretul unciei a crescut cu mai mult de 100
Saptamana trecuta, pretul aurului a depasit pragul de 600 de dolari uncia, pentru prima data, dupa decembrie 1980, dupa ce la finele deceniului trecut coborase sub pragul de 300 dolari.
In patru luni, pretul unciei a crescut cu mai mult de 100 de dolari, cu 41% in ultimul an si si-a dublat valoarea in patru ani.
In 1972, an in care administratia americana a decis renuntarea la corelarea cursului dolarului cu cel al aurului, pretul unciei era de 38 dolari. A urmat o perioada de crestere constanta a preturilor, care a culminat cu ianuarie 1980, cand aurul a fost tranzactionat la nivelul record de 850 dolari.
Dupa aceasta crestere a urmat o perioada constanta de scadere, in august 1999, pretul aurului atinge minimul absolut de 251,7 dolari uncia, ca urmare a temerilor legate de reducerea rezervelor de aur. Din acest moment metalul galben a intrat intr-un nou ciclu de crestere, odata cu intrarea in circulatie a monedei unice, investitorii cautand plasamente cu randamente ridicate.
Daca in noiembrie 2005 a fost depasit pragul de 500 dolari, in 11 aprilie a fost trecut cel de 600 dolari, analistii considerand ca in cursul acestui an este foarte posibil sa fie atins din nou nivelul de 800 dolari/uncia.
Ce a declansat aceasta febra a aurului? In primul rand este vorba de deprecierea dolarului fata de euro, moneda americana continuand sa ramana un etalon important pentru pietele financiare. Orice apreciere a dolarului aducea o scadere a aurului, iar o depreciere provoca o crestere. Acum se estimeaza ca fondurile de investitii au plasat in aur circa 90 de miliarde de euro, pentru finele anului estimandu-se plasamente de 130-140 de miliarde de euro.
In ultimii doi ani insa acest proces nu a mai functionat, la aceasta contribuind tensiunile geopolitice si militare din Orientul Mijlociu, zona care asigura o buna parte din resursele energetice mondiale. Lor li s-a adaugat "explozia" deficitelor americane, bugetar, comercial si de cont curent, care au atins in ultimele luni noi recorduri istorice.
Un alt factor de crestere a pretului metalului galben il reprezinta Iranul, care prin programul sau nuclear si tensiunile create ar putea aduce pretul petrolului peste pragul de 70 dolari barilul. In acelasi timp se pare ca aceasta tara a retras din bancile europene peste 700 de tone de aur, dorind sa se protejeze de un eventual embargou economic.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.