Saptamana trecuta paritatea euro/dolar a avut o evolutie terna, lipsita de miscarile ample care au caracterizat-o pe precedenta.
Daca in 6 aprilie euro urca la 1,2330 dolari si cobora, in aceeasi zi, la 1,2190, in saptamana abia incheiata ea s
Saptamana trecuta paritatea euro/dolar a avut o evolutie terna, lipsita de miscarile ample care au caracterizat-o pe precedenta.
Daca in 6 aprilie euro urca la 1,2330 dolari si cobora, in aceeasi zi, la 1,2190, in saptamana abia incheiata ea s-a limitat la fluctuatii minime, cuprinse intre 1,2070 si 1,2166 dolari.
Aceasta evolutie este una normala, in perioada Sarbatorilor Pastelui catolic, investitorii internationali nedorind sa se expuna prin pozitii riscante.
Batalia intre principalele monede se da, in continuare, pe frontul dobanzilor practicate de Rezerva Federala americana si Banca Centrala Europeana, ceilalti factori fundamentali avand roluri mai mult "decorative".
Astfel, publicarea indicelui calculat de institutul german ZEW, care masoara asteptarile sectorului financiar privind economia germana, ce a coborat in aprilie cu 0,7 puncte la 62,7 puncte, dupa ce analistii anticipasera depasirea pragului de 63 puncte, a avut efecte modeste asupra pietei. Nici scaderea deficitului comercial american in februarie la 65,7 miliarde dolari, fata de 68,6 miliarde in ianuarie, nu a modificat mult evolutia paritatii euro/dolar.
Investitorii asteapta acum masurile pe care le va lua Fed, in privinta dobanzii de referinta, cea care a contribuit decisiv la scaderea euro in 2005, de la 1,3666 la 1,1840 dolari.
Evolutia pozitiva a economiei americane si trendul crescator al preturilor la materiile prime energetice, care va avea ca efect cresterea inflatiei din SUA, ar putea inmulti ordinele de cumparare de dolari, mizandu-se pe majorarea dobanzii de 5,25% pana la jumatatea anului. In acest timp, BCE a anuntat ca va mentine dobanda din euro-zona la 2,5% si ca nu se intentioneaza majorarea ei in urmatoarele doua luni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.