Nu de putine ori, parintii prefera sa scoata maselele si dintii temporari ai copiilor cu ''ata'' sau cu ''mana''. Potrivit medicilor dentisti, aceste metode sunt contraindicate. In primul rand, asemenea proceduri nu sunt igienice, ulterior in zona g

Nu de putine ori, parintii prefera sa scoata maselele si dintii temporari ai copiilor cu ''ata'' sau cu ''mana''. Potrivit medicilor dentisti, aceste metode sunt contraindicate. In primul rand, asemenea proceduri nu sunt igienice, ulterior in zona gingiilor putand aparea infectii.
Pe de alta parte, parintele nu poate sti care este momentul in care dintele sau maseaua temporara trebuie scoase. Daca sunt scoase prea tarziu sau prea devreme exista riscul ca dintii sau maselele permanente sa creasca ''strambe''. Chiar si copiii cu varste de doi-trei ani pot avea probleme cu dantura.
''In cazul lor este vorba despre caria severa precoce la dintii temporari - asa-numita carie de biberon. Existenta acestor tipuri de carii duce la probleme de masticatie si poate avea repercusiuni asupra dintilor permanenti.
In plus, este vorba si despre aspectul estetic, avand in vedere ca, indeosebi in zona expusa vederii, apar cariile de biberon.
La ora actuala, aproape 28-30 la suta dintre copiii prescolari vin pentru aceste carii la medicii dentisti'', a declarat prof. dr. Rodica Luca, vicepresedintele Colegiului Medicilor Dentisti Bucuresti (CMDB).

Un cabinet stomatologic la 1.500 de elevi

O alta problema o reprezinta ''molarul de sase ani'', care este cel mai predispus la carie si care poate ''imbolnavi'' ceilalti dinti permanenti.
Pe de alta parte, in Bucuresti exista, la ora actuala, un numar de 126 de cabinete stomatologice scolare, ceea ce inseamna ca unui cabinet ii sunt arondati 1.000-1.500 de elevi, dupa cum a declarat dr. Horia Georgescu, vicepresedinte CMDB. In cabinetele scolare lucreaza 136 de medici dentisti.
''Din pacate, in aceste cabinete stomatologice exista aparatura din anii 1971-1973. Nici la cel mai bun liceu din Capitala nu exista aparatura noua.
Pentru elevii bucuresteni, aceasta retea este suficienta, insa aparatura trebuie schimbata.
In mod normal, achizitionarea de aparatura noua trebuie platita de Ministerul Sanatatii, din fondurile date de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate'', a adaugat Georgescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.