"Ce facem cu Hamas"?, intrebarea a inceput sa-i preocupe si pe oficialii ONU. Cucerirea puterii, in alegerile democratice de la 25 ianuarie 2006, de catre aceasta miscare fundamentalista palestiniana, pune probleme colaborarii tarilor democratice si
"Ce facem cu Hamas"?, intrebarea a inceput sa-i preocupe si pe oficialii ONU. Cucerirea puterii, in alegerile democratice de la 25 ianuarie 2006, de catre aceasta miscare fundamentalista palestiniana, pune probleme colaborarii tarilor democratice si organismelor internationale cu noul guvern de la Ramallah. I s-a cerut Hamas-ului sa recunoasca dreptul de existenta a Israelului si sa respecte angajarile internationale semnate de precedentul Guvern Fatah. Refuzul conducatorilor Hamas a determinat Statele Unite si Israelul sa suspende orice contact politic sau ajutor financiar Dupa ce si Uniunea Europeana, care acorda anual Autoritatii Palestiniene un ajutor de 500 milioane de Euro a decis sa "inghete" acest ajutor si sa suspende dialogul politic cu Hamas, ONU si-a exprimat nemultumirea fata de politica extremista a miscarii Hamas. "Poporul palestinian nu trebuie pedepsit pentru ca a votat Hamas", a spus Kofi Anan, secretarul-general ONU, dand de inteles ca fata de Hamas trebuie actionat de la caz la caz. Moscova, desi s-a asociat presiunii internationale asupra guvernului Hamas de a-si schimba carta politica, nu e de acord cu suspendarea ajutorului financiar. Serghei Lavrov, ministru de Externe al Rusiei, a sustinut propunerea lui Kofi Annan, de a se convoca un Summit international, al Quartet-ului (ONU, UE, Statele Unite si Rusia) pentru sfarsitul acestei luni, sau la inceputul lunii mai, care va stabili o pozitie comuna fata de Hamas.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.