Este sau nu posibila, la ora actuala, privatizarea unor spitale publice din Romania? Ce avantaje si dezavantaje ar avea pacientii, cadrele medicale, furnizorii de produse medicale si medicamente in cazul in care s-ar face un asemenea pas?
Euge

Este sau nu posibila, la ora actuala, privatizarea unor spitale publice din Romania? Ce avantaje si dezavantaje ar avea pacientii, cadrele medicale, furnizorii de produse medicale si medicamente in cazul in care s-ar face un asemenea pas?
Eugen Nicolaescu, in momentul preluarii conducerii Ministerului Sanatatii, vorbea si despre o posibila privatizare a unor spitale publice, fara a intra, insa, in detalii. De atunci, acesta nu a mai venit cu nici o noutate in acest sens.
Ideea ministrului Nicolaescu a fost luata, insa, in discutie, la sfarsitul saptamanii trecute, de catre liderii Federatiei Sanitas. Cadrele medicale solicita ''blocarea privatizarii unitatilor spitalicesti publice sau, daca acest lucru nu este posibil, cer ca privatizarea sa fie facuta in conditii avantajoase si pentru ele. In primul rand, este vorba despre garantarea locurilor de munca''.
Directorul Spitalului ''Caritas'', Bogdan Jansen, este de parere ca ''trebuie privatizate o serie de spitale publice din Romania, pentru a fi competitivi in Uniunea Europeana''. In opinia sa, 50 la suta din unitatile spitalicesti ar trebui sa fie private si 50 la suta publice: ''Dar sub nici o forma actualele spitale de urgenta si municipale nu trebuie privatizate''.

Primul pas

''Deocamdata, in Romania, privatizarea spitalelor publice s-ar putea face doar pe bucatele, avand in vedere ca nu avem o casa privata de asigurari de sanatate si ca sistemul asigurarilor private de sanatate nu este pus la punct'', ne-a declarat Jansen.
In acelasi timp, el afirma ca, si in cazul privatizarii unor spitale publice, acolo trebuie sa aiba acces si asiguratii la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), chiar daca nu au si asigurare privata: ''Un asigurat la CNAS trebuie sa fie tratat intr-un spital privatizat. Dar un asemenea asigurat nu poate fi cazat in conditii hoteliere decat daca plateste o diferenta.
Mai mult, daca doreste sa fie operat de un anumit medic si vrea un anumit tip de interventie chirurgicala, va trebui sa plateasca. Oricum, daca este asigurat la CNAS trebuie sa primeasca gratuit serviciile medicale prevazute in pachetul minimal de baza.
Daca pacientul este asigurat si la CNAS si are si asigurare privata de sanatate, nu ar mai trebui sa plateasca nimic'', explica Jansen. Pe de alta parte, Jansen spune ca medicii si cadrele medicale nu au de ce sa fie speriati de privatizarea unui spital public: ''Daca sunt profesionisti, nu-i va concedia nimeni, dar pentru salarii mai mari, li se va cere mai mult, iar spagile nu vor mai exista''.

Pop: Oamenii cu bani se duc la clinici private de oftalmologie

La randul sau, Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie, afirma ca nici nu se poate pune problema privatizarii acestei unitati spitalicesti: ''Numai in Bucuresti exista trei sau cinci clinici private de oftalmologie. Persoanele care dispun de bani se duc acolo. La spitalul nostru vin doar copii sau persoane cu venituri reduse. La noi se fac lunar circa 1.000 de operatii''. In acelasi timp, Monica Pop explica faptul ca Spitalul de Oftalmologie nu poate obtine venituri extrabugetare, nici macar din inchirierea, in zilele de sambata si duminica, a salilor de operatii: ''Inspectia sanitara ne-a atras atentia ca in week-end trebuie sa facem curatenie generala in aceste sali. Adevarul este ca, in oftalmologie, infectiile nozocomiale sunt extrem de periculoase si de aceea trebuie sa respectam anumite reguli de igienizare in salile de operatii. Prin urmare, noi nici nu putem opera in week-end persoane dispuse sa plateasca interventiile chirurgicale, nici nu putem inchiria altora salile''.
In acelasi timp, directorul Spitalului ''Sf. Pantelimon'', Dan Serban, se indoieste ca cineva ar prelua acest spital: ''Nu ar prelua nimeni un spital atat de mare si care numai pentru reabilitare necesita, la ora actuala, 35 de miliarde de lei. Economiile, insa, se pot face si intr-un spital public. Nu este nevoie neaparat de privatizare. Aceste economii se pot face prin externalizarea unor servicii medicale, a bucatariei, a spalatoriei. De asemenea, medicilor li se pot vinde sau inchiria mai multe saloane unde sa fie internati pacientii cu asigurari private de sanatate sau cei care isi permit sa plateasca tratamentele. In ceea ce priveste parteneriatul public-privat si existenta unui spital privat langa cel public, ma indoiesc ca, in prezent, in Romania ar fi un sistem functional. Nu este exclus ca asemenea parteneriate sa duca la capusarea zonei''.

Avantaje si dezavantaje pentru distribuitorii de materiale sanitare si medicamente

Distribuitorii de medicamente spun ca ''teoretic'' pentru ei privatizarea unor spitale publice ar trebui sa fie un avantaj. ''In momentul in care facem contractul cu un spital privatizat negociem, in primul rand, termenele de plata. Daca nu plateste la timp medicamentele livrate, il executi imediat. Exista si un dezavantaj: vom livra cantitati mici si repetate. Nu va mai fi ca acum, cand spitalele publice doresc sa-si faca stocuri'', ne-a spus Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania. La randul sau, Ion Ciceala, directorul executiv al Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale, afirma ca ''este foarte putin probabil ca, in urmatorii 10 ani, sa se privatizeze spitale publice''. In opinia sa, ''cel putin 5 ani dureaza punerea la punct a sistemului privat de asigurari de sanatate, dupa care urmeaza procesul de modificare a proprietatii asupra spitalului. Mai mult, cati investitori romani pot sa cumpere un spital care costa si consuma foarte mult? Daca vin investitori din Vest, cu experienta, trebuie ca statul sa vada pe mana cui da un spital. Deocamdata, in Romania, exista interes doar pentru privatizarea unor servicii medicale din spitalele publice'', ne-a spus Ciceala. Pentru furnizorii de produse medicale, "avantajul privatizarii este acela ca vor cunoaste necesitatile reale si disponibilitatile financiare ale spitalului cu care au contract si, astfel, vor sti pe ce se bazeaza''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.