Alegerile incepute ieri in Italia, de Duminica Floriilor pentru catolici, si care se vor incheia, conform modelului democratiei italiene, astazi, la ora 15.00, ora locala, vor consacra de fapt un model deja clasic, romanesc: votul anti-Nastase. Impar
Alegerile incepute ieri in Italia, de Duminica Floriilor pentru catolici, si care se vor incheia, conform modelului democratiei italiene, astazi, la ora 15.00, ora locala, vor consacra de fapt un model deja clasic, romanesc: votul anti-Nastase. Impartirea brutala intre o dreapta incoerenta, reprezentata de un Silvio Berlusconi suspectat pentru numeroase acte de coruptie si o stanga desueta, in varful careia revine Romano Prodi calare pe o alianta demagogica - de la flamura rosie a comunistilor si trandafirul rozaliu la ramura maslinului -, face ca electoratul care nu se regaseste in nici una dintre aceste forme politice sa prefere, daca nu absenteaza, un vot eliminator. Ajunge cu Berlusconi!, pare sa fie tendinta si cerinta majoritara. In dorinta sa irealista de a conduce Italia ca pe propriul sau imperiu meditatic - pana la moarte - Berlusconi a sapat practic sansele unei drepte reale. Figurile unui Gianfranco Fini, care de cand si-a pus chipa-n cap la Zidul Plangerii a spalat imaginea filo-fascista a Aliantei Nationale, sau ale unui politician autentic de dreapta, ca seful Uniunii Crestin Democrate, Pier Ferdinando Casini, au fost scose din lumina reflectoarelor de catre avidul de putere Berlusconi. Stanga, cu o experienta "de partid" indelungata, a dominarii scenei politice italiene, a decis strategic plasarea unui contracandidat unic, care pe deasupra avea deja o imaginea predata "la cheie": de fost sef al Comisiei Europene. Acum va ramane ca de abia dupa guvernarea Prodi, cel mai probabil Casini sa reuseasca sa preia fraiele natiunii, urmand sa contribuie la reinstalarea unei drepte mature.
Celentano si Benigni, anti-Berlusconi
Pana atunci insa, fortele opuse conservatorilor beneficiaza de sprijinul majoritatii intelectualitatii italiene, stangista prin excelenta. Canto-criticile unui Adriano Celentano, ironiile faimosului comic Roberto Benigni sau creatia regizorului Nanni Moretti care si-a lansat satira cu tinta fixa "Caimanul" cu cateva saptamani inainte de alegeri, au erodat masiv piedestalul "Cavalerului" - supranumele lui Berlusconi dat de o decoratie pe care o poseda, de "Cavaler al muncii". Replica unei intelectualitati de dreapta nu a existat, dupa ce, timorata zeci de ani de propaganda stipendiata cu larghete de KGB, nu a reusit sa-si revina complet de sub lovitura falsei stampilari "dreapta egal fascism". Sau, atunci cand au aparut incercari de normalizare, cum ar fi cea a numirii fostului ministru al Culturii, Rocco Butiglione, un apropiat al regretatului Papa Ioan Paul al II-lea, in pozitia de comisar al Justitiei la Comisia Europeana, acestea au fost contracarate furibund. Afirmatia ca, pentru el, homosexualitatea reprezinta un pacat, i-a fost fatala, Butiglione fiind executat public de stanga europeana "strans unita" si eliminat din postura de candidat la Comisie. Acum, extremistii comunisti au mers pana la a acuza Biserica Catolica de implicare in favoarea dreptei prin "infiltrarea subliminala" in spatiul mediatic, oferind ca exemplu un serial popular care se deruleaza la Rai Uno avand ca personaj principal un preot, "Don Matteo". Biserica insa s-a delimitat complet de campanie, chiar atragandu-i atentia public lui Berlusconi fata de unele referiri de sustinere a conservatorismului catolic.
Sansele Cavalerului: tarul Putin si armata lui Bush
Toti acesti factori convulsivi au contribuit la ridicarea tensiunii spre finele campaniei. Recurgerea la invective din partea lui Berlusconi la adresa lui Prodi au aratat ca, intra-devar, inca actualul premier incepe sa se teama. Analogia cu Adrian Nastase merge mai departe. Stanga a promis ca va scoate la iveala, si in Justitie, toate dosarele de coruptie blocate de functia lui Berlusconi in acesti ani. Insa autoritatile se vor izbi, ca si la Bucuresti, de pozitia si imunitatea de care se va bucura Berlusconi chiar in cazul in care va pierde: presedinte al Camerei Deputatilor. Esecul lui Berlusconi va schimba si raporturile de forta pe scena politica Europei, Forza Italia fiind unul din partidele centrale ale popularilor europeni. Ultimul lor congres a fost realizat la Roma tocmai pentru a-l sprijini pe Berlusconi. In treacat fie spus, gurile rele de aici afirma ca presedintele Traian Basescu nu a fost primit de premierul italian tocmai din cauza prieteniei de afaceri care-l leaga de fostul prim-ministru roman. Acum, ar putea sa-i impartaseasca soarta.
Marea si ultima sansa a lui Silvio Berlusconi ar putea veni insa din zone geopolitice total opuse, dar care se atrag reciproc. Dupa ce, recent, premierul Italiei a fost aplaudat in plenul Congresului SUA, un comunicat al Departamentului de Stat prin care se recomanda cetatenilor americani sa nu calatoreasca in Italia in perioda alegerilor reinoculeaza ideea sprijinului adus de Guvernul Berlusconi campaniei anti-teroriste initiate de presedintele George Bush, campanie care ar suferi o lovitura prin instalarea unui cabinet anti-militarist Prodi. Totodata, Italia se afla si pe agenda visurilor marete ale lui Vladimir Putin, un al prieten apropiat de-al lui Silvio Berlusconi, care si-a propus crearea in timpul detinerii de catre Rusia a presedintiei G8 a unui super-consortiu euro-mondial. Acesta ar cuprinde o alianta energetica intre Rusia, Germania si Italia (atentie la ce mai reflecta trecutul acestora: comunismul, nazismul si fascismul) si ar permite Tarului, cu sprijinul Cavalerului, materializarea visului de veacuri al Moscovei, crearea celei de-a treia Rome. Insa puterea maselor ar putea sa dea toate aceste planuri peste cap. Momentan.(Victor RONCEA, Roma)
47 mil. de italieni merg la urne
Cele 61.000 de birouri de vot amenajate pe teritoriul Italiei, in asteptarea celor 47 de milioane de alegatori au fost deschise ieri intre orele 08:00 si 22:00 (06:00 si 20:00 GMT) si redeschise azi, intre orele 07:00 si 15:00 (05:00 si 13:00 GMT). Conform ultimelor sondaje de opinie realizate inainte de incheierea campaniei electorale, 25 la suta din totalul alegatorilor erau indecisi - fie nu erau hotarati sa se prezinte la vot, fie, doreau sa mearga la urne dar nu stiau precis ce optiune sa exprime. Peste un milion de italieni rezidenti in strainatate au votat, inca de sambata, in Consulatele italiene din tarile de rezidenta. Buletinele au fost, trimise, deja, in Italia, dar vor fi deschise abia azi, dupa incheierea scrutinului si inceperea numararii voturilor in intreaga Italie. Primele rezultate oficiale sunt asteptate pentru aceasta seara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.