Stefan Caraman a castigat de curand premiul concursului "Cea mai buna piesa a anului 2005" al UNITER-ului, cu un text intitulat "Colonia ingerilor". Tulcean, poet, prozator si dramaturg, Caraman a publicat volume de proza scurta, romane si teatru. Ho
Stefan Caraman a castigat de curand premiul concursului "Cea mai buna piesa a anului 2005" al UNITER-ului, cu un text intitulat "Colonia ingerilor". Tulcean, poet, prozator si dramaturg, Caraman a publicat volume de proza scurta, romane si teatru. Horatiu Mihaiu i-a pus in scena, la Piatra Neamt, piesa "Santiago el Campeon", Ana Margineanu si, mai tarziu, Ion Sapdaru au montat (la Bucuresti, respectiv Iasi) "Morti si vii", "Talk Show" se joaca acum la Teatrul LUNI de la Green Hours, iar Stefan Iordanescu a facut recent un spectacol-coupe din "Intoarcerea de acasa" a lui Caraman si "E-urile" Alinei Nelega.
Stefan Caraman face parte dintre acei autori de teatru cu o vana puternic livresca, prea putin interesati de neo-realism, de constructia de spatii marcat "de aici", populate de oameni "de acum". In buna traditie a dramaturgiei romanesti, Caraman e interesat de parabola (intr-un sens mai putin strict), iar personajele sale, chiar inspirate din fapte reale (in "Morti si vii", faptul divers de la care porneste e acelasi din care s-a nascut si "Vorbeste cu ea" al lui Almodovar -o tanara care se trezeste din coma dupa ce e violata de un infirmier), sunt mai degraba instante purtatoare de repere umane.
La fel se petrec lucrurile si in piesa de la concursul UNITER, publicata in volum si lansata oficial la Gala Premiilor UNITER. "Colonia ingerilor" (care da, inca o data, un semn despre aplecarea catre morbid a autorului) e, de fapt, numele unui restaurant deschis un intreprinzator caruia ii place sa fie numit "Patron", in care ospatarii, imbracati in ingeri, sunt in realitate oameni in pragul mortii, atinsi de boli fatale. Nu e deloc intamplator ca doi dintre ei se numesc "ingerul Gavrila" si "ingerul Mihaita": desacralizarea si caderea intr-un uman, mult prea uman (ba chiar dincolo de uman - in final, "Colonia ingerilor" devine una a diavolilor) e tema centrala a textului, potentata, de pilda, intr-o scena ca cea a grupului de tineri cu bani, care se distreaza "punandu-l sa moara" pe ingerul Mihaita. Iar cand un inger chiar isi face aparitia ("Ea", anonima bolnava de leucemie, cu voce divina), el cade prins in capcana asasina a meschinariei omenesti.
"Colonia ingerilor" e un text clasic pentru scrierea dramatica a momentului, care redescopera (neo-) realismul pe fondul unui teatru al metaforei, interesat mai mult de misterele existentei contemporane decat de concretul lumii cotidiene, chiar cand vorbeste in limba anuntului de ziar. Caci si in anuntul de ziar sta, uneori, ascunsa o parabola.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.