Jose Davila Fernandez, de 56 de ani, s-a aflat in Romania aproape un an de zile. Spaniolul este schizofrenic, pierzandu-si o multime de amintiri, mai ales de data recenta. Stie ca ultima data se afla la Sofia si ca bulgarii s-au ocupat foarte bine de
Jose Davila Fernandez, de 56 de ani, s-a aflat in Romania aproape un an de zile. Spaniolul este schizofrenic, pierzandu-si o multime de amintiri, mai ales de data recenta. Stie ca ultima data se afla la Sofia si ca bulgarii s-au ocupat foarte bine de el. Mai stie ca a ajuns in tara noastra la 15 aprilie 2005, in tentativa sa disperata de a se reintoarce in patrie. Desi a incercat saptamani si luni de-a randul sa solicite sprijin din partea ambasadei tarii sale, nimeni nu l-a luat in seama, datorita felului in care arata: zdrenturos, murdar si flamand. In tot timpul care a trecut a trait numai din mila oamenilor, care fac zilnic cozi in fata Ambasadei Spaniei.
Gasit fara haine, caldura si hrana
In doua randuri, Politia l-a ridicat si l-a transportat la Spitalul de Urgenta Floreasca, datorita halului in care se afla. Aici a fost spalat, tuns, hranit, i s-au administrat cateva medicamente, dupa care a ajuns din nou in strada. Omul nu cunoastea nici o limba in afara de spaniola si nu avea nici un fel de acte. Dumnezeu stie cum a scapat cu viata dupa iarna geroasa prin care a trecut, fara haine, caldura si hrana.
Reprezentantilor firmei de avocatura Sova & Parteners, care are sediul in zona, li s-a facut mila de el. L-au luat, l-au spalat si l-au tuns, l-au hranit si i-au permis sa locuiasca intr-o anexa a cladirii care se afla in constructie, printre saci goi de ciment. In continuare au informat Ambasada Spaniei de la Bucuresti, in legatura cu respectiva situatie, sperand sa gaseasca intelegere pentru repatrierea lui Jose Davila Fernandez.
Nimeni n-avea nevoie de spaniol
De la primele contacte cu oficialii ambasadei, avocatii au intampinat din partea acestora o indiferenta greu de inteles. Li s-a spus ca ambasada n-are nici o responsabilitate fata de astfel de nefericiti si ca nu-i intereseaza situatia lui Davila si a inca unui spaniol, care se afla intr-o situatie similara pe teritoriul Romaniei, cu mintile ratacite. Oficialii i-au orientat spre Autoritatea pentru straini, daca vor sa-l ajute pe bietul om.
Avocatii au luat telefonic legatura cu fratii bolnavului, afland ca acesta a fost internat de cateva ori in spitale psihiatrice din Spania, iar cand si-a revenit intr-o oarecare masura a fost externat. Apoi, la scurt timp, a pornit-o din nou hai-hui. Fratii nu au de gand sa-l ajute in vreun fel, nici macar sa-l astepte la aeroport si sa-l ia acasa, considerandu-l definitiv pierdut pentru familie.
Cine trebuie sa suporte cheltuielile
Fiind de specialitate, binefacatorii spaniolului s-au interesat in legatura cu legislatia in vigoare, afland ca ambasada Spaniei este raspunzatoare pentru soarta acestui cetatean. Pe urma i-au informat pe oficiali, indicandu-le legile si articolele pe care trebuie sa le studieze pentru a-si indeplini atributiile si obligatiile pe teritoriul unui stat strain. Din acel moment, reprezentantii ambasadei au devenit ceva mai maleabili in limbaj si atitudine, aratandu-se gata sa-i elibereze lui Davila actele necesare expatrierii, dar nu sa si plateasca vreun ban pentru biletul de avion necesar. Avocatii s-au oferit sa plateasca ei costul transportului, desi acest lucru nu era deloc normal. In legislatia specifica este clar ca ambasada trebuie sa suporte cheltuielile calatoriei, urmand ca apoi sa-si recupereze banii de la asigurarile sociale spaniole. De asemenea, tot ambasada este cea care trebuie sa informeze autoritatile spaniole, ca sa-l astepte pe nefericit la aeroport si sa-l transporte intr-un spital de psihiatrie pentru tratament.
Lui Jose ii este frica de avion
Cand am stat de vorba cu "ratacitul" Jose, prin intermediul unui translator, acesta s-a dovedit foarte guraliv, neintelegand defel cum de autoritatile romane nu se ocupa de el, asa cum au facut-o bulgarii, vecini de-ai nostri despre care a vorbit foarte frumos. "Nu vreau sa plateasca nimeni pentru mine, dar voi nu aveti serviciu de asigurari?" ne-a intrebat Davila, nedumerit. "In Bulgaria s-au ingrijit foarte mult de mine si n-am ajuns atat de slabit cum sunt acum. Abia daca ma mai pot tine pe picioare. Nu puteti sa-mi cumparati, va rog, o ciocolata?"
Avocatii l-au hranit circa o saptamana, omul prinzand puteri pe zi ce trecea. In cele din urma, reprezentanta Ambasadei Spaniei, Irina Marin, s-a implicat in eliberarea actelor nefericitului Jose Davila Fernandez, iar avocatii i-au rezervat un bilet in valoare de 320 de euro pentru cursa Tarom de marti, pe propria cheltuiala. Spaniolul cersetor a fost admis in avion numai dupa un riguros control medical, datorita starii sale de sanatate, si pana la urma a ajuns in patria lui, unde a fost preluat de politie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.