Razboiul impotriva terorismului reprezinta una dintre cele mai stringente probleme cu care se confrunta guvernele din toata lumea. Cooperarea internationala este un element vital si Marea Britanie este in acelasi timp constienta si recunoscatoare fat
Razboiul impotriva terorismului reprezinta una dintre cele mai stringente probleme cu care se confrunta guvernele din toata lumea. Cooperarea internationala este un element vital si Marea Britanie este in acelasi timp constienta si recunoscatoare fata de contributia pe care Romania o are in misiunile de mentinere a pacii din Afganistan si Irak.
O conditie necesara in lupta impotriva teroristilor este sa aflam cat mai multe despre ei. Prin urmare, am cautat sa identificam extremistii care se afla in afara tarii si care ar putea fi o amenintare la adresa Marii Britanii si am indepartat deja numerosi indivizi. De asemenea, trebuie sa ii identificam pe aceia care se afla pe teritoriul britanic. La fel, am adunat informatii si, spre exemplu, am decis ca este ilegal pentru orice persoana sa raspandeasca materiale care sa atraga atentia sau care ar putea fi folosite de catre teroristi. In plus, am catalogat drept infractiune orice incercare de a acorda sprijin terorismului prin declaratii publice.
Sistemul de imigratie este un alt domeniu in care a fost necesara introducerea de masuri pentru combaterea terorismului. In prezent, sunt refuzate cererile de azil tuturor persoanelor care au participat la acte teroriste oriunde in lume. De asemenea, intentionam sa ne extindem prerogativele pentru a putea retrage cetatenia britanica acelor persoane celor care sunt implicate in terorism.
O data ce se afla sub investigatie, cazurile trebuie rezolvate mai rapid. Procedurile de extradare in caz de terorism sunt derulate cu mai mare rapiditate. Fortele de politie sunt chemate din ce in ce mai frecvent sa intervina "din fasa" pentru a anihila gruparile teroriste, atunci cand informatiile stranse la dosar nu sunt suficiente pentru a prezenta un cap de acuzare in momentul arestarii. Astfel am extins la 28 de zile perioada maxima in care un suspect de terorism poate fi retinut premergator punerii sub acuzare. Toate aceste lucruri necesita multa munca suplimentara pentru tribunale si, prin urmare, incercam sa sporim resursele acestora si sa marim numarul de judecatori specializati care se ocupa de cazurile in care se prevad restrictii speciale.
Tehnologia joaca un rol important in acest proces. De aceea promovam introducerea vizelor biometrice. (...)
In paralel cu masurile de sprijinire si facilitare a migratiei legale, luam initiative pentru combaterea traficului de persoane si anihilarea retelelor de crima organizata care ajuta imigratia legala. Am facut un pas major saptamana aceasta in activitatea de combatere prin lansarea, in prezenta premierului britanic Tony Blair, a Agentiei de Combatere a Criminalitatii Severe (Serious Organised Crime Agency), sau SOCA, pe scurt. SOCA este o institutie noua si puternica destinata respectarii legii, care va lucra inter-departamental pentru combaterea traficului de droguri, crimei organizate in domeniul imigratiei, spalarii de bani si fals de identitate. Noua agentie reuneste Unitatea Nationala de Combatere a Criminalitatii, Serviciul National de Informatii Operative, un departament din Agentia Vamilor si Impozitelor care are atributii de combatere a traficului de droguri si criminalitatii financiare asociate, si personalul din Serviciul britanic pentru Imigratie care se ocupa de crima organizata in scopul imigratiei. Multe din amenintarile crimei organizate la adresa Marii Britanii au de fapt o dimensiune internationala. Pentru a sprijini prioritatile sale strategice, SOCA va dispune de o retea extinsa de ofiteri cu activitate internationala, care vor lucra indeaproape cu ambasadele britanice din tarile gazda, cu institutiile de profil din statele respective si cu alti parteneri internationali.
Cooperarea internationala pentru combaterea terorismului, a criminalitatii organizate severe si a imigratiei ilegale reprezinta o prioritate cheie pentru Guvernul britanic. Acestea sunt probleme pe care nici o tara nu poate sa le abordeze individual intr-o epoca a globalizarii. Putem sa avem rezultate mult mai bune prin schimbul de experienta, de informatii si resurse.
Sunt incantat ca pot vizita Romania inainte de Raportul de Monitorizare al Comisiei Europene pentru a sublinia sustinerea Marii Britanii fata de procesul de extindere in general si de aderarea tarii dumneavoastra in special. Aceasta sustinere a fost confirmata de votul unanim dat de Parlamentul britanic in februarie 2006 pentru ratificarea Tratatului de aderare. Asteptam cu interes nu numai intensificarea cooperarii in domenii deja de interes, dar vrem sa va intampinam in Uniunea Europeana ca membru de succes, in ianuarie 2007, daca veti indeplini conditiile necesare. Si, odata membru al Uniunii Europene, dorim sa promovam impreuna politici pentru o Europa sigura si prospera.
Comentariul ministrului de Interne britanic Charles Clarke este oferit in exclusivitate ZIUA prin amabilitatea Ambasadei la Bucuresti a Majestatii Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si Irlandei de Nord


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.