Hidrologii avertizeaza ca, la debite ale Dunarii mai mari de 13.500-13.600 mc/s, este posibil sa se produca inundatii in 10 judete ale tarii, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). Aceste debite mari sunt a
Hidrologii avertizeaza ca, la debite ale Dunarii mai mari de 13.500-13.600 mc/s, este posibil sa se produca inundatii in 10 judete ale tarii, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). Aceste debite mari sunt asteptate in intervalul 9-11 aprilie 2006. Unda de viitura cu astfel de debite mari vine din zonele Dunarii superioare, din Germania, Cehia, Slovacia si Ungaria, unde se inregistreaza inundatii istorice. Ieri, debitul la intrarea in tara a fost de 12.100 mc/s. MMGA anunta ca este posibil sa fie inundate obiective din 10 judete: Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Constanta si Tulcea. Astfel, este posibil sa fie inundate 83 de localitati, aproape 2000 de case, 300.000 ha de terenuri agricole, 200 km de drumuri si cai ferate, mai multe porturi de pe traseul Dunarii si centrul orasului Tulcea si a zonei sale industriale.
Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat ieri, la deschiderea expozitiilor internationale Romenvirotec si Romcontrola, de la Romexpo, ca toate structurile din sistemele de gospodarire a apelor actioneaza pe traseul Dunarii. "Toate sistemele sunt in alerta, se inalta diguri, se verifica punctele vulnerabile si se stabilesc masurile ce se impun", a spus ministrul, care a tinut sa precizeze ca digurile de la malul Dunarii sunt in administrarea structurilor ce apartin de Ministerul Agriculturii. Cele mai sensibile puncte de pe traseul Dunarii sunt la confluenta fluviului cu Oltul si pe bratul Borcea. De altfel, aici au si fost aduse materiale pentru stabilizarea malurilor, inclusiv stabilopozi.
Flutur: "Suntem in alerta"
"Suntem in alerta, asteptam sa creasca in continuare cotele Dunarii, dar suntem pregatiti sa facem fata", a spus ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. El a spus ca nu poate sa transmita un mesaj de linistire a populatiei, mai ales ca "oamenii nu pot sa stea linistiti in astfel de cazuri". Cu toate acestea, ministrul Agriculturii a tinut sa spuna ca ieri nu erau probleme deosebite in privinta starii digurilor.
Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a anuntat, ieri, ca Hidroelectrica lucreaza cu Ministerul Mediului, astfel incat pe anumite baraje de pe Dunare sa fie oprite deversarile de apa anticipate pentru luna aprilie, informeaza Mediafax. "La Portile de Fier, de exemplu, nu vom putea sa retinem toata apa, astfel incat la Galati sau mai jos sa evitam o crestere a nivelului apelor", a spus ministrul. "De fiecare data cand am avut astfel de aflux major de apa, conditiile de randament scad, deci, paradoxal, extragem mai putina energie electrica in momentul cand sunt astfel de turbioane", a mentionat Codrut Seres.
Bac sufocat de masini
Zeci de autovehicule de mare si mic tonaj au luat cu asalt, ieri, Trecerea-bac din Galati, dupa ce trecerea similara din Braila a fost inchisa din cauza inundarii de catre apele Dunarii, informeaza Rompres. Pe coloane de sute de metri, TIR-uri, autobasculante, autodube si masini mici asteapta ore in sir pentru a putea trece cu bacul in judetul Tulcea, in pofida faptului ca administratia trecerii pune la dispozitie bac-uri din jumatate in jumatate de ora. Cresterea nivelului Dunarii a facut ca pontoanele de acostare sa fie sufocate de tone de crengi, butuci, pet-uri si alte resturi, cele doua excavatoare care lucreaza in zona neputand face fata cantitatii mari de gunoi adus de apele fluviului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.