Atunci cand vine vorba despre 1 aprilie, traditionala zi a pacalelilor, presa din Europa confirma cunoscutul proverb care spune ca cine rade la urma rade mai bine, relateaza Rompres. Cotidianul britanic Daily Mail relateaza in editia sa de sambata, 1
Atunci cand vine vorba despre 1 aprilie, traditionala zi a pacalelilor, presa din Europa confirma cunoscutul proverb care spune ca cine rade la urma rade mai bine, relateaza Rompres. Cotidianul britanic Daily Mail relateaza in editia sa de sambata, 1 aprilie, ca premierul britanic, Tony Blair, ar fi vopsit in rosu usa biroului sau din Downing Street, prin traditie neagra. La randul sau, cotidianul The Times relateaza despre un nou sistem de securizare a cardurilor de credit <<Chip 'n' Sing>> care poate fi activat daca i se canta. Bineinteles, nici una dintre aceste relatari nu este adevarata, dar, dupa aproape doua secole de cand a inceput obiceiul pacalelilor, ziarele europene inca mai incearca de 1 aprilie sa-i convinga pe creduli in legatura cu tot felul de intamplari foarte putin probabile sau scandaloase, intr-o adevarata intrecere neoficiala, in care, in fiecare an, in prima zi a lunii aprilie, publicatiile se intrec care mai de care sa inventeze stiri cat mai nastrusnice cu care sa-i pacaleasca pe cititori. Unii spun ca traditia Zilei Pacalelilor a inceput in secolul al XVI-lea, odata cu introducerea calendarului Gregorian, care a schimbat data anului nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie; altii spun ca obiceiul pacalelilor ar avea la origine vechi sarbatori ale pacalelilor din traditia indienilor si a vechilor romani, cu mult inaintea crearii calendarului Gregorian. In fine, exista si opinii potrivit carora traditia ar data din secolul al XVII-lea, cand britanicii obisnuiau sa atarne portretul "prostului satului" de gatul unui cal si sa-l plimbe pe strazi.
"Permis de soare"
Nu doar ziarele din Marea Britanie se intrec in pacaleli de 1 aprilie. Cotidianul suedez Dagens Nyheter i-a speriat pe miile de adepti ai bicicletei din Stockholm ca autoritatile locale le vor impune o limita de viteza de 20 de kilometri pe ora in oras. In Belgia, postul de radio VRT a anuntat ca guvernul regional din Flandra ar fi atat de preocupat de impactul vremii nefavorabile asupra populatiei incat a decis sa distribuie populatiei 10.000 de "permise pentru soare" prin care localnicilor li se ofera sedinte gratuite de raze ultraviolete. Cotidianul Glas din Belgrad a publicat, la randul sau, o pagina intreaga de pacaleli, intre care si o stire potrivit careia premierul sarb Vojislav Kostunica ar fi decis sa demisioneze, invocand "insuportabila presiune facuta de Occident prentru extradarea lui Ratko Mladic", acuzat de crime de razboi in timpul conflictului din tarile fostei Iugoslavii.
Ferma de spaghete
Importanta cu care este privita Ziua Pacalelilor in Marea Britanie este dovedita de emisiunile TV, care nu de multe ori au derutat populatia. De exemplu, acum cativa ani, televiziunea nationala a transmis un documentar despre o ferma specializata in cultivarea de spaghete. Imaginile prezentau fermierii care culegeau spaghetele din arborii de spaghete. Nu este insa singurul caz in care mass-media s-a implicat in pacaleli de 1 aprilie Astfel, in 1998, un ziar din Alabama a anuntat ca Parlamentul statului Alabama a hotarat sa schimbe valoarea numarului lui Pi, rotunjindu-l la valoarea 3; in 1950, o televiziune olandeza a anuntat ca Turnul din Pisa s-a prabusit; in urma cu ceva ani, anumite pagini de Internet din China si Coreea au anuntat ca Bill Gates a fost asasinat, iar in 1995 televiziunea din Malta a anuntat descoperirea unei grote subterane in care se afla un templu preistoric.
Un grup de istorici contemporani a realizat un top al celor mai reusite farse de 1 aprilie ale tuturor timpurilor. Primul loc este ocupat de farsa jucata de primaria orasului Cologne (Germania), in 1993, celor care practicau jogging in parcul din centru. Gardienii i-au oprit pe alergatori, spunandu-le ca tocmai a fost votata o lege, carora daca nu i se conformeaza, vor fi amendati. Gardienii spuneau ca legea impune incadrarea alergatorului in limita de 6 km/h, nici mai mult, dar nici mai putin. Motivul? O alta viteza ar fi deranjat veveritele din parc, aflate in perioada imperecherii. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.