Cercetarea din Romania se confrunta in momentul de fata cu mari probleme financiare, acesta aflandu-se in imposibilitatea de a se dezvolta, riscand chiar ca acest domeniu sa dispara. Cel putin la aceasta concluzie a ajuns presedintele Federatiei Sind

Cercetarea din Romania se confrunta in momentul de fata cu mari probleme financiare, acesta aflandu-se in imposibilitatea de a se dezvolta, riscand chiar ca acest domeniu sa dispara. Cel putin la aceasta concluzie a ajuns presedintele Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare, Radu Minea, care ne-a spus ca in acest sector mai activeaza doar 5.000 de cercetatori, media de varsta a acestora situandu-se undeva la 50 de ani. Principalul motiv al declinului profesional, atat ca numar de cercetatori, cat si din punct de vedere tehnic este, afirma Minea, faptul ca Cercetarea nu primeste nici un fel de sprijin din partea Guvernului. "Toti banii care ar trebui sa vina la Cercetare sunt distribuiti de ministri cum vor ei, dar in nici un caz in Cercetare", a declarat presedintele FSLCPR.

Bani pentru un program fictiv

In opinia acestuia, Cercetarea este imbatranita pana la punctul critic. "E ceva normal ca tanarul cercetator sa-si caute de munca in strainatate, unde Cercetarea este platita. Au ajuns sa existe laboratoare unde nu mai lucreaza decat doi-trei oameni. In Cercetarea romaneasca, angajatii sunt platiti din autofinantare, prin proiecte angajate prin forte proprii", a adaugat Radu Minea. Potrivit programului de guvernare, cercetarea trebuie sa primeasca unu la suta din PIB in 2007. Prin Legea bugetului pe 2006, Cercetarea a primit 0,3 la suta din PIB, insa Minea sustine ca, de la inceputul anului, Cercetarea nu a primit nici un ban de la buget, finantandu-se din surse proprii ori contracte cu terti. Nici pentru acest an, cercetatorii nu se arata prea optimisti. "Pana nu vor disparea grupurile de interese din Ministerul Invatamantului, Cercetarea nu va primi bani. Anul trecut trebuia sa primim 550 de miliarde de lei, dar nu am vazut acesti bani. Banii intra in buzunarele grupurilor de interese. Tot anul trecut, de exemplu, 1.500 de miliarde au fost cheltuite pentru programul <>, program inexistent. Avea doar titlu, textul lipsind cu desavarsire pana in luna iunie, cand s-a dat un text in interesul grupurilor de interese", a adaugat Minea.

Grupuri de interese

Potrivit contractului colectiv de munca, salariul mediu al unui cercetator este de 800 RON, "dar suma nu este decat pe hartie. Nu exista nici o continuitate in salarizarea din cercetare", a spus reprezentantul FSLCPR. Acesta se plange si de situatia in care se afla mijloacele tehnice din laboratoare. "Aparatura este invechita. Anul trecut nu s-a acordat nici un leu pentru echipament", a mentionat Minea. Mai mult de atat, acesta nu se fereste sa spuna ca cei care ne reprezinta tara in fata Uniunii Europene, "grupurile de interese", au falsificat documente cu privire la situatia cercetarii din Romania. De asemenea, presedintele Federatiei chiar a nominalizat doua persoane care ar face parte din aceste grupuri, respectiv, Mircea Miclea si Anton Anton. In acest sens, FSLCPR a inaintat Organizatiei de Lupta Antifrauda a UE materiale ce descriu "situatia exact asa cum este".

''In Vest, un cercetator roman castiga chiar si 3.000 de euro lunar''

Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei ''Alma Mater'', sustine ca ''la ora actuala, Cercetarea romaneasca are loc in laboratoarele din Vest, avand in vedere ca, in Romania, dotarea laboratoarelor si finantarea Cercetarii lasa de dorit''. In opinia sa, Cercetarea romaneasca va trece in continuare prin ''vremuri grele''. ''Romania nu stie sa-si pastreze cercetatorii. Aici, acestora nu li se ofera satisfactie personala si materiala. Prin urmare, multi cauta si, in acelasi timp, gasesc contracte in strainatate'', declara Bobulescu.
Pentru a participa la programe de cercetare in strainatate, profesorii universitari si conferentiarii trebuie sa demonstreze faptul ca sunt ''asi'' in domeniul lor. ''Prin lucrarile publicate in Romania si in revistele internationale, ei pot dovedi acest lucru. Ulterior, contacteaza sau sunt contactati de laboratoarele din strainatate. In Vest, pot castiga si 3.000 de euro lunar. Totodata, doctoranzii, de multe ori extrag de pe Internet bursele oferite in strainatate, si pleaca dupa ce primesc si o recomandare de la facultatea pe care au urmat-o. Conferentiarii, profesorii universitari, doctoranzii stiu fiecare ce sa caute in domeniul lor'', explica Bobulescu.

''Romania nu are bani pentru parteneriate in Cercetare''

In prezent, exista tari puternic industrializate care sunt in ''goana dupa creiere'' si care sunt dispuse sa realizeze proiecte in parteneriat, declara Vasile Astarastoae, secretarul general al Colegiului Medicilor din Romania. ''Din pacate, Cercetarea este subfinantata in Romania si suntem pusi in situatia ca partea straina sa ne ia cercetatorul, iar noi, ca tara, sa avem beneficii foarte mici. Deseori, partea straina pune toti banii pentru proiectul de cercetare si ia acolo, din Romania, unul sau mai multi cercetatori. La sfarsit, dintr-un proiect de milioane de euro, partea straina plateste institutiei din care provin cercetatorii romani o suma nesemnificativa. Daca Romania ar avea bani pentru parteneriate, situatia ar fi cu totul alta: statul roman ar avea beneficii mult mai mari'', afirma Astarastoae.
La randul lor, reprezentantii MEdC precizeaza ca atat anul trecut, cat si in acest an au organizat intalniri intre cercetatorii romani si straini si ca fac eforturi pentru derularea unor programe in parteneriat. Totodata, acestia sustin ca ''in acest an, bugetul Cercetarii este dublu fata de anul trecut''.

Cercetatorii vor protesta

De asemenea, Radu Minea a afirmat ca, la urmatoarea intalnire CES, va anunta miscari de strada. Astfel, sindicalistii din cercetare vor relua, in aprilie, protestele si intentioneaza sa dea in judecata autoritatile statului pentru "dezastrul" provocat in domeniu. Mai mult de o suta de salariati din Cercetare au protestat, la inceputul lunii noiembrie a anului trecut. Radu Minea declara atunci ca, prin acest protest, vor sa sensibilizeze autoritatile cu privire la bugetul pentru cercetare. Totodata, sindicalistii i-au aratat "cartonasul rosu" lui Jonathan Scheele, in cadrul unui miting de protest in fata sediului Delegatiei Comisiei Europene, cu privire la "dezinformarea Uniunii Europene in legatura cu situatia Cercetarii", conform raportului de tara, unde "totul este perfect la cercetare". La 14 septembrie anul trecut, peste 300 de membri ai sindicatelor din Cercetare au pichetat sediile Ministerului Educatiei, Ministerului Economiei si Comertului si Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, apoi au participat la un miting in Piata Revolutiei. Sindicalistii i-au acuzat atunci pe ministrul Mircea Miclea si pe secretarii de stat Dumitru Miron si Anton Anton de promovarea unor acte normative in interese proprii, actiuni ce ar fi dus la situatia grava in care se afla domeniul Cercetare-proiectare.

Ce promiteau in 2004

In programul de guvernare, cabinetul Tariceanu promitea ca ''va acorda o atentie deosebita sectorului de cercetare-inovare pentru a ajuta economia romaneasca sa obtina un avantaj competitiv durabil, precum si pentru a micsora decalajele de dezvoltare intre regiunile din Romania, precum si intre acestea si regiunile din alte tari ale Uniunii Europene''.
In respectivul program, erau prezentate si principalele ale ''obiective'' si ''tinte strategice'' pentru perioada 2005-2008. Astfel, guvernantii promiteau ''majorarea cheltuielilor publice destinate sectorului de cercetare-dezvoltare la 1% din PIB pana in 2007'', elaborarea si reglementarea mecanismelor care asigura transferul tehnologic in economie, pentru a fixa pe termen lung legatura intre sectorul de cercetare-dezvoltare si industrie si incurajarea participarii sectorului privat in sectorul de cercetare-dezvoltare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.