Avem nevoie de o politica agricola sustenabila si tintirea cresterii competitivitatii acestui sector vital. Din pacate, facem aproape exclusiv politica, iar agricultura nu depaseste stadiul mijlocului de secol XX, se arata intr-un comunicat al Asocia

Avem nevoie de o politica agricola sustenabila si tintirea cresterii competitivitatii acestui sector vital. Din pacate, facem aproape exclusiv politica, iar agricultura nu depaseste stadiul mijlocului de secol XX, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Carnii. "Deficitul comercial agroalimentar este o realitate trista si el are numeroase cauze. In functie de interese, accentul poate fi pus diferit, ba chiar se incearca inversarea rolurilor, efectele fiind considerate cauze", a consemnat Sorin Minea, presedintele ARC. Cat despre afirmatiile lui Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, referitoare la faptul ca importurile masive de carne blocheaza productia interna, ARC a venit cu urmatoarea afirmatie: "Importam carne pentru ca nu producem suficient, nu viceversa! Importurile au crescut continuu pentru ca oferta interna nu acopera piata. In aceasta situatie, ar trebui sa nu mai mancam, sau sa ne rezumam la ce iese din fermele noastre?".

ARC ii ia apararea lui Flutur

Minea sustine, de asemenea, ca ministrul Agriculturii nu poarta nici o vina pentru situatia precara din comertul agricol. "Ilie Sarbu cere demisia ministrului Flutur, chiar si a primului-ministru, pe motivul cresterii deficitului. Dar comertul si necesarul pietei nu il face Ministerul Agriculturii. Interesant este ca PRCP, reprezentantul marilor ferme de porci, schimba subit barca cererilor sale de la un partid la altul si ameninta cu scosul porcilor in strada, de parca asta rezolva problemele grave ale zootehniei romanesti. Totodata, ARC considera regretabila politizarea unei dezbateri care, de fapt, tine strict de contracte, comert, competitivitate. Cine face abstractie de aceste realitati trebuie sa spuna raspicat populatiei ca marirea protectionismului inseamna scumpiri, deci pretul va fi achitat de romani, nu de Guvern.
"De altfel, Guvernele ultimilor 5 ani au inteles aceste realitati, motiv pentru care au si acceptat liberalizarea comertului exterior", se mai arata in comunicat. "Daca de 10 ani am fi conditionat subventia pe criterii de competitivitate, azi nu mai depindeam de importuri", au incheiat reprezentantii ARC.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.