Liderii de la Paris nu par sa cedeze presiunilor exercitate, zilele acestea, in vederea retragerii Contractului Primei Angajari (CPE), puternic contestat de tinerii din Franta. In conditiile in care premierul Dominique de Villepin a adoptat o atitudi
Liderii de la Paris nu par sa cedeze presiunilor exercitate, zilele acestea, in vederea retragerii Contractului Primei Angajari (CPE), puternic contestat de tinerii din Franta. In conditiile in care premierul Dominique de Villepin a adoptat o atitudine inflexibila in problema CPE, refuzand sa retraga documentul, presedintele Jacques Chirac era asteptat, ieri seara, sa se adreseze francezilor, intr-un discurs televizat, acesta inclinand in favoarea promulgarii Contractului. Decizia nu se anunta, insa, usoara in contextul in care liderul de la Elysee se afla, la acest moment, intre ciocanul sindical si nicovala guvernamentala. Daca liderii sindicali i-au cerut presedintelui francez sa isi asume rolul de moderator in disputa CPE si sa solicite o noua dezbatere in Parlament, premierul Villepin a amenintat ca, in cazul nepromulgarii legii, isi va prezenta demisia. Mai mult, Consiliul Constitutional francez a anuntat, joi, validarea legii privind CPE, lasand astfel la latitudinea presedintelui Chirac promulgarea sau retragerea controversatului act normativ, potrivit Reuters. Anticipand efectele unei eventuale promulgari a CPE, liderul socialistilor francez, Francois Hollande, a avertizat ca aceasta ar putea aduce Franta intr-o noua "proba de foc", dupa mai bine de doua trei saptamani de proteste insotite de violente, relateaza Mediafax. Avertismentul a fost reluat, de altfel, de liderii sindicali, Bernard Thibault declarand ca promulgarea legii "ar bloca orice posibilitate de discutie" si nu ar face decat sa "invenineze criza".
Franta, paralizata
Anterior deciziei Consiliului Constitutional, mii de studenti si liceeni au blocat strazile si au ocupat garile din mai multe orase franceze, in semn de protest la adresa CPE, relateaza Mediafax. La Nantes, sute de tineri au blocat, joi, accesul catre principalele poduri peste Loara, coloana de masini intinzandu-se pe zeci de kilometri. La Marsilia, aproximativ 200 de studenti si liceeni au blocat traficul pe calea ferata, impiedicand plecarea tuturor trenurilor. In nordul tarii, circulatia pe drumurile catre orasele Lille si Dunkerque a fost de asemenea perturbata de barajele formate de tineri. Gara din Roanne a fost blocata de circa 400 de liceeni, care s-au asezat pe sinele de cale ferata. In pofida solicitarilor ministrului Educatiei Gilles de Robien, activitatea a numeroase licee a ramas in continuare suspendata in cursul zilei de joi. La Paris, unde aproximativ 40 dintre cele 110 licee erau in continuare inchise, fortele de ordine au intervenit pentru dispersarea mai multor elevi care incercau sa blocheze accesul intr-un liceu situat in aceasta zona, operatiunea desfasurandu-se fara incidente. Protestatarii intentioneaza, de altfel, reluarea manifestarilor la inceputul saptamanii viitoare, anuntand o recrudescenta a "bataliilor revendicative de strada", cu consecinte neprevazute pentru viata social-economica si politica din Franta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.