La Targul International de Carte de la Leipzig, care s-a deschis miercuri seara, participa 36 de tari, intre care si Romania. In cele 2162 de standuri vor fi expuse pana duminica sute de mii de carti.
Programul Targului seamana mai degraba cu u
La Targul International de Carte de la Leipzig, care s-a deschis miercuri seara, participa 36 de tari, intre care si Romania. In cele 2162 de standuri vor fi expuse pana duminica sute de mii de carti.
Programul Targului seamana mai degraba cu un mare festival de literatura, precum a remarcat si directorul sau, Oliver Zille, intr-o conferinta de presa desfasurata recent la Berlin. Zille a subliniat, intre altele, ca anul acesta organizatorii au acordat literaturii germane contemporane o atentie speciala. "Pe de alta parte", a mai spus Zille, "s-a extins si programul dedicat literaturilor straine. Autorii si tarile din Europa Centrala si de Est prezenti la Leipzig investesc mult in sustinerea acestui program cu scopul de a-si plasa productiile literare pe piata germana".
La lecturi publice, lansari si intalniri cu publicul german participa 157 de autori, inclusiv din Romania, intre care ii amintim pe Cecilia Stefanescu, Lucian Dan Teodorovici si Luminita Marcu.
Slovenia si Ucraina iau parte anul acesta in calitate de oaspeti de onoare ai Targului, iar scriitorului ucrainean Iuri Andruhovici i se va decerna premiul "Pentru buna intelegere europeana", in valoare de 15.000 de euro.
Leipzigul va deveni in aceste zile un punct de intalnire est-vest. In acest context se inscrie si dezbaterea privind extinderea si integrarea europeana, la care participa 7 scriitori din 7 tari: Cecile Wajsbrot din Franta, Andrei Kurkov din Ucraine, Ales Steger din Slovenia, Laszlo Darvasi din Ungaria, Angel Wagenstein din Bulgaria, Margriet de Moor din Olanda si Victor Erofeev din Rusia. Organizata in colaborare cu Colocviul literar din Berlin (LCB), dezbaterea se va desfasura sub titlul "Atractii si rezistente. Despre situatia Uniunii Europene la frontierele ei interioare si exterioare".
La targ vor fi lansate si prezentate numeroase carti semnate de autori din Romania sau originari din Romania. De exemplu, volumul postum al regretatului Rolf Bossert, aparut recent la Frankfurt pe Main sub titlul "Stau pe treptele vantului". Prozatorul Catalin Dorian Florescu, care traieste in Elvetia, isi va prezenta cel de-al treilea roman, publicat de curand la Editura Pendo din Zurich, sub titlul "Maseurul orb". Poetul si eseistul Dieter Schlesak va lansa traducerea in limba germana a celor "11 elegii" ale lui Nichita Stanescu. Schlesak, nascut in Romania, va mai fi prezent la Leipzig si cu noul sau volum de studii si eseuri aparut la Munchen, sub titlul "Martori la marginea imaginatiei noastre". Germanistul Horst Fassel din Tubingen va prezenta "Dictionarul scriitorilor din Banat". Richard Wagner, nascut si el in Romania, va lua parte la prezentarea ultimului sau volum, "Orizonul german. Despre soarta unei tari bune", aparut la Editura Aufbau din Berlin, in care analizeaza situatia actuala din Germania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.