La 15 martie 1906 a luat fiinta compania Rolls-Royce, o marca reprezentativa pentru Marea Britanie asa cum Ferrari si Mercedes sunt reprezentative pentru Italia sau Germania. Rolls-Royce este intruchiparea automobilului de lux: radiatorul in forma de
La 15 martie 1906 a luat fiinta compania Rolls-Royce, o marca reprezentativa pentru Marea Britanie asa cum Ferrari si Mercedes sunt reprezentative pentru Italia sau Germania. Rolls-Royce este intruchiparea automobilului de lux: radiatorul in forma de templu grec, cei doi "R" din monograma, forma caroseriei, toate au devenit sinonime cu succesul, relateaza Rompres. Aceasta masina a sedus mari personaje ale istoriei: tarul Nicolae II, Lenin, Churchill, Hitler, Charlie Chaplin, Elvis, membrii formatiei Beatles.
Initial, inginerul si inventatorul Henry Royce a construit un automobil care a starnit interesul lui Charles Steward Rolls, un aviator pasionat de mecanica, membru al unei bogate familii aristocrate. Acesta a fost incantat de automobilul construit de Henry care, dupa un stagiu intr-o uzina mecanica, a infiintat, la Manchester, "Royce Ltd" (Limited). Noua masina a avut un succes neasteptat, iar Rolls si Royce s-au hotarat sa colaboreze (au prezentat trei modele ale unei masini la salonul auto de la Paris, deschis in decembrie 1904). Noua lor societate, fondata la 15 martie 1906, a fost cotata la bursa in decembrie, avand un capital de 200.000 lire sterline. In 1907, compania a lansat modelul "Silver Ghost" ("Stafia de argint") considerata "cea mai buna masina cu sase cilindri din lume". Seria celui mai bun automobil din lume a fost continuata de "Twenty", lansat in 1922 si mentinut in productie pana in 1929. Incepand cu 1925, Rolls-Royce a lansat probabil cea mai cunoscuta serie de automobile, Phantom", care a devenit, din 1949, masina oficiala a multor lideri politici din intreaga lume. In paralel cu productia de automobile, Henry Royce a proiectat modelul unui avion, concretizat in trei prototipuri: "Hawk", "Falcon" si "Eagle". Pentru compania Rolls-Royce, sfarsitul anilor '60 si inceputul anilor '70 a insemnat intrarea intr-o perioada de declin. In 1998, ultimul model "Rolls-Royce" a iesit pe piata echipat cu un motor BMW. BMW a devenit si primul actionar industrial al companiei, pana in 2003. Pentru secolul XX, "Rolls-Royce" a insemnat mai mult decat o companie constructoare de masini; a insemnat un stil de viata si un strop de istorie. Printre primele reclame ale acestei masini folosea un slogan care a devenit legenda: "La saizeci de mile pe ora, cel mai puternic zgomot din noul Rolls-Royce vine de la ceasul electric". In Romania, printre persoanele publice exista doi posesori celebri de Rolls-Royce Phantom, Ioan Becali si Irinel Columbeanu. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.