In mai multe judete din tara s-a produs in noaptea de duminica spre luni o inrautatire accentuata a vremii, cu ploi sau ninsori abundente, cu viscol si intensificari ale vantului. Conditiile meteo nefavorabile au dus la blocarea circulatiei rutiere p
In mai multe judete din tara s-a produs in noaptea de duminica spre luni o inrautatire accentuata a vremii, cu ploi sau ninsori abundente, cu viscol si intensificari ale vantului. Conditiile meteo nefavorabile au dus la blocarea circulatiei rutiere pe trei drumuri nationale si mai multe drumuri judetene, la izolarea unor localitati si la intreruperea furnizarii energiei electrice. Ieri dimineata, traficul rutier era intrerupt pe DN2F, intre localitatile Bacau si Vladia (judetul Vaslui), 67C (in localitatea Novaci din judetul Gorj, si 7A, in localitatea Voineasa din judetul Valcea. Circulatia rutiera a fost blocata partial si pe DN7 Valea Oltului, in zona viaductului Lotrisor din judetul Valcea, dupa ce zidul si plasele de protectie de pe versanti au fost rupte de o viitura puternica, iar pe sosea au cazut bolovani si crengi de copaci.
Cele mai multe aeroporturi operau cu dificultate din cauza vantului puternic.
Porturile Constanta Sud Agigea, Constanta Nord, Midia Navodari si Mangalia au fost inchise. La fel, Canalul Dunare-Marea Neagra si Bara Sulina.
In traficul feroviar s-au impus restrictii de viteza pe unele tronsoane din judetele Cluj, Constanta si Galati, din cauza vantului puternic. Din cauza topirii zapezii si a formarii de aluviuni, circulatia trenurilor de marfa pe tronsonul Mintia-Paulis Lunca din judetul Hunedoara a fost inchisa.
Drumuri inzapezite si sate in bezna
In Vaslui, patru drumuri judetene au fost blocate, iar in 35 de localitati s-a intrerupt furnizarea energiei electrice. Ninsorile si viscolul au avariat 91 de posturi de transformare, iar trei linii electrice aeriene au ramas total nealimentate.
Drumul Novaci-Ranca din judetul Gorj a fost blocat de zapada. Ca urmare, in Statiunea Ranca nu se poate urca pana ce zapada nu va fi indepartata de pe carosabil.
Doua drumuri judetene din judetul Suceava erau inchise ieri dimineata, iar pe alte cinci se circula pe un singur fir din cauza ninsorilor si a viscolului.
Aproape toate drumurile judetene din Neamt erau blocate, ieri dimineata, din cauza ninsorilor abundente, mai multe autoturisme si autobuze ramanand intre nameti. Pentru salvarea celor ramasi inzapeziti au intervenit mai multe utilaje ale societatilor de deszapezire.
Peste o mie de gospodarii din judetul Buzau au ramas fara energie electrica, in noaptea de duminica spre luni, din cauza vantului puternic, iar locuitorii din orasul Ramnicu Sarat nu au apa potabila, ca urmare a unei avarii la reteaua electrica a statiei de alimentare.
Cele mai afectate de intreruperile de energie electrica sunt localitatile Padina, Ograzi, Baile, Valcelele, Nicolesti, Ramnicelu, Balta Alba, Boldu si Amaru, majoritatea fiind situate in zona Ramnicu Sarat. In comunele Pietroasa si Breaza au fost avarii partiale la retelele de electricitate.
Vantul puternic care a batut in Bistrita-Nasaud a afectat retelele electrice din peste zece localitati ale judetului, lasand mii de familii fara curent electric. Cele mai multe probleme au fost pe Valea Bargaului, unde defectiunile sunt majore, iar remedierea lor se desfasoara cu greutate.
Trei drumuri judetene au fost blocate in Vrancea ca urmare a ninsorii si a vantului puternic.
Circulatia pe drumul judetean 127 care face legatura intre localitatile harghitene Ditrau si Tulghes a fost inchisa ieri, din cauza viscolului puternic.
Patru sate din Muntii Apuseni au ramas izolate din cauza unor avalanse ce au blocat drumul judetean 750 Garda de Sus-Ghetari pe o lungime de trei kilometri. Din cauza topirii zapezii si a precipitatiilor cazute in ultimele zile, drumul judetean 750 a fost blocat in zona Ordancusa, iar accesul spre satele Sfoartea, Dealul Ordancusii, Ocoale si Ghetari se poate face numai cu sania, pe o ruta ocolitoare.
Alunecari de teren in serie
Daca alunecarea de teren care a fost activata ieri va continua sa afecteze infrastructura DN57, circulatia ar putea fi inchisa pe Clisura Dunarii, intre Orsova si Moldova Noua. La km. 4+330 pe DN57, in mijlocul carosabilului a aparut o groapa uriasa care impiedica circulatia rutiera a autovehiculelor. In zona, de circa 20 de zile, deja se circula pe un singur sens din cauza altei alunecari de teren, fapt care a dus la devierea traficului greu pe o ruta ocolitoare. Pentru a veni in sprijinul transportatorilor care parcurg pe traseul Orsova-Mehadia-Bozovici-Moldova Noua peste 150 km in plus pentru a ajunge intr-una din localitatile de pe Clisura Dunarii, autoritatile judetene au hotarat sa amenajeze un drum comunal, situat nu departe de sectorul in care s-au produs alunecarile de teren, pentru a evita in viitor blocarea DN57.
Alte alunecari de teren produse in noaptea de duminica, in trei comune mehedintene, pun in pericol mai multe case. In satele Barlogesti si Ceranganu, din comuna Stangaceaua, falia care a avariat complet drumul comunal 74 si un stalp de sustinere a retelei electrice se afla la distanta de 10 metri de cateva case. In satul Bratesul din comuna Bala alunecarea s-a produs in apropierea unei gospodarii, pe o suprafata de circa 1800 metri patrati, iar in satul Colibasi din comuna Malovat trei case se afla la un pas de a o lua la vale, tot din cauza alunecarii de teren. Autoritatile supravegheaza continuu zonele respective, fiind pregatite pentru evacuarea oamenilor si cazarea lor in spatii amenajate in incinta unor institutii publice.
Alunecarile de teren au distrus o casa in comuna damboviteana Visinesti si au afectat drumul comunal din Malu cu Flori.
Comuna hunedoreana Luncoiu a ramas partial izolata, dupa ce o puternica alunecare de teren produsa ieri a rupt drumul care face legatura cu restul judetului, singura cale de acces fiind o ulita ingusta plina de noroi. Accesul masinilor a fost blocat, iar autobuzele care-i transporta pe navetisti si elevi sunt tractate de autospeciale si tractoare.
Pericol pe Somes si Crisuri
Madalin Mihailovici, directorul general al Administratiei Nationale "Apele Romane", a avertizat ieri, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii, ca riscurile producerii unor inundatii este foarte mare. "In bazinele Somesului si Crisurilor pamantul este supra-saturat, iar capacitatea de absorbtie este practic zero", a spus Mihailovici. El a adaugat ca sunt riscuri mari de inundatii si la Dunare. "Trebuie avut in vedere ca in muntii Padurea Neagra au cazut cele mai mari cantitati de zapada din ultimii 20 de ani. Daca vor fi debite de 14.000 mc/s atunci vor aparea probleme", a mai spus Madalin Mihailovici.
Primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, a cerut ministrului Administratiei si Internelor sa puna la dispozitie elicoptere pentru a fi evaluata situatia lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor pe cele doua bazine hidrografice. Astazi, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, impreuna cu reprezentantii Apelor Romane si cei ai Administratiei Financiare a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) urmeaza sa desemneze echipele ce vor pleca pentru a evalua care sunt pericolele si ce masuri se pot lua.
Meteorologii ne linistesc insa, spunand ca in perioada 19-2 aprilie cantitatile de precipitatii pe intreaga suprafata a Romaniei nu vor depasi, in medie, 6-8 l/saptamana. Insa, aprecieri exacte pe un termen mai mare de trei saptamani nu se pot face.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.