Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au amanat ieri, pentru data de 17 martie, judecarea recursului Parchetului General impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti, care a admis, in 24 februarie, exceptiile invocate de aparatorii omului de afaceri Dinu
Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au amanat ieri, pentru data de 17 martie, judecarea recursului Parchetului General impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti, care a admis, in 24 februarie, exceptiile invocate de aparatorii omului de afaceri Dinu Patriciu, in dosarul Rompetrol, in care Parchetul solicitase arestarea preventiva a acestuia. Dupa admiterea exceptiilor de catre magistrati, dezbaterile privind propunerea procurorilor nu au mai fost posibile. Pe de alta parte, amanarea recursului a fost pusa in discutie ieri de catre instanta, din oficiu, din motive procedurale.
Omul de afaceri Dinu Patriciu a sosit la Curtea de Apel in jurul orei 9.30, insotit de avocati. Acesta s-a declarat inca o data increzator in Justitie, dar nu in anchetatori. Totodata, Patriciu a mentionat ca nu are emotii, si si-a reafirmat nevinovatia. Patriciu a spus ca nu ii este usor sa lupte in acest dosar politic, dar "atunci cand esti nevinovat te duci cu pieptul inainte". Pe de alta parte, omul de afaceri a negat ca afirmatiile sale din urma cu cateva zile, referitoare la presedintele Traian Basescu, vor "cantari" ceva in decizia judecatorilor, pentru ca "una e politica, alta e Justitia". Dupa aceste cuvinte, Dinu Patriciu a intrat increzator in sediul Curtii de Apel.
Sedinta de judecata a inceput in jurul orei 10.30 si a durat mai putin de o jumatate de ora, timp in care fiecare parte din dosar si reprezentantul Parchetului si-au sustinut pledoariile. La finalul sedintei, Dinu Patriciu a parasit sala de judecata, nu inainte de a-l intreba pe presedintele completului daca poate sa isi continue linistit activitatile. La iesirea din sediul Curtii de Apel, omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat jurnalistilor prezenti: "Din greseala in greseala spre victoria finala", referindu-se la "victoriile" inregistrate de Parchet in acest proces.
"Ceata totala" pentru Parchet
Astfel, presedintele completului a solicitat procurorului de sedinta lamuriri cu privire la persoanele vizate de recurs, explicand ca acesta se refera la incheierea de sedinta a Tribunalului Bucuresti, din data de 20 februarie. Prin respectiva incheiere, instanta dispunea, la cererea Ministerului Public, preschimbarea termenului de judecata pentru cei trei inculpati din dosarul Rompetrol, omul de afaceri Dinu Patriciu si colaboratorii sai Phil Stephenson si Collin Hart. Astfel, odata declansata aceasta cale de atac, in ceea ce priveste si aceasta incheiere, potrivit legii recursul ar fi trebuit sa ii vizeze si pe cei doi cetateni americani. In atare situatie, acestia ar fi trebuit citati la termenul de ieri, de la Curtea de Apel. Pentru ca Stephenson si Hart nu au fost citati, procedura nu era indeplinita, astfel ca judecarea recursului nu putea continua. Din acest motiv, instanta Curtii de Apel a acordat un nou termen, pana la care procurorii va trebui sa specifice atat persoanele vizate de aceasta actiune, cat si incheierile de sedinta ale instantei inferioare pe care doresc sa le atace.
Acelasi dosar, recursuri separate
Procurorul de serviciu, Iulia Ciolca, a declarat in fata magistratilor ca este vorba de doua recursuri separate in ceea ce ii priveste pe Dinu Patriciu si cetatenii americani Phil Stephenson si Collin Hart. Acesta a explicat ca, in data de 20 februarie, atunci cand Tribunalul Bucuresti a admis in parte solicitarea Parchetului de preschimbare a termenului de judecata pentru Dinu Patriciu, Phil Stephenson si Collin Hart, s-a ajuns implicit la disjungerea dosarului "mama", in doua dosare separate. In acest sens, Ciolca a mentionat ca propunerea procurorilor de arestare a omului de afaceri Dinu Patriciu a fost judecata la o data diferita fata de cea a cetatenilor americani Phil Stephenson si Collin Hart, iar recursurile in ambele cazuri au fost declarate in sala. Cu toate acestea, Ciolca a recunoscut ca nu exista un act de disjungere a dosarului "mama", ceea ce inseamna ca practic, a ramas o singura cauza, dar a mentionat ca cetatenii americani nu trebuiau citati pentru acest termen, recursul in ceea ce ii priveste pe cei doi fiind fixat pentru data de 4 aprilie. In incheiere, procurorul de sedinta a precizat ca, pana in 17 martie, Parchetul va depune la dosarul cauzei un inscris prin care va arata ori restrangerea recursului, ori continuarea sa cu toti cei trei inculpati.
Referat semnat de seful DIICOT
Unul dintre aparatorii omului de afaceri Dinu Patriciu, avocatul Gheorghita Mateut, a precizat ca recursul declarat de Parchet este inadmisibil si numai prin prisma faptului ca acesta a fost intocmit de seful sectiei Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism, Daniel Ticau, care nu avea calitate procesuala in cauza. Mateut a adaugat ca exista un singur dosar pentru toti cei trei inculpati, dat fiind faptul ca nu a fost intocmit un act de disjungere, in consecinta, procedura de citare cu cetatenii americani nu a fost legal indeplinita pentru termenul de ieri. Totodata, Mateut a mentionat ca, potrivit legii, procurorii nu pot restrange recursul doar in ceea ce il priveste pe Dinu Patriciu, atat timp cat propunerea de arestare preventiva a fost formulata pentru toti trei.
Astfel, avocatul Mateut a sfatuit reprezentantul Parchetului ca, in cazul in care isi va mentine recursul, sa solicite, pe langa citarea lui Dinu Patriciu si pe cea a lui Stephenson si Hart. Pe de alta parte, acesta a opinat ca toate aceste incalcari din procedura se fac pentru ca "procurorii nu sunt atenti".
La randul sau un alt aparator al lui Patriciu, decanul Baroului Bucuresti, maestrul Cristian Iordanescu, a explicat celor prezenti ca recursul declarat de procurori este inadmisibil pentru ca cei care trebuiau sa il semneze sunt cei care au instrumentat cauza, si nu seful sectiei DIICOT. Totodata, Iordanescu a precizat ca, atat timp cat Parchetul a cerut o masura (n.r.- de arestare preventiva) pentru toti trei, la cererea Parchetului se preschimba termenul de judecare a cauzei, este mai mult decat evident ca recursul ii vizeaza pe toti trei. (Voichita RASCANU)
Actiunile Rompetrol Rafinare, suspendate din nou la Bursa
Actiunile Rompetrol Rafinare au fost suspendate ieri, din nou, de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), intrucat urma sa judece recursul procurorilor la decizia de a respinge propunerea de arestare a presedintelui grupului Rompetrol, Dinu Patriciu. BVB a suspendat si miercuri tranzactiile cu actiunile Rompetrol Rafinare, divizia grupului Rompetrol care administreaza rafinaria Petromidia, dupa ce Parchetul a pus sechestru asigurator asupra unui procent de 26% din actiunile Rompetrol Rafinare, detinute de grupul Rompetrol Olanda. Actiunile Rompetrol Rafinare au revenit joi la bursa si au pierdut cu 7,4% din valoare. Transferurile cu cele 67,5 milioane de actiuni Rompetrol au insumat joi 6,2 milioane de lei, iar pretul a ajuns la 9,35 bani pe unitate, recuperand o parte din scaderea de 10,8% de la inceputul zilei.
Scaderea actiunilor Rompetrol Rafinare s-a accentuat dupa data de 16 februarie, in urma aparitiei informatiilor legate de propunerea procurorilor de arestare a unor membri din conducerea companiei, acuzati de infractiuni economice. Intr-o singura saptamana, titlurile s-au depreciat cu peste 17%. In ultima zi din februarie, cotatia Rompetrol Rafinare a urcat cu 11,6%, dupa doua sedinte in care a lipsit de la tranzactionare, insa acest castig a fost anulat de scaderea de 11,7% din luna martie. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.