Magistratii se plang ca nu mai pot lucra din cauza imixtiunii politicului in Justitie. 1.600 de judecatori au cerut Curtii Constitutionale sa se sesizeze in legatura cu acuzatiile de coruptie aduse de Traian Basescu. Presedintele a raspuns venind
Magistratii se plang ca nu mai pot lucra din cauza imixtiunii politicului in Justitie. 1.600 de judecatori au cerut Curtii Constitutionale sa se sesizeze in legatura cu acuzatiile de coruptie aduse de Traian Basescu. Presedintele a raspuns venind in fata CSM cu fapte concrete: mii de condamnari la CEDO, milioane de euro pe care statul trebuie sa le plateasca pentru greselile si abuzurile Justitiei. Analistii politici comenteaza conflictul deschis dintre oamenii politici si magistrati. Unii sunt de parere ca presedintele a gresit, ca s-ar putea merge pana la suspendarea din functie. Altii cred ca declaratiile oamenilor politici nu pot fi cenzurate. ZIUA lanseaza azi intrebarea: Este Justitia abuzata politic?
Revolta magistratilor
Afirmatiile lui Traian Basescu facute la sedinta de bilant a Parchetelor de luna trecuta, cand acesta a precizat ca exista un grad ridicat de coruptie in instante, precum si faptul ca procurorii intampina mari greutati datorita faptului ca instantele nu confirma rechizitoriile, au starnit revolta magistratilor. In urma declaratiilor lui Basescu, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Galca, a sesizat Curtea Constitutionala, dand astfel curs cererii celor 1.600 de judecatori care cereau sesizarea Curtii pentru acuzatiile prezidentiale de coruptie aduse sistemului judecatoresc. Cu cateva ore inainte de sesizare, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a descins la CSM pentru a-si exprima pozitia fata de solicitarea Asociatiei Magistratilor din Romania. Acuzatia ca procurorii sunt buni, iar judecatorii nu, a determinat AMR sa solicite presedintelui CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala, pentru ca aceasta sa interzica sefului statului sa se mai amestece in ograda puterii judecatoresti.
Basescu admonestat de membrii CSM
Traian Basescu a preluat fotoliul de sef al CSM si s-a lansat intr-un discurs acuzator la adresa judecatorilor. "Imi mentin afirmatia ca exista un nivel ridicat de coruptie in mediul judecatoresc. Nu vreau sa jignesc pe nimeni. Sunt convins ca sunt multi judecatori cinstiti. Dar a spune ca exista coruptie in tara, dar judecatori corupti nu, nu este in regula", a spus Basescu. Membrii CSM au intrat in dialog cu acesta, deranjati vizibil de atitudinea acuzatoare a presedintelui. Judecatorul Angela Harastasan a declarat ca a perceput declaratiile prezidentiale in sensul ca judecatorii trebuie sa confirme rechizitoriile, drept "o imixtiune".
Judecatorul Dan Lupascu a fost cel mai transant cu seful statului: "Daca nu va voi spune ce gandesc, ma voi dispretui. Probabil sunteti manat de intentii bune, dar ceea ce ati exprimat este un semnal foarte prost pentru cetateni. Dupa astfel de declaratii, mai ramane sa fim luati la ciomege de cetateni!. Si procurorul Liviu Dascalescu l-a admonestat pe seful statului: "Omul politic are avantajul ca poate spune orice (...) Mai aveti putina rabdare!" Nici Viorica Costiniu nu l-a lasat pe Basescu sa scape usor: "Da' nu vreti sa-i chemati si pe membrii Curtii Constitutionale la discutii inainte de judecata?" Presedintele CSM, judecatorul Iulian Galca, i-a reprosat la randul sau lui Basescu ca "afirmatiile de genul <<sistemul este corupt>> ii afecteaza exact pe cei din sistem". Interventia lui Galca l-a determinat pe Basescu sa admita ca "Nici un politician nu-i perfect, deci nici eu, domnule presedinte".
Procurorii condamna imixtiunile
Sorin Mihai Stanescu si Mihai Ojog, membri ai Asociatiei Procurorilor din Romania, condamna, la randul lor, imixtiunile asupra magistratilor. Ei spun ca pentru o justitie care sa functioneze, imixtiunile si interventiile asupra magistratilor trebuie sa inceteze.
Viorica Costiniu, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii la scurt timp dupa ce Traian Basescu a declarat ca judecatorii sunt corupti. Costiniu a declarat ca "nu putem sa fim de acord cu o astfel de afirmatie, motiv pentru care am si sesizat CSM, intrucat in Constitutie, presedintele CSM poate sesiza Curtea Constitutionala pentru a solutiona aceasta stare de lucruri, aceste diferende care intervin intre puterile constitutionale ale statului, pentru ca, in cele din urma, pe de o parte este puterea judecatoreasca, iar de pe alta parte este puterea executiva. Respingem ferm aceste acuze care se indreapta inspre o categorie sau alta de magistrati, in ideea probabil si de "dezbina-i, Doamne", spunea Costiniu.
Costiniu: "Nu acceptam discursuri populiste"
Presedintele AMR mai preciza ca la demersul judecatorilor fata de aceste afirmatii nu numai ale presedintelui Basescu, dar si ale multor ministri din acest Guvern si ale parlamentarilor, indiferent daca sunt de la putere sau opozitie, s-au alaturat si procurorii. "Ca atare, avem o pozitie ferma, nu acceptam si nu vom mai accepta astfel de discursuri populiste care nu fac decat sa afecteze actul de justitie. Insa este o nota constanta a tuturor guvernarilor de a face acuze la adresa magistraturii, fie a judecatorilor, fie a procurorilor, fie a tuturor la un loc. In general, ele fac o referire in ansamblu. Mai mult, a fost un discurs al presedintelui Basescu la Bruxelles in care a cerut parlamentarilor ca in momentul in care vorbesc de coruptia din sistemul Justitiei, sa vina si cu exemple", a mai spus presedintele AMR. (Bogdan GALCA)
Popularii Europeni recomanda "pasi legali impotriva coruptiei"
Popularii europeni inclina sa favorizeze perspectiva amanarii aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, politicienii germani din grupul PPE avansand anul 2008 drept un termen mult mai realist pentru Bucuresti, transmite Deutsche Welle. In contextul demersurilor anti-coruptie recente, initiate de Bucuresti, presedintele grupului PPE din Palamentul European, Hans Gert Poettering (foto) a recomandat Legislativului roman "sa faca pasi legali" impotriva fenomenului, avertizand ca miza acestora o reprezinta, totusi, aderarea Romaniei la spatiul european. "Stiu ce se intampla in Parlamentul Romaniei in ultima perioada si mai ales faptul ca anumite proceduri legale au fost respinse. Este necesar ca Parlamentul sa faca pasi legali impotriva coruptiei daca avem in vedere ca in joc este aderarea Romaniei", a punctat Poettering pentru Deutsche Welle, facand aluzie la voturile negative acordate de Camera Deputatilor cererii de perchezitie la locuintele lui Adrian Nastase. "Orice s-ar intampla dupa publicarea raportului Comisiei Europene (din mai, n.red.) privind progresele Romaniei, daca aderarea va fi in 2007 sau in 2008, nimeni nu va trebui sa interpreteze un an mai devreme sau mai tarziu ca un dezastru", a declarat, la randul sau, europarlamentarul crestin-democrat Boge Reimer, totodata vicepresedintele Comisiei pentru Buget a Legislativului european. "Cateva din statele membre ar putea sa nu fie multumite de raportul Comisiei Europene si sa ceara unul aditional, dar nu am informatii la acest moment", a precizat Reimer, citat de Deutsche Welle. Includerea Romaniei si Bulgariei in bugetul comunitar pe 2007-2013 nu garanteaza admiterea acestora in UE, a avertizat Reimer, amintind ca, pentru a fi admis in UE, in calitate de membru cu drepturi depline, orice stat candidat trebuie sa indeplineasca anumite criterii. In acest context, conditia minima a aderarii Bucurestilor la spatiul comunitar ramane continuarea procesului eliminarii rechinilor de care vorbea Emma Nicholson in Parlamentul de la Strasbourg, mai aminteste Deutsche Welle. (D.E.)
Frattini la Bucuresti
Comisarul european pentru Justitie, Libertate si Securitate, Franco Frattini, este asteptat, luni, la Bucuresti, intr-o vizita oficiala, se arata intr-un comunicat al Delegatiei Comisiei Europene in Romania. "Vizitez Romania intr-un moment important pe calea aderarii sale la Uniunea Europeana. Sunt convins ca voi avea discutii fructuoase pe teme care sunt de o importanta considerabila pentru aderarea Romaniei la UE, cum sunt reforma Justitiei, lupta impotriva crimei organizate, inclusiv a traficului de fiinte umane si lupta impotriva coruptiei", a declarat Frattini in ajunul venirii sale in Romania. Comisarul european va fi primit la Palatul Cotroceni, unde va avea o intrevedere cu presedintele Traian Basescu, in programul vizitei acestuia fiind incluse, totodata, reuniuni cu prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu, dar si cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. In urma reuniunii cu premierul Tariceanu, oficialul european va sustine o conferinta de persa comuna cu acesta, mai precizeaza comunicatul. (D.E.)
Reactiile analistilor
Dan Pavel, politolog
"Daca este vorba de imixtiune, presedintele ar putea fi suspendat"
"Dupa cum am vazut, reactiile judecatorilor au aratat ca ei au interpretat declaratiile presedintelui ca o imixtiune in actul de justitie. Tocmai de aceea, presedintele Basescu a lasat sa decida Curtea Constitutionala, pentru a demonstra ca nu este asa. Oricum, daca se dovedeste ca este vorba de o imixtiune in problemele Justitiei, ar putea sa se puna problema suspendarii presedintelui din functie, pentru ca este o problema de natura constitutionala. Interpretarea acestei probleme este in functie din ce unghi privesti lucrurile. Daca privesti din punctul de vedere al magistratilor, este categoric vorba despre o imixtiune, din punctul de vedere al presedintelui, nu. Este ca intr-un proces, exista doua parti care au puncte de vedere diferite si tocmai de aceea au nevoie de o mediere, care in acest caz este Curtea Constitutionala. (V.D.)
Smaranda Enache, co-presedinte Liga Pro Europa
Nu as considera o imixtiune
"Din punctul nostru de vedere, declaratia presedintelui Traian Basescu privind coruptia judecatorilor si in parte a procurorilor este o declaratie excesiva pentru ca Justitia nu se caracterizeaza in intregimea ei prin acest fenomen si nivelul coruptiei in Justitie nu este mai mare ca in alte sectoare, inclusiv politic. Este adevarat ca sunt mult prea multe procese la CEDO, ceea ce pune Romania intr-o situatie foarte grava. Trebuie sa fim insa atenti ca CEDO nu s-a pronuntat in toate aceste cazuri. Uneori aceste cazuri ajung acolo nu pentru ca Justitia nu a judecat corect, ci pentru chestiuni ce tin de procedura. E recomandabil, insa, ca Presedintele - daca doreste sa intareasca statul de drept - sa nu mai fie atat de excesiv. Nu as considera pozitia presedintelui o imixtiune, pentru ca presedintele a emis o opinie. Intr-adevar acesta opinie are influenta asupra imaginii Justitiei, dar nu impiedica functionarea ei. Daca ar fi indicat solutii in vreun caz, in vreun proces, atunci era o imixtiune". (R.A.)
Adrian Severin, analist politic
"Este inacceptabila declaratia presedintelui"
"Este absolut inacceptabila declaratia presedintelui Basescu ca va continua sa puna presiune asupra Justitiei pana va scadea numarul reclamatiilor privind incorectitudinea hotararilor judecatoresti. Indiscutabil ca presedintele este ales de populatie, dar nu este ales pentru orice, ci este ales pentru a indeplini prerogativele sale constitutionale, iar in acestea nu se include si verificarea temeiniciei, legalitatii si justetei hotararilor judecatorilor. Nu poti sa vii sa spui ca "am mandatul poporului ca sa trag Justitia de urechi" cand reprezentantii politici ai tarii au trebuit sa demonstreze ani intregi la organismele internationale ca nimeni in afara de judecatori nu pune in discutie legalitatea hotararilor instantelor", sustine Adrian Severin. El adauga ca aproximativ doua milioane de romani au procese pe rol, iar jumatate dintre ei sunt nemultumiti de hotararile Justitiei, dar chiar daca si un sfert din acestia ar face petitie, tot nu ar fi o cifra semnificativa pentru ca independenta Justitiei sa fie pusa in discutie de puterea executiva. "Sunt judecatori corupti si acestia trebuie urmariti, cercetati si sanctionati, dar asta nu inseamna ca intreaga Justitie este corupta", mai spune Severin. (R.P.)
Zoe Petre, analist politic
"Declaratiile oamenilor politici nu pot fi cenzurate"
"Declaratiile presedintelui Basescu la adresa Justitiei nu reprezinta o imixtiune in actul de justitie, insa cred ca nici nu este foarte prudenta competitia pe care o instituie presedintele intre procurori si judecatori.
Curtea Constitutionala a mai statuat odata in aceasta privinta, declaratiile oamenilor politici nu pot fi cenzurate". (R.P.)
Cristian Ghinea, analist politic
"Nu este un abuz"
"Nu cred ca Traian Basescu a facut un abuz prin declaratiile sale la adresa magistratilor. De fapt, in Romania avem de-a face cu o presiune publica la adresa magistratilor. Cred insa ca Basescu a exagerat fondul problemei. Noi putem sa vedem daca are dreptate in ceea ce afirma. Nu consider ca este un abuz, presedintele are voie sa faca astfel de declaratii pe aceasta tema." (R.G.)
Stelian Tanase, analist politic
"Traian Basescu a facut un abuz"
"Bineinteles ca presedintele Traian Basescu nu trebuia sa faca astfel de declaratii. Este parerea mea, de fapt asta este chiar meseria mea: sa am pareri. Basescu trebuie sa probeze ca toti magistratii sunt corupti. Declaratiile presedintelui reprezinta un amestec, un abuz. Magistratii l-au taxat pentru asta si, drept urmare, s-au adresat Curtii Constitutionale. Sunt ferm convins ca avem de-a face cu un abuz in aceasta problema. Stim cu totii ca Romania are probleme cu justitia dar asta nu inseamna ca seful statului este indreptatit sa aiba atfel de interventii. Un alt abuz este aparitia lui Traian Basescu la Consiliul Superior al Magistraturii. Presedintele a aparut acolo neinvitat ceea ce nu este absolut deloc in regula. Poate ca Traian Basescu nu intelege termenii Constitutiei, eu cred ca are o problema in acest sens. Nu a spus nimeni ca trebuie sa doarma la Cotroceni, dar sa faca, nici mai mult nici mai putin, ceea ce ii cere fisa postului." (R.G.)
Cristian Parvulescu, presedintele Pro Democratia
"Nu este imixtiune"
"Presedintele este absolut indreptatit sa se pronunte cu privire la coruptie. Din punct de vedere constitutional, presedintele este in total acord cu prevederile Legii fundamentale pentru ca si-a spus o parere. Nu poate fi cenzurat in timpul mandatului. Este o opinie politica pe care si-a exprimat-o si, ca orice parlamentar, are dreptul sa-si exprime pozitia politica in timpul mandatului de presedinte. In schimb, magistratii sunt intr-o situatie delicata. Cerand Curtii Constitutionale sa se pronunte, isi asuma o actiune politica. Or, conform legii privind statutul magistratilor, acestora le este interzisa orice actiune politica. Inteleg foarte bine sentimentele magistratilor de revolta, de nemultumire pentru ca orice afirmatie generala ne indreptateste. Pe de alta parte, coruptia Justitiei este un fapt. Presedintele are dreptul sa se pronunte si nu este vorba de imixtiune in treburile Justitiei. A intervenit intr-un proces in curs? Asta e imixtiune. Cata vreme a facut doar o declaratie politica, nu a incalcat cu nimic Constitutia". (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.