"Va solicitam in mod ferm sa condamnati regimul comunist din Romania ca nelegitim si criminal". Astfel incepe Apelul adresat presedintelui Traian Basescu, la 16 ani de la Proclamatia de la Timisoara, de peste 30 de organizatii neguvernamentale de
"Va solicitam in mod ferm sa condamnati regimul comunist din Romania ca nelegitim si criminal". Astfel incepe Apelul adresat presedintelui Traian Basescu, la 16 ani de la Proclamatia de la Timisoara, de peste 30 de organizatii neguvernamentale de prestigiu. Documentul este semnat de peste 300 de personalitati al caror crez este ca adevarata reforma morala a Romaniei nu poate incepe fara asumarea si infierarea ororilor trecutului. Apelul pentru condamnarea crimelor comunismului a fost citit, ieri, la Grupul pentru Dialog Social (GDS), in prezenta mai multor militanti anti-comunism, de maestrul Victor Rebengiuc. Semnatarii sustin ca o condamnare oficiala a crimelor comunismului "trebuie facuta cat mai curand posibil", ei sugerandu-i presedintelui Basescu ca declaratia publica ar trebui facuta la data de 22 aprilie, cand "aniversam inceputul manifestatiei anticomuniste din Piata Universitatii, cel mai lung miting anticomunist din istorie (52 de zile si de nopti fara intrerupere)".
Semnatarii
Initiatorul Apelului este Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice. Printre organizatiile semnatare se numara GDS, Asociatia Pro Democratia, APADOR-CH, Liga pentru Apararea Drepturilor Omului, Societatea Academica din Romania, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, Alianta Civica, Blocul National al Revolutionarilor, Fundatia Academia Civica, Fundatia "Timisoara '89". In cadrul listei de peste 300 de semnaturi in nume personal se regasesc nume sonore: Constantin Ticu Dumirescu, Stelian Tanase, Vladimir Tismaneanu, Andrei Plesu, Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu; Stejarel Olaru, Vitalie Ciobanu, Adrian Cioroianu; Mircea Cartarescu, Mircea Diaconu, Ioan Grosan, Radu F. Alexandru, Ion Caramitru, Stefana Bianu, Ana Blandiana, Maria Bratianu, Doina Cornea, Nicolae Corneanu - mitropolitul Banatului, Sorin Dumitrescu, Dinu Zamfirescu, Serban Radulescu Zoner, Marius Oprea, Ion Mihai Pacepa. Lista semnaturilor apare la adresa http://gds.ong.ro/apel.doc si va fi reactualizata in functie de evolutia adeziunilor.
Adevarata reforma
In Apel se subliniaza ca solicitarea condamnarii comunismului a fost exprimata de societatea civila inca din 1990 si este in consens cu Rezolutia 1481 adoptata la data de 25 ianuarie 2006 de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei privind necesitatea condamnarii crimelor comise de regimurile comuniste totalitare. "Aceste crime trebuie condamnate nu doar pentru a raspunde unei recomandari a Consiliului Europei, ci pentru a raspunde vointei poporului roman, manifestata inca din primele ore ale revolutiei anticomuniste", se precizeaza in textul documentului. In sprijinul solicitarii lor, semnatarii - reprezentanti ai ONG-urilor sau, in nume propriu, majoritatea figurilor marcante ale intelectualitatii romanesti - arata ca, incepand din 1990, condamnarea comunismului de catre societatea civila s-a concretizat intr-un volum urias de marturii si documente. "Romania a suportat un regim politic de o criminalitate extrema. Raportat la numarul populatiei, tara noastra a avut cel mai mare numar de victime supuse exterminarii. In toate fostele tari comuniste regimul totalitar a cazut fara victime sau aproape fara victime, in timp ce in Romania populatia neinarmata si pasnica a fost masacrata: peste 1200 de morti si peste 4000 de raniti. In mod firesc, Romania ar fi trebuit sa fie prima tara care sa condamne oficial crimele comunismului. Pana in prezent, acest lucru nu s-a intamplat. Nu a fost posibila adevarata reforma morala a Romaniei", subliniaza autorii documentului. Ei incheie mesajul cu o recomandare pentru seful statului: "Condamnand criminalitatea regimului comunist veti dovedi ca aveti vointa politica de a face un act de dreptate istorica, premisa a reconcilierii nationale, asa cum cere din 1990 societatea civila".
De partea cui suntem?
"Societatea civila cere condamnarea oficiala a regimului comunist. Presedintele Traian Basescu are o datorie extrem de importanta si sunt sigur ca o va indeplini asa cum se cuvine", a spus ieri, la GDS, initiatorul apelului, Sorin Iliesiu. La randul sau, presedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICC), Marius Oprea, a subliniat ca acest apel trebuie tradus in practica printr-o politica institutionala, avand in vedere ca multi din fostii tortionari sunt inca activi in structurile statului. "In esenta, aceasta condamnare oficiala a comunismului de la cel mai inalt nivel este, practic, o decizie politica. Trebuie la un moment dat sa se imparta apele. De partea cui suntem: de partea regimului comunist totalitar care a dus la sute de mii de victime sau de partea dreptatii si a adevarului?", a spus Marius Oprea. Ca exemplu de continuitate intre regimul comunist si cel de dupa Revolutie, el a invocat numele unuia dintre ofiterii de securitate ce a facut politie politica, Titu Bondoc, care a i-a condus apoi, in iunie 1989, pe mineri in Bucuresti. Istoricul a precizat ca IICC va incheia protocoale de colaborare cu organizatiile neguvernamentale din domeniu, cum ar fi Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania, pentru a aduna marturii de la supravietuitori si a-i trimite in fata Justitiei pe vinovati. Marius Oprea a subliniat ca, potrivit legislatiei europene, crimele impotriva umanitatii sunt imprescriptibile.
"Romania are nevoie de repere morale ca de aer"
In opinia presedintelui AFDPR, Constantin Ticu Dumitrescu, apelul trebuie sa se refere in mod explicit la "recunoasterea, asumarea si condamnarea genocidului comunist". Iar un astfel de mesaj sa fie prezentat de seful statului in fata Parlamentului, urmand ca alesii sa se exprime, nominal, pro sau contra. "Sa vedem cine se impotriveste", a adaugat liderul AFDPR. Fostul sef al statului, Emil Constantinescu, a apreciaza ca "Romania are nevoie de repere morale ca de aer", aratand ca si alte tari cu trecut comunist, precum Slovacia si Polonia, continua sa promoveze masuri specifice lustratiei. "Avem o obligatie sa facem tot ce n-am facut inainte", a adaugat fostul presedinte. Constantinescu a mai apreciat ca apelul trebuie dublat de o activitate sustinuta a institutiilor precum CNSAS si IICC. Liderul Aliantei Civice, Serban Radulescu Zoner, considera "inadmisibil ca in Romania sa existe o zi a Holocaustului, dar sa se respinga tacit sau explicit o zi de pomenire oficiala a victimelor regimului comunist". "Holocaustul a durat patru ani, pe o anumita regiune a tarii. Comunismul a durat 40 de ani, in toata tara", a argumentat Zoner.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.