Scandalul returnarilor ilegale de TVA de la Craiova continua. Dupa ce s-a probat activitatea infractionala a lui Genica Boerica si Jean Fotescu, arestati pentru solicitarea si obtinerea unor imense sume de bani de la Directia Generala a Finantelor Pu

Scandalul returnarilor ilegale de TVA de la Craiova continua. Dupa ce s-a probat activitatea infractionala a lui Genica Boerica si Jean Fotescu, arestati pentru solicitarea si obtinerea unor imense sume de bani de la Directia Generala a Finantelor Publice, a venit randul altor afaceristi sa fie "calcati" de autoritati. Este vorba despre Samir Spranceana, nume cu rezonanta in randul capilor lumii interlope craiovene, pentru care procurori ai DIICOT, ofiterii de la Crima Organizata si jandarmi de la Brigada Speciala au venit din Capitala in vederea desfasurarii unor ample actiuni, dar si de Roland Impuscatoiu, unul dintre oamenii de incredere al acestuia.
Anchetatorii bucuresteni au descins, simultan, in zorii zilei de ieri, atat la locuinta lui din Craiova, cat si la o fabrica de confectii din judet - Kira Grup, in incercarea de a strange cat mai multe probe care sa dovedeasca obtinerea a aproximativ 300 de miliarde de lei cu titlu de returnari de TVA.
Potrivit unor surse confidentiale, se pare ca in cadrul aceleiasi actiuni s-ar fi efectuat descinderi si la Roland Impuscatoiu, omul de incredere al lui Samir si sofer al sau la un moment dat, despre care se crede ca ar fi semnat documentele pentru rambursare.
Roli Impuscatoiu este fost fotbalist si fost arbitru, despre care se credea intr-o vreme ca ar fi parasit tara pentru Italia sau Venezuela. Desi nu ne-a fost confirmat oficial, se pare ca amandoi au fost "saltati", urmand sa fie prezentati judecatorilor cu propunere de arestare preventiva.
Cu toate acestea, surse din cadrul Ministerului Public si al Brigazii Speciale a Jandarmeriei ne-au declarat ieri ca "la Craiova se desfasoara o ampla operatiune", refuzand insa sa ne ofere detalii "pentru a nu se pericilita ancheta".
Procurorii Ministerului Public au inceput in luna ianuarie a anului trecut urmarirea penala fata de Samir Spranceana sub aspectul savarsirii infractiunilor de inselaciune, uz de fals si spalare de bani. Afaceristul este sotul judecatoarei Camelia Spranceana de la Curtea de Apel Craiova si patron, la un moment dat, al postului de televiziune local "Oltenia".

Inceputul sfarsitului

La inceputul anului trecut, Biroul de Presa al Ministerului Public informa ca Samir Spranceana este acuzat ca a beneficiat de incasari ilegale de TVA in suma de aproape 300 de miliarde de lei de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj. Tot atunci, fata de Samir Spranceana s-a luat masura interzicerii de parasire a tarii, fiind dat in acest sens in consemn la frontiera.
In sarcina lui, anchetatorii au retinut ca in perioada iulie 2003 - septembrie 2004, afaceristul s-a prezentat, in mod repetat, la Finantele doljene cu documente financiar-contabile care atestau achizitionarea de mijloace fixe, plus utilaje de la mai multe societati. Actionand asemanator cu Genica Boerica si Jean Fotescu, Samir Spranceana a solicitat si obtinut fabuloasa suma.
Printre firmele care au beneficiat de rambursari ilegale de TVA se afla societatile Kira Grup, al carei obiect principal de activitate este cel de confectii, si Oltenia Network Cable, detinatoarea postului local de televiziune "Oltenia Tv".

Prieten cu Ristea Priboi?

Samir Spranceana a fost, alaturi de Ion Fotescu, vicepresedinte al Consiliului Local al Intreprinderilor Mici si Mijlocii Craiova (CLIMM), fosta filiala Dolj a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Aflat in gratiile fostului partid de guvernamant, Samir Spranceana ar fi fost, potrivit unor surse care doresc sa-si pastraze anonimatul, bun prieten cu Ristea Priboi. Considerand ca are "spatele asigurat" din punct de vedere politic, in 2003, Spranceana a solicitat o returnare de TVA de 146 de miliarde de lei in numele Kira Grup, sustinand ca a cumparat un imobil de la o societate din localitate. Alte returnari ilegale de TVA au fost solicitate si obtinute de Spranceana dupa ce a cumparat, in numele Kira Grup, utilaje pentru confectii de la alte doua firme craiovene, dar si o ferma pentru firma sa de cablu si tehnica pentru studioul de televiziune. In urma acestor tranzactii a obtinut 27 de miliarde de lei cu titlu de TVA rambursat.
Un an mai tarziu, televiziunea lui Samir se pare ca a mai cumparat tehnica si bunuri de la alte trei societati, pentru care a obtinut de la DGFP Dolj alte 36 de miliarde de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.