Hotararea CEDO din 23 februarie 2006, pronuntata in dosarul "Stere si altii contra Romania"(nr. 25632/2002), a deschis calea spre rezolvare a unor actiuni similare, formulate impotriva statului roman de nu mai putin de 140 de justitiabili. Initial, i
Hotararea CEDO din 23 februarie 2006, pronuntata in dosarul "Stere si altii contra Romania"(nr. 25632/2002), a deschis calea spre rezolvare a unor actiuni similare, formulate impotriva statului roman de nu mai putin de 140 de justitiabili. Initial, in 2002, CEDO a fost sesizata de Mihail Stere, Romeo Stoica si Emil Enache, foste cadre MApN, disponibilizate de la UM 02509. Cei trei romani au ajuns sa ceara dreptate la CEDO dupa ce MApN a vrut sa le retina, la fiecare, sume in valoare de aproape 100 de milioane de lei, care reprezentau titlu de impozitare pentru platile compensatorii si ajutoarele acordate la trecerea lor in rezerva, in anul 2000. Printre cei sapte judecatori ai completului CEDO, care au solutionat la 23 februarie a.c. cauza "Stere contra Romaniei", s-a aflat si magistratul roman Corneliu Barsan (a carui sotie, judecator la instanta suprema, a fost numita, in 2005, sef al Sectiei Civile de la Curtea de Casatie).
Procurorul "biela-manivela"
Desi au castigat aceste drepturi, in 2001, in fata instantelor de la Judecatoria Alba Iulia si Tribunalul Alba (care a emis o decizie civila irevocabila), procurorul general de atunci, Tanase Joita s-a facut biela manivela ministrului pesedist MApN si a promovat un scandalos recurs in anulare. In paralel cu aceasta actiune politica (de jecmanire si umilire a fostelor cadre MApN), mai multe instante din tara au primit indicatii pretioase pentru a respinge cererile acestor categorii de indisponibilizati. Un val de procese a cuprins multe instante din tara. Cum majoritatea reclamantilor au obtinut drepturile cerute de la instante, a intrat in functiune Sectia Judiciara Civila a Parchetului General, condusa de procurorul biela manivela Ion Ionescu. Cu semnatura si sub coordonarea lui Tanase Joita si Ion Ionescu, au inceput promovarea pe banda rulanta a recursurilor in anulare, inaintate la Curtea Suprema de Justitie, in baza unor motivari perfide, menite a induce in eroare pe judecatorii instantei supreme. Recursul in anulare cu nr. 1633/C/6440/11 septembrie 2001 (zi fatidica si pentru "teroristii dreptatii" din Parchetul general) cuprinde, in doar 20 de randuri, demonstrarea aberanta a faptului ca Judecatoria Alba Iulia si Tribunalul Alba (care a mentinut sentinta corecta de la fond) ar fi pronuntat hotararile in cauza cu "incalcarea esentiala a legii". Cei trei ofiteri MApN, indisponibilizati, se bucurasera degeaba de dreptatea care li s-a facut la instantele de la Alba Iulia.
"SC Recurs in anulare SRL" cu servicii politice
Cei trei justitiabili intrasera in malaxorul Sectiei Judiciare Civile de la Parchetul General, supranumita si "SC Recurs in anulare SRL". Pentru serviciile politice aduse "sectiei SRL", procurorul sef Ion Ionescu a fost promovat, ulterior ca judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind considerat mare "specialist" al dreptului civil chiar si sub mandatul lui Mircea Criste (fostul procuror general al Romaniei sub guvernarea CDR). Rasplatit pentru serviciile politice aduse guvernarii PSD (care i-a umilit pe rezervistii MApN) a fost si procurorul general Tanase Joita. Demis pentru ca a patronat asa zisa "sinucidere" a tanarului procuror Panait, Tanase Joita s-a trezit numit de Guvernul PSD drept consul roman la Strasbourg. Ce misiune a avut acolo acest campion al rebuturilor la CEDO, al incomptentei crunte si al "sinuciderilor profesionale"? Probabil aceea de a "rezolva romaneste" nenumaratele plangeri facute la Strasbourg de nenumarati oameni nenorociti de Parchetul General prin miile de recursuri in anulare promovate si impotriva proprietarilor de case furate de comunisti. La sfarsitul lunii trecute CSM l-a pensionat pe fostul avocat obscur din Brasov, ajuns in 2001 procuror general al Romaniei, gratie prieteniei sale cu Adrian Nastase. Tanase Joita nu a lasat pentru jurnalisti sau pentru victimile sale nici un numar de telefon la care sa poata fi contactat pentru a-si explica rebuturile sale profesionale ce vor insuma in curand 140.000 de euro.
Culmea jecmanirii si a umilintei
Modul incorect de interpretare a legii 138/1999 si a a OG 7/1998 de catre MApN care a trecut abuziv la impozitarea sumelor primite de cei trei indisponibilizati, a generat un proces in instantele din Alba Iulia. Juristul smecher al MApN nu stia ca sub mandatul presedintelui de atunci al Curtii de Apel Alba, Iulian Galca (actualul presedinte al CSM), normativele si jurisprudenta CEDO incepeau sa fie aplicate de judecatorii tineri. Cei trei rezervisti au cerut unei insante de la Judecatoria Alba Iulia sa li se admita actiunea, adica sa dispuna ca MApN sa nu le impoziteze sumele de bani primite drept plati compensatorii si ajutoare. Presedintele completului, tanara judecatoare Gilica Popescu, a admis actiunea indisponibilizatilor. Instanta Tribunalului Alba (judecator Mircea Noslacan, judecator Georgeta Predan si judecator Elena Florea) nu s-a lasat pacalita de juristul MApN si a decis ca justitiabilii nu datoreaza vreo suma de bani cu titlu de impozit. Enormitatile si aberatiile din motivarea recursului politic in anulare au creat inhibare, tot politica, la CSJ, in 2001. Astfel, instanta suprema a desfiintat hotararile corecte ale unor judecatori independenti din Alba. Culmea jecmanirii si a umilintei: disponibilizatii erau nevoiti sa plateasca 40% impozit pentru sumele primite la disponibilizare.
"S-a intervenit politic"
Justitiabilul Romeo Stoica, contactat ieri de ZIUA, ne-a explicat ce s-a intamplat cu recursul in anulare promovat de Joita si Ionescu: "S-a intervenit politic. Impozitarea de 40% nu are baza legala. In perioada 2002-2004, luna de luna, cate 4-5 procese cu recursuri in anulare, promovate pe banda rulanta de Parchetul general, erau pierdute la CSJ de catre colegi de-ai nostri din judetele Alba, Cluj, Sibiu, Braila, Teleroman etc. Apararea nostra, facuta la Strasbourg de avocatul Adnana Calugar, a fost insa una simpla si eficienta. CEDO a constatat ca nu a fost un proces corect, echitabil, fara imixtiuni. Mai sunt pe rol la CEDO 140 de cauze similare, ale unor colegi de-ai nostri. Noi am spart acum gheata. Ceilalti vor castiga, tot pe banda rulanta, asa cum tot pe banda rulanta au fost promovate recursurile politice in anulare".
"CEDO dovedeste existenta mafiei recursurilor in anulare"
Sindicatul Independent al Juristilor din Romania (SIJR) s-a autosesizat deja asupra gravitatii acestei hotarari CEDO, care va cauza un substantial prejudiciu bugetului de stat: "Am luat act de ultima hotarare CEDO de condamnare a statului in dosarul Stere contra Romania. Si aceasta decizie CEDO afecteaza grav imaginea Justitiei. Credem ca este momentul ca statul prin Ministerul finantelor si Consiliul Superior al Magistraturii, sa declanseze actiunea in regres, imediat ce decizia CEDO va fi tradusa si publicata in Monitorul Oficial. Contribuabilul roman nu trebuie sa plateasca la nesfarsit erorile si ororile unor indivizi precum Tanase Joita sau Ion Ionescu. Aceasta decizie CEDO precum si cele care vor urma in aceste dosare ale disponiobilizatilor MApN dovedesc faptul ca a existat o mafie a recursurilor politice in anulare, dupa 1990, asa cum s-a afirmat de multe ori in presa".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.