Propunerea legislativa a liberalilor privind lustratia a fost dezbatuta ieri de senatorii din trei comisii: Juridica, Drepturile omului si Egalitatea de sanse. In urma discutiilor, reprezentantii opozitiei au comentat ca, de fapt, initiativa condamna
Propunerea legislativa a liberalilor privind lustratia a fost dezbatuta ieri de senatorii din trei comisii: Juridica, Drepturile omului si Egalitatea de sanse. In urma discutiilor, reprezentantii opozitiei au comentat ca, de fapt, initiativa condamna functii, iar nu fapte. Presedintele Comisiei pentru Drepturile Omului, udemeristul Gyory Frunda a spus ca dupa 16 ani de la Revolutie, a lua masuri impotriva celor care au facut parte din fostul aparat comunist "este foarte greu de motivat". "Una este problema morala, sa stie omul cine a fost informator, colaborator, agent acoperit, sau accesul la diferite functii", a spus Frunda, subliniind ca prevederile acestei propuneri legislative trebuie corelate cu deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului si ale Consiliului Europei. "Sustin lustratia pentru judecatori, procurori care au iesit din institutiile acestea, tocmai pentru ca s-au gandit ca poate sa apara o asemenea lege. Cei care erau judecatori sau procurori in a doua parte a anilor '80 astazi sunt judecatori sau procurori la nivelul Curtilor de Apel sau Curtii Supreme de Justitie. Oamenii acestia nu au ce cauta acolo", a mai spus Frunda.
Pe de alta parte, peremistul Valentin Dinescu a aratat ca, pastrand prevederile actuale, legea incalca unele articole constitutionale si vine in contradictie cu legi in vigoare, cu atat mai mult cu cat nu exista un "catalog al oamenilor rai" din perioada post-decembrista. Dinescu a spus ca Parlamentul ar deveni "ridicol" din momentul in care ar incrimina, "in bloc", fostii lideri din perioada comunista. "Decimam, in Romania, structuri ale tuturor partidelor politice, pentru ca nu este partid care sa nu fi avut persoane care sa nu se fi regasit in structurile comuniste. Eu condamn de la fosti prim-secretari la mitropoliti. Toti au colaborat cu regimul totalitar", a intervenit si pesedistul Razvan Theodorescu. Din cealalta tabara, liberalii Norica Nicolai si Puiu Hasotti au spus ca propunerea este "necesara", pentru ca actuala societate romaneasca sa se delimiteze de trecut, dar au declarat ca ea are nevoie de "nuantari". La dezbateri a participat si deputatul Mona Musca, unul dintre initiatori, care a declarat ca spera ca legea sa fie adoptata, pentru ca are la baza un principiu corect. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.