Biroul permanent al Camerei Deputatilor a primit o cerere noua din partea Parchetului General, de data aceasta pentru eliberarea unor documente necesare solutionarii "cauzei penale nr. 146/P/2006". Desi documentele cerute de la Camera Deputatilor au
Biroul permanent al Camerei Deputatilor a primit o cerere noua din partea Parchetului General, de data aceasta pentru eliberarea unor documente necesare solutionarii "cauzei penale nr. 146/P/2006". Desi documentele cerute de la Camera Deputatilor au legatura cu discutiile pe marginea cazului Zambaccian si Adrian Nastase, numarul dosarului este diferit de cel in care este cercetat presedintele Camerei Deputatilor, pentru care s-a cerut perchezitionarea imobilelor acestuia. In cererea Parchetului General, care poarta antetul Sectiei de urmarire penala si criminalistica, se cer copii certificate de pe 6 documente ale Camerei Deputatilor, inclusiv de pe Regulamentul de functionare, act public. Cel mai probabil, avand in vedere documentele solicitate, dosarul se leaga de denuntul penal facut de grupul parlamentar al PNL pe numele lui Adrian Nastase. Dupa cele doua tentative ale lui Adrian Nastase de a bloca intrarea cererii de perchezitie in circuitul procedural uzual, liberalii au decis in unanimitate sa se adreseze Parchetului general pentru a sesiza "abuzul in serviciu savarsit de presedintele Camerei Deputatilor".
Scrisoarea procurorului Elena Iordache
Denuntul a fost facut pe 16 februarie dupa ce Biroul permanent respinsese solicitarea Ministrului Justitiei.
In scrisoarea adresata Camerei Deputatilor si semnata de procurorul sef adjunct pe sectie Elena Iordache, se solicita urmatoarele documente: stenograma sedintei plenului Camerei Deputatilor din data de 13 februarie -prima parte, stenograma sedintei Biroului permanent al Camerei Deputatilor din aceeasi data, regulamentul Camerei Deputatilor, "punctul de vedere al presedintelui Camerei Deputatilor, care a fost atasat la cererea ministrului justitiei pentru incuviintarea perchezitiei domiciliare la locuintele domnului Adrian Nastase, cu ocazia prezentarii acesteia in fata membrilor Biroului permanent", cererea de incuviintare a perchezitiei domiciliare adresata de ministrul Justitiei presedintelui Camerei Deputatilor si discutata in sedinta Biroului permanent din 13 februarie, precum si raspunsul Biroului Permanent remis ministrului Justitiei prin care a fost restituita cererea de incuviintare a perchezitiei.
Toate aceste documente au legatura cu cazul Zambaccian si, totodata, cu incercarile lui Adrian Nastase de a tergiversa dezbaterea solicitarii de ridicare a imunitatii cu scopul de a i se perchezitiona imobilele.
Nastase, ca purtator de cuvant
La finalul sedintei Biroului Permanent de ieri, Adrian Nastase a spus in calitate de purtator de cuvant al acestui for ca "urmeaza sa i se comunice procurorului general unde vor fi gasite documentele". "Au fost unele discutii pe acest subiect. Urmeaza sa-i comunicam procurorului general unde pot fi gasite documentele, cele mai multe au fost publice, unele au si aparut in presa", a spus Nastase. Conform unor surse din Biroul Permanent, documentele solicitate vor fi trimise sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului General impreuna cu o solicitare oficiala prin care Biroul Permanent va cere ca orice comuinicare cu Camera Deputatilor sa se faca numai prin intermediul Procurorului General, Ilie Botos. (Alina MIHAI)
Fostul premier nu recunoaste mita si foloasele necuvenite
Nastase a declarat ca procurorii nu i-au prezentat probele in baza carora este invinuit
Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a fost audiat ieri de catre procurorii Departamentului National Anticoruptie in dosarul Zambaccian in care este invinuit de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite. Fostul prim- ministru al Romaniei a ajuns la sediul DNA in jurul orei 8.30, intalnirea cu procurorii durand doar putin peste o jumatate de ora. La iesirea de la audieri, Adrian Nastase a precizat ca a dat o declaratie olografa de aproximativ jumatate de pagina in care a mentionat ca nu recunoaste nici una dintre invinuirile care au fost formulate la adresa sa de catre anchetatorii din acest caz. "Nu recunosc invinuirile care-mi sunt aduse", a spus Nastase, adaugand ca procurorii nu i-au dezvaluit nici care sunt probele pe care le detin impotriva sa. Liderul PSD a reluat apoi aceleasi idei exprimate cu ocazia primei sale audieri, spunand ca tot acest dosar face parte dintr-o operatiune politica ce are ca scop discreditarea sa. "Consider ca este vorba de o operatiune politica. Aceasta operatiune politica a aparut inca din campania electorala pentru prezidentiale din 2004 si ea este continuata cu show-ul mediatic, cu scaparile de informatii pe surse judiciare, cu pastrarea in permanenta a atentiei pe acest subiect. Apar tot felul de comentarii, de articole in ziare, este evident vorba de o strategie de discreditare politica a mea, ca lider politic", a declarat Adrian Nastase.
Fostul premier s-a referit apoi si la procurorul sef al Departamentului National Anticoruptie despre care a spus ca stie tot ce se intampla in acest dosar. "Am exprimat preocuparea mea pentru faptul ca domnul Morar stie tot ce se intampla in acest dosar, stie daca s-au gasit sau nu s-au gasit probe, nu precizeaza despre ce este vorba", a precizat presedintele Camerei Deputatilor. In ceea ce priveste perchezitiile efectuate de catre anchetatorii anticoruptie, Adrian Nastase a recunoscut ca procurorii au descins la locuinta fiului sau Andrei, dar a mentionat ca nu stie ce anume au cautat acestia. (George TARATA)
Hrebenciuc anunta vot secret in plen
Deputatii PSD au amanat ieri dezbaterea cererii de perchezitie pana maine "din motive procedurale". "Abia astazi a fost trimis raportul Comisiei juridice la grupul PSD. De acum incolo grupul are la dispozitiei 5 zile sa se pronunte, urmand ca in total sa nu se depaseasca 20 de zile", a spus presedintele Camerei Deputatilor Adrian Nastase vorbind despre cererea ce-l priveste. Potrivit liderului de grup al PSD Viorel Hrebenciuc, votul pe care il vor da colegii din PSD va fi secret, "ca si cel din plenul Camerei Deputatilor". Intrebat de ce va fi vot secret atata timp cat regulamentul Camerei Deputatilor nu prevede acest lucru, Hrebenciuc a invocat cutuma parlamentara de la momentul ridicarii imunitatii unui parlamentar. "Intotdeauna a fost vot secret cu bile si nu are cum sa fie altfel acum", a spus Hrebenciuc. (Alina MIHAI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.